Saturday, 5 October, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοινώνει υποψηφιότητα ο Κασσελάκης

Το παζλ των βασικών υποψηφιοτήτων συμπληρώνεται με τις ανακοινώσεις

που αναμένεται να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ προηγήθηκε την Τρίτη η ανακοίνωση της υποψηφιότητας Φαραντούρη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την υποψηφιότητά του, αν και το πρωί χθες η Θεοδώρα Τζάκρη, είπε ότι θα κάνει αύριο Παρασκευή τις ανακοινώσεις του. Ένα δείγμα του ύφους στο οποίο αναμένεται να κινηθεί έδωσε με το άρθρο του στο «Documento» του περασμένου Σαββατοκύριακου. Οι τόνοι ήταν πιο χαμηλοί και υπήρχαν θετικές αναφορές στον Τσίπρα και την κυβερνητική περίοδο, εν τούτοις έμμεσα επέμεινε στα περί «εκτροπής», χωρίς να χρησιμοποιεί αυτόν τον όρο – ανέφερε ότι δεν θα διεκδικήσει τα «δικαιώματά του» νομικά αλλά πολιτικά. Προανήγγειλε δε την υποψηφιότητά του λέγοντας «από αυτήν τη μάχη δεν μπορώ να λείπω» και πως το μήνυμα της βάσης «άλλαξέ τα όλα» παραμένει ισχυρό. Διεμήνυσε επίσης πως ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν βρίσκεται σε παρακμή, αλλά «δεν τελείωσε», απαντώντας εμμέσως στην Όλγα Γεροβασίλη η οποία την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει πως αν εκλεγεί ο Κασσελάκης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τελειώσει.

Οι υποψήφιοι, επίσημοι και «ανεπίσημοι» -δηλαδή Πολάκης, Φάμελλος, Φαραντούρης και Κασσελάκης, έχουν ήδη ξεκινήσει τις εκστρατείες τους και μένει να φανεί αν ώς τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, στις 24 Οκτωβρίου:

-θα εμφανιστεί και άλλος υποψήφιος,

-ο Στέφανος Κασσελάκης θα καταθέσει εμπρόθεσμα τον φάκελο υποψηφιότητας με τις υπογραφές και το πόθεν έσχες.

Ρουτίνα τα «συντροφικά μαχαιρώματα»
Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά το εσωκομματικό κλίμα, αν στο επίπεδο των υποψηφιοτήτων τηρείται ένας στοιχειώδης πολιτικός πολιτισμός και αποφεύγονται οι αντιπαραθέσεις – ελέω και των δημοσκοπήσεων που δείχνουν ότι ο κόσμος δεν ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε ως θέαμα – από κάτω, σε επίπεδο στελεχών, καθημερινά γίνεται «σφαγή».

Η προσπάθεια που καταγράφηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα να πέσουν οι τόνοι είχε ως αφετηρία τη συνειδητοποίηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όσο θα έχει στη
«βιτρίνα» τα εσωκομματικά του θα συνεχίσει να πέφτει στις δημοσκοπήσεις και πρέπει επομένως να μπει ένα φρένο (και πλέον την περαιτέρω πτώση τη χρεώνονται όλα τα στρατόπεδα). Μάλιστα από πολλούς βουλευτές υπήρξαν γκρίνιες ότι οι κόντρες και οι αντιπαραθέσεις στα κανάλια επισκιάζουν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και το κοινοβουλευτικό του έργο.

Εν τούτοις, το μορατόριουμ αποδεικνύεται πολύ δύσκολη υπόθεση, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιου διαλόγου, ανεξαρτήτως του αν επηρεάζει την κοινοβουλευτική δουλειά και λειτουργία ή όχι. Όλο και κάποιος θα πετάξει το γάντι και όλο και κάποιος θα βρεθεί να το σηκώσει, για να τιναχτεί το κλίμα στον αέρα, ενώ έχουν γίνει ρουτίνα οι αιχμές και τα καρφιά, με τη θέα της αντιπαράθεσης να γίνεται όλο και πιο αποκρουστική…

Αυτό που έχει οξύνει ιδιαίτερα το κλίμα τα τελευταία 24ωρα είναι η συζήτηση που συντηρείται για το ενδεχόμενο στο συνέδριο η πλευρά των «κασσελακικών» να θέσει θέμα αναίρεσης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής να «καθαιρέσει» τον Στέφανο Κασσελάκη. Ζήτημα που συντηρείται από μια σειρά στελέχη πέριξ του Κασσελάκη, παρόλο που ο ίδιος δεν αναμένεται να το θέσει σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες.

Τυπικά το συνέδριο (εν προκειμένω το έκτακτο συνέδριο, που έχει όλες τις αρμοδιότητες του τακτικού) μπορεί ως ανώτατο όργανο του κόμματος να θέσει όποιο ζήτημα θέλει. Όμως δεδομένου ότι δεν υπάρχουν πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ συνθήκες πολιτικής ομαλότητας αλλά «πόλεμος», «στρατόπεδα» κ.ο.κ. προφανώς αυτή η κίνηση θα εκληφθεί ως «εχθροπραξία» από την πλειοψηφία που αποφάσισε στην Κ.Ε. ότι το συνέδριο θα είναι μόνο για την ανακήρυξη των υποψηφίων, την παρουσίαση των πολιτικών τους θέσεων και τη δρομολόγηση της διαδικασίας εκλογής.

Στη συζήτηση αυτή κλήθηκε να απαντήσει σε συνέντευξή του το βράδυ της Δευτέρας (Action 24) ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης, ο οποίος είπε:

«Εάν συμβεί αυτό που περιγράφεται, δηλαδή ανακοινωθεί μια υποψηφιότητα που θα είναι και έμμεση παραδοχή όσων αποφασίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή και μετά στο συνέδριο πάει να ανατραπεί, θα σας το πω ευθέως, εκεί τελειώνει το πράγμα. Αν το συνέδριο ακυρώσει την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και δημιουργηθούν τέτοιοι συσχετισμοί, πιστεύω ότι “κατεβαίνει” ο διακόπτης. Εκεί θα υπάρξει μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση».

Η δήλωση αυτή ερμηνεύτηκε από το κασσελακικό στρατόπεδο ως «απειλή» με διάσπαση εκ μέρους των 87 και στη συνέχεια άναψαν τα αίματα, με τη Νίνα Κασιμάτη να μιλά για «απαράδεκτη δήλωση» που «δυναμιτίζει τα πράγματα» προσθέτοντας πως «το συνέδριο μπορεί να αποφασίσει ό,τι θέλει και κάποιοι να μην ορέγονται να κάνουν black out στη Δημοκρατία»…

Η Θεοδώρα Τζάκρη πάντως επέμεινε πως το θέμα θα τεθεί στο συνέδριο: «Πιστεύει κανείς ότι δεν θα συζητηθεί στο συνέδριο το άγος της ανατροπής; Το συνέδριο θα συζητήσει μονοθεματικά αυτό αλλά δεν θα ανατρέψουμε την πορεία προς τις εκλογές»… δείτε εδώ 

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.