Ζήτημα άμεσης εξέτασης και υιοθέτησης μέτρων κατά της Τουρκίας -όσο η γειτονική χώρα επιμένει στη συμπεριφορά της
στην Ανατολική Μεσόγειο- αναμένεται να θέσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος θα καταδικάσουν με σαφή τρόπο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και το Αιγαίο, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις τους στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, ως συνέχεια των αποφάσεων που έλαβε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Χτες, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα πως τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων προ ημερών θα εγκριθούν από τους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές υποθέσεις.
Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».
«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν αύριο τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.
Η Τουρκία βρίσκεται σε «κλοιό» πιέσεων το τελευταίο διάστημα, καθώς χτες αυστηρό μήνυμα έστειλαν για ακόμη μια φορά οι ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία της Ουάσινγκτον για τους «ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι θα προβεί σε γεωτρήσεις σε περιοχές που διεκδικεί η Κύπρος».
Ζήτησε δε, από όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση και τόνισε πως «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να εμπλακεί σε προκλητική ρητορική ή δράση».
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα της διήμερης Συνόδου Κορυφής, η οποία ξεκινά στις Βρυξέλλες στις 4:30μμ ώρα Ελλάδος, ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει τη στήριξη του στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), Φρανς Τίμερμανς, για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν και θα τονίσει πως σε κάθε περίπτωση είναι ανάγκη ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να είναι ένα πρόσωπο που ενώνει την ΕΕ αντί να τη διχάζει σε Βορρά-Νότο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.
Για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της ΕΕ μέχρι το 2050.
Ως προς την εμβάθυνση της Ευρωζώνης αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την Ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ. Είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας.=
Θα υποστηρίξει, επίσης, την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.
Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:
Πέμπτη:
13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16.30 Έναρξη εργασιών
20.15 Δείπνο εργασίας
Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο
Παρασκευή:
09.30 Αφίξεις ηγετών
10.30 Συνεδρία για το ευρώ
13.30 Συνέντευξη Τύπου
cnn.gr