Wednesday, 22 January, 2025

Συνάντηση Γκιουλέκα με καθηγητές σεισμολογίας για τα Ρίχτερ στο Άγιο Όρος

Καθησυχαστικοί για τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων μηνών στο Άγιον Όρος

εμφανίστηκαν καθηγητές σεισμολογίας του ΑΠΘ στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τετάρτης με τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας- Θράκης, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, στο κτήριο του Διοικητηρίου, στη Θεσσαλονίκη.

Όπως τονίστηκε, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται πως θα σημειωθούν πιο έντονες σεισμικές δονήσεις από αυτές που έχουν γίνει μέχρι τώρα ενώ τονίστηκε πως δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας, ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα σταματήσει ο «χορός» των Ρίχτερ.

Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Γκιουλέκας με τους κ.κ. Μανώλη Σκορδίλη, Γιώργο Καρακαΐση και Κώστα Παπαζάχο (ο οποίος συμμετείχε διαδικτυακά), ενημερώθηκε για το αν τελικά συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τον «χορό» των Ρίχτερ. Όπως σημείωσε ο κ. Γκιουλέκας μετά τη συνάντηση, «όπως διαβεβαίωσαν οι καθηγητές, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Είναι από τις πολλές σεισμικές δραστηριότητες που συμβαίνουν και σε άλλα σημεία του ελληνικού χώρου». «Οι επιστήμονες παρατηρούν το φαινόμενο, όπως άλλωστε κάνουν πάντα, μέσα από συγκεκριμένα πρωτόκολλα», υπογράμμισε επίσης ο κ. Γκιουλέκας. «Δεν θα πάει μακριά χρονικά αυτή η δραστηριότητα, δεν φαίνεται να έχουμε πιο ισχυρές δονήσεις»
Από την πλευρά του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, ανέφερε ότι «συνήθως τέτοιες δραστηριότητες επίμονες σε συγκεκριμένες περιοχές έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν και κράτησαν κάποιους μήνες». Εκτίμησε δε ότι η σεισμική δραστηριότητα στο Άγιον Όρος «δεν θα πάει μακριά χρονικά», ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι εφικτό να προβλεφθεί με ακρίβεια το πότε θα σταματήσει. Πρόσθεσε ακόμη ότι το ρήγμα που έχει διεγειρθεί είναι σχετικά μικρό και πως δεν υπάρχει διέγερση μεγαλύτερου ρήγματος που θα μπορούσε να δώσει κάποια μεγαλύτερη σεισμική δόνηση ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει εικόνα για μεγαλύτερους σεισμούς από αυτούς που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Τέλος ο κ. Σκορδίλης δήλωσε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να διεγείρει αυτό της Ιερισσού που δίνει πιο έντονες σεισμικές δονήσεις ενώ ερωτηθείς για το εάν πρέπει να γίνουν έλεγχοι σε κτήρια της ευρύτερης περιοχής είπε πως αυτό εντάσσεται στη γενικότερη αντισεισμική πολιτική. «Στην Ελλάδα τέτοιου είδους σεισμικές εξάρσεις δεν είναι ασυνηθεις. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό», υπογράμμισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Γιώργος Καρακαΐσης.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου