Αν ο σκοπός του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ ήταν να μεταδώσει ένα μήνυμα ενότητας και συστράτευσης όλων των τάσεων και των ομάδων του κόμματος τότε έληξε με επιτυχία.
Η ενωτική δήλωση του Κώστα Καραμανλή στην έναρξη του συνεδρίου, η συγκινησιακά φορτισμένη ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη, η βαριά ιδεολογική ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. Ολοι τους ζήτησαν από τα στελέχη και τα μέλη της παράταξης να πέσουν στη μάχη. Για τη νίκη της ΝΔ αλλά και για την «ψυχή του έθνους», όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ακόμα και το βίντεο με τους ηγέτες και τα ορόσημα στην ιστορία της δεξιάς παράταξης ήταν προσεγμένο σε τέτοια λεπτομέρεια ώστε καμία ομάδα να μην αισθανθεί ότι αδικείται. Ηταν βεβαίως μια ωραιοποιημένη εκδοχή της ιστορίας, αλλά τι άλλο θα ήταν σε ένα κομματικό συνέδριο.
Δύο ομιλίες έστρωσαν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη. Η πρώτη ήταν της κυρίας Μπακογιάννη το απόγευμα του Σαββάτου, η οποία αναφέρθηκε ευθέως στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη (να μην συμπεριλάβει μέλη της οικογένειας του στο υπουργικό συμβούλιο ή να τα προτείνει για πολιτειακό αξίωμα) και σημείωσε ότι κατανοεί και σέβεται το σκεπτικό και τον συμβολισμό της.
«Σήμερα», πρόσθεσε, «αισθάνομαι πιο δυνατή γιατί η ανιδιοτέλεια, η αλήθεια, η καθαρότητα είναι σπουδαία πολιτικά εφόδια. Είμαι κόρη του μεγαλύτερου Έλληνα κοινοβουλευτικού. Μεγάλωσα με την αντίληψη ότι η υψηλότερη τιμή και διάκριση είναι ο τίτλος του βουλευτή. Μεγάλωσα με την ιδέα ότι για να υπερασπιστείς τα πιστεύω σου δεν σου χρειάζεται κανένα άλλο αξίωμα. Και σας υπόσχομαι ένα πράγμα: Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να νικήσει η Νέα Δημοκρατία. Μαζί με εσάς θα γυρίσουμε την Ελλάδα από άκρη σε άκρη, θα πείσουμε, θα μιλήσουμε, θα νικήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της πανστρατιάς. Θα κάνουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρωθυπουργό, τον καλύτερο Πρωθυπουργό που η Ελλάδα μπορεί να έχει. Γιατί πιστεύει αυτά που λέει», είπε και οι σύνεδροι σηκώθηκαν όρθιοι να την χειροκροτήσουν.
Η δεύτερη ομιλία ήταν του πρώην Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος ξεσήκωσε κυριολεκτικά το ακροατήριο, το οποίο χειροκροτούσε, σφύριζε, φώναζε «μπράβο» σχεδόν σε κάθε πρόταση που εκφωνούσε. Στην ομιλία του έθεσε σαφή και ξεκάθαρα όρια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να στρογγυλέψει στο ελάχιστο τις απόψεις του.
Την επερχόμενη δικαίωση, την ένιωθε ακριβώς όπως την περιέγραφε ο κ. Σαμαράς και η πλειονότητα των συνέδρων, και το εξέφραζαν με κάθε τρόπο. «Ποια είναι η βαθύτερη διαφορά ανάμεσα σε μας και το ΣΥΡΙΖΑ;», διερωτήθηκε ο πρώην Πρωθυπουργός. «Είναι, ότι όσοι ψήφισαν εμάς το 2015, είναι σήμερα υπερήφανοι! Ενώ όσοι ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ τότε, σήμερα ντρέπονται! Όσοι μας ψήφισαν – περπατάνε σήμερα με το κεφάλι ψηλά… Ενώ όσοι τους ψήφισαν – χτυπάνε το κεφάλι τους…».
