Νέα σύσκεψη συγκαλεί σήμερα, Τρίτη 29/8, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προετοιμασίας
για τη συζήτηση της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, την Πέμπτη στη Βουλή.
Οπως διαμηνύουν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει σε όλους τους τόνους πως «είναι ανάγκη να επισπεύσουμε κάποιες ενέργειες. Προφανώς θα κάνουμε ακόμα περισσότερες κινήσεις και στην κατεύθυνση της κατάσβεσης και όλης της επιχειρησιακής διαδικασίας, η οποία ακολουθείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά προφανώς και σε επίπεδο πρόληψης και αποκατάστασης».
Ο πρωθυπουργός δίνει μεγάλη σημασία στην ανάγκη εκσυγχρονισμού των μέτρων κατάσβεσης και πρόληψης των πυρκαγιών και γι’ αυτό επεξεργάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο ύψους 1,97 δισ. ευρώ το οποίο θα ανακοινώσει στην ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Μεταξύ των μέτρων επανασχεδιασμού του επιχειρησιακού σκέλους αντιμετώπισης των πυρκαγιών, είναι η προμήθεια νέων μέσων πυρόσβεσης, η ανακατεύθυνση πόρων του Ταμείου Ανάπτυξης, ειδικά προγράμματα πρόληψης μέσα από συνεργασία φορέων της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντικών ομάδων, αλλά και η αυστηροποίηση των ποινών σε δήμους και ιδιώτες που δεν τηρούν τους κανόνες πολιτικής προστασίας.
Ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος είπε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ότι η κυβέρνηση θα φέρει νομοσχέδιο έτσι ώστε οι κυρώσεις να γίνουν πιο αυστηρές σε περιπτώσεις όπου παρατηρείται παραβατική συμπεριφορά, είτε αφορά δήμους γιατί δεν καθάρισαν οικόπεδα με χόρτα και δάση που είναι στα όριά των δήμων, είτε αφορά ιδιώτες που – έστω και εξ αμελείας – προκαλούν πυρκαγιές. Ο κ. Σκέρτσος είπε χαρακτηριστικά πως «οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις […] κάθε δήμος αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να αυτο-οργανωθούν. Να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν».
Τι θα προβλέπει το νέο σχέδιο για την προστασία από τις πυρκαγιές
Κονδύλια: Σε ότι αφορά τα νέα μέσα πυρόσβεσης θα απορροφηθούν από το- Πρόγραμμα «Αιγίς» 1,97 δισ. ευρώ για την αγορά 5 νέα Canadair, αμφίβιων αεροσκαφών (τράκτορες), 1.800 πυροσβεστικά οχήματα με κόστος 262 εκατ. ευρώ, ενίσχυση της υπηρεσίας 112 που αφορά το μηχανισμό εκκένωσης οικισμών, καθώς και ενίσχυση του δικτύου Μετεορολογικών Σταθμών για έγκαιρη προειδοποίηση με σύγχρονα τεχνικά μέσα όπως με τη χρήση drone,-κάμερες, σένσορες, και αισθητήρες στα δάση.
Προσλήψεις: Σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού προβλέπεται η επανεκπαίδευση 16.000 πυροσβεστών, η πρόσληψη 500 πυροσβεστών καθώς και ο διπλασιασμός στελεχών της διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης (ΔΑΕ).
Ποινές: Οσον αφορά στις ποινές που επιβάλλονται στους εμπρηστές, προβλέπεται η αυστηροποίηση τους. Θα αλλάξει το ποινικό σκέλος έτσι ώστε ακόμη και για ποινές που αφορούν εμπρησμούς εξ αμελείας, να εφαρμόζονται, ενώ όπου προβλέπεται ποινή φυλάκισης, αυτή να εκτίεται απαρεγκλίτως. Ακόμη προβλέπεται επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών.
Πρόστιμα: Σε ότι αφορά τα διοικητικά και οικονομικά πρόστιμα, προβλέπεται κλιμάκωση. Θα ξεκινούν από 300 ευρώ και θα φτάνουν ακόμη και στις 30.000 ευρώ. Παράλληλα θα επιβάλλονται πρόστιμα και σε ιδιώτες, εάν συλληφθούν να κάνουν εργασίες υψηλού κινδύνου που μπορεί να προκαλέσουν φωτιά στον περιβάλλοντα χώρο.
Αυτοψία στις καμένες περιοχές
Αυτοψία στις πληγείσες περιοχές, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, 28/8, στον Έβρο κυβερνητικά στελέχη για να ενημερωθούν και να καταγράψουν τις ζημιές από την πυρκαγιά που καίει πάνω από δέκα ημέρες την περιοχή, με επικεφαλής τον υπουργό Επικράτειας Μάκη Βορίδη, συνοδευόμενο από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Οικονόμου, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο.
Ο κ. Λιβάνιος σε συνεργασία με την Περιφέρεια δρομολόγησαν την αποκατάσταση των υποδομών, όπου υπάρχουν καμένα σπίτια και σχολεία, ενώ ο Λ. Αυγενάκης συναντήθηκε με αγρότες και κτηνοτρόφους για το κομμάτι των αποζημιώσεων. Από την Δαδιά την οποία επισκέφθηκε ο κ. Βορίδης ανακοινώθηκαν και τα πρώτα μέτρα παρέμβασης στο δάσος.