«Είμαστε φιλελεύθεροι και είμαστε υπερήφανοι, γιατί το μέλλον του κόσμου ανήκει στα φιλελεύθερα ιδανικά. Ο κομμουνισμός πέθανε. Και ο κάθε είδους κρατισμός αργοπεθαίνει… Αλλά είμαστε και συντηρητικοί – κι είμαστε υπερήφανοι και γι’ αυτό. Συντηρητισμός δεν είναι η άρνηση της αλλαγής. Είναι η άρνηση στην ισοπέδωση που φέρνουν οι αριστερές ιδεοληψίες! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν την εθνική ταυτότητα αυτού του λαού. Δεν θα τους αφήσουμε! Κάποιοι θέλουν να σβήσουν και την Ορθοδοξία – που δεν είναι απλή “θρησκευτική επιλογή”… Είναι η ταυτότητά μας! Δεν θα τους αφήσουμε»…
«Είμαστε φιλελεύθεροι και συντηρητικοί, κι έχουμε την υποχρέωση να εξαλείψουμε το “κόκκινο παρακράτος” της ανομίας, τα τάγματα εφόδου, τους “Ρουβίκωνες”, την τρομοκρατία και τη βία μέσα στα Πανεπιστήμια και τα “άβατα” – στα Εξάρχεια και παντού».
«Η Αριστερά μισεί το συντηρητισμό, όπως μισεί και το φιλελευθερισμό! Τους συντηρητικούς τους αποκαλεί, τάχα, “οπισθοδρομικούς”. Τους φιλελεύθερους τους αποκαλεί, δήθεν “ανάλγητους νεοφιλελεύθερους”. Όταν προβάλλουμε το πατριωτικό μας πρόσωπο, μας αποκαλεί «ακροδεξιούς». Όταν προβάλλουμε το φιλελεύθερο μας πρόσωπο, μας αποκαλεί «νεοφιλελεύθερους».
Αναλυτικά η ομιλία του Αντ. Σαμαρά
Η αίθουσα ηλεκτρίστηκε όταν είπε ότι «δεν χρειάζεται να απολογούμαστε στις ανοησίες» του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι εκείνοι που πρέπει να απολογούνται. Για τα λάθη τους, για τα ψέματά τους, για τα εγκλήματά τους (… ) Ήλθε ο κ. Βούτσης προχθές και μας είπε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως το 2015 μας έριξαν, λέει, οι ξένοι δανειστές! Δεν τα θυμάται καλά… Αυτοί που αρνήθηκαν να εκλέξουν Πρόεδρο Δημοκρατίας μας έριξαν! Από μέσα από την Ελλάδα! Οι απ’ έξω μπορεί να μη βοήθησαν τότε… Όμως άλλοι έριξαν την Ελλάδα στα βράχια.. Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ – μαζί με τη Χρυσή Αυγή! Και, βεβαίως, τον Κουβέλη… Και τι ακριβώς, μας λέει σήμερα ο κ. Βούτσης; Ότι τους έβαλαν… οι ξένοι να μας ρίξουν; Ή ότι έπαιξε τότε ο ΣΥΡΙΖΑ το παιγνίδι των «ξένων», χωρίς να το πάρει χαμπάρι; Τι θέλει να μας πει δηλαδή; Ομολογεί ότι υπήρξαν οι ίδιοι… “γερμανοτσολιάδες”, παίζοντας το παιγνίδι των ξένων; Ή ομολογεί ότι αποδείχθηκαν απλώς οι χρήσιμοι ηλίθιοι, γιατί δεν κατάλαβαν τι έκαναν τότε;»
Ο κ. Σαμαράς παρέδωσε στο πιάτο το συνέδριο στον κ. Μητσοτάκη, σε μια ατμόσφαιρα που δεν ήταν καθόλου αυτονόητη την προηγούμενη ημέρα, όταν επί σχεδόν δέκα ώρες διάφοροι σύνεδροι μιλούσαν σε άδειες καρέκλες για τα δεινά που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα και αρκετοί ανησυχούσαν για την επιτυχία του συνεδρίου.
Μέσα στον γενικευμένο ενθουσιασμό χάθηκε μια απροσδόκητη, για πολιτικό αρχηγό που φλερτάρει με την εξουσία και απευθύνεται σε κομματικό ακροατήριο, ομιλία, η οποία περιείχε ισχυρές δόσεις αυτοκριτικής. Προβλήθηκαν κυρίως οι δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη για μείωση των φόρων: του φόρου στις επιχειρήσεις, τον ΕΝΦΙΑ και τις εργοδοτικές εισφορές. «Αυτή η δέσμευσή μου είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Προηγουμένως όμως είχε πει τα εξής: «Το 11ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στέλνει ένα και μόνο μήνυμα: Είμαστε έτοιμοι. Έτοιμοι να φέρουμε αληθινή ελπίδα. Δεν αρκεί όμως να μένουμε στα λόγια πως μάθαμε από τα λάθη μας και πως αλλάζουμε. Πρέπει να το δείχνουμε στην πράξη. Κάθε μέρα. Η αλλαγή, το ξέρω και το ξέρετε καλά, προκαλεί οδύνες. Όπως και η γέννηση. Αυτό ισχύει και στην πολιτική. Ιδίως όταν βεβαιότητες ετών ή και δεκαετιών αμφισβητούνται στον πυρήνα τους, όταν συστήματα, ιεραρχίες και συνήθειες ανατρέπονται, όταν νέες ιδέες έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλιές. Η πρόοδος ενοχλεί και ξεβολεύει. Ό,τι όμως δεν αλλάζει, παρακμάζει και τελικά πεθαίνει».
«Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, γραφειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, Διαφθορά. Αυτές είναι μερικές από τις παθολογίες της Μεταπολίτευσης για τις οποίες φέρουν ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα, και πρέπει να έχουμε το θάρρος να το λέμε, δεν εξαιρώ και το δικό μας. Της Μεταπολίτευσης που είχε αναρίθμητα καλά, αλλά τα οποία σε κρίσιμες στιγμές δεν τα υπερασπιστήκαμε. Έχουμε και γι’ αυτό ευθύνες. Και έτσι επιτρέψαμε σε τυχοδιώκτες να εμφανιστούν ως δήθεν εκφραστές του νέου που θα μας λύτρωνε από τα δεινά του παλιού πολιτικού συστήματος».
Αναλυτικά η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε από τους Ελληνες και τις Ελληνίδες «να μας ακούσουν και να μας εμπιστευτούν Είμαστε το κόμμα όλων των Ελλήνων, που ενώνει φτωχούς και πλούσιους, γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ταξικό πρόσημο».
https://www.youtube.com/watch?v=AtyJUZp6i9w
«Θέλω να μιλήσω σε όσες και όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Σας υποσχέθηκαν όσα σας υποσχέθηκαν και τους ψηφίσατε. Τους δώσατε δύο ευκαιρίες. Την αντιμνημονιακή και τη μνημονιακή. Απέτυχαν διπλά. Αναίρεσαν το λόγο τους διπλά. Σας εξαπάτησαν διπλά. Κρίνετε τους όπως τους αξίζει. Γυρίστε τους οριστικά την πλάτη. Δεν αξίζουν άλλη ευκαιρία», είπε και αυτή ήταν η μοναδική ονομαστική αναφορά που έκανε στη σημερινή κυβέρνηση.
Προτίμησε να μιλήσει για τη Δημόσια Διοίκηση, τους θεσμούς, το νέο Σύνταγμα «που θα εγγυάται σταθερότητα και θα διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή λειτουργία του πολιτεύματος», την Υγεία, τις ιδιωτικές επενδύσεις, την Παιδεία. «Να φτιάξουμε μια Παιδεία ανταγωνιστική. Με αυτόνομα σχολεία και ποιοτικά πανεπιστήμια συνδεδεμένα με την αγορά εργασίας. Δημόσια αλλά, ναι, και ιδιωτικά. Επιτέλους!», είπε. Και πρόσθεσε: «Δεν θα ανεχτώ ούτε λεπτό τη θλιβερή εικόνα παρακμής που παρουσιάζουν σήμερα τα δημόσια πανεπιστήμια. Όπου στο όνομα του δήθεν ασύλου τα πανεπιστήμια έχουν παραδοθεί σε κάθε είδους τραμπούκους. Τα φαινόμενα ανομίας θα παταχθούν από την πρώτη μέρα – τελεία και παύλα».
Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε και για τη νέα γενιά, για την γενιά της κρίσης και τις ευκαιρίες που πρέπει να της δοθούν -«ευκαιρίες, όχι επιδόματα, για να πραγματοποιήσει τις φιλοδοξίες της» – και δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υπάρχει ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εθνικές εκλογές χωρίς τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς. Γιατί αυτή η γενιά της κρίσης, είναι η γενιά που θα χτίσει τη Νέα Ελλάδα που μας αξίζει».
«Με ρωτάνε πολλές φορές», είπε κλείνοντας την ομιλία του «ποιο είναι το όραμα μου για την Ελλάδα. Απαντώ. Να γίνουμε όλοι λίγο καλύτεροι, να αισθανθούμε επιτέλους ότι είμαστε μέρος μιας κοινής προσπάθειας. Μόνον έτσι μπορούμε να πάμε γρήγορα μπροστά Και το να σηκωθεί όρθια ξανά η πατρίδα μας είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους. Δεν περισσεύει κανείς. Αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν ξύπνιοι και κορόιδα. Ούτε συμμέτοχοι και λαθρεπιβάτες. Γιατί η πρόκληση για τη Νέα Ελλάδα δεν είναι μόνον οικονομική. Είναι κοινωνική και ηθική».
Δήμητρα Κρουστάλλη
in.gr