Sunday, 26 January, 2025

Σύνοδος Κορυφής: Νύχτα “θρίλερ” στις Βρυξέλλες

Στο δείπνο των ηγετών των χωρών της ΕΕ συζητείται το θέμα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας
με τον Έλληνα Πρωθυπουργό να φέρεται αποφασισμένος, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, να θέσει προ των ευθυνών τους όσους αντιδρούν υπενθυμίζοντας το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της Τουρκίας.

Το ενδεχόμενο να είναι μακρά η νύχτα στις Βρυξέλλες είναι ανοιχτό με την ελληνική πλευρά να επιχειρεί αλλαγές στο κείμενο συμπερασμάτων που θα συνταχθεί, ζητώντας να αποτυπωθεί η υποχρέωση της Άγκυρας να δείξει συνέχεια και συνέπεια ως προς την άμβλυνση της προκλητικότητας και της παραβατικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εξίσωση χαρακτηρίζεται δύσκολη δεδομένου ότι χώρες της ΕΕ αντιδρούν στο ενδεχόμενο σκληρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας με την οποία διατηρούν στενές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Πέραν της Γερμανίας αντίθετες είναι η Ισπανία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Πολωνία που δεν δείχνουν διατεθειμένες να τιμωρήσουν την Τουρκία παρά το γεγονός πως δεν τήρησε τις δεσμεύσεις περί άρσης της προκλητικότητας μετά τον Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό συζητείται να υπάρξει τιμωρία που δεν θα είναι σκληρή αλλά θα αφορά φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις παραβατικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιμείνει στην προσπάθεια να υπάρξουν αλλαγές στο κείμενο των συμπερασμάτων επικαλούμενη και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.

Σκληρό διπλωματικό «παζάρι»

Η νύχτα στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να είναι και μακρά, καθώς αυτό που μένει να απαντηθεί είναι εάν θα προκύψει συμφωνία στο κείμενο των συμπερασμάτων. «Θα εργαστούμε για να βελτιώσουμε το προσχέδιο των συμπερασμάτων. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα και σήμερα χώρες που δεν θέλουν καθόλου κυρώσεις για την Τουρκία. Για μας διακυβεύεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζουν κυβερνητικές πηγές. Ο κ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, τοποθέτησε, στην ολότητά του, το διακύβευμα του «ραντεβού» των ηγετών. Και αυτό δεν είναι άλλο από την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει τους ομολόγους του προ των ευθυνών τους, με προμετωπίδα το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας Οκτωβρίου. Όταν και οι ηγέτες αποφάσισαν ότι, σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν συνέπειες. Και ως ημερομηνία λήψης των αποφάσεων ορίστηκε η συγκεκριμένη Σύνοδος.

Οι συμμαχίες, την ίδια στιγμή, σχηματίζονται. Και είναι χαρακτηριστικό ότι Ολλανδία και Αυστρία ζητούν πιο αυστηρές διατυπώσεις για την Άγκυρα στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ειρήνη Ζαρκαδούλα η εξίσωση φαίνεται πως είναι δύσκολη καθώς μπορεί η Ελλάδα να έχει στο πλευρό της σταθερούς συμμάχους όλη αυτή την περίοδο, όπως είναι η Γαλλία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο, ακόμη και το Βέλγιο που τάσσεται υπέρ της δυνατότητας στοχευμένων κυρώσεων όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ντε Κρόο, όμως σύμφωνα με Ευρωπαίος αξιωματούχος η συμφωνία είναι δύσκολη καθώς υπάρχουν διαφωνίες. Μεταξύ αυτών που διαφωνούν για σκληρές αποφάσεις είναι η Γερμανία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, αλλά και η Ουγγαρία και η Πολωνία. Η συμπεριφορά της Τουρκίας χαρακτηρίζεται απογοητευτική, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται και στο προσχέδιο των συμπερασμάτων, ότι η Άγκυρα θα τιμωρηθεί μεν, θα πέσει στα μαλακά δε με κυρώσεις εναντίον προσώπων και εταιρειών όπως συμβαίνει ήδη στην περίπτωση της Κύπρου. Ακόμη όμως είναι νωρίς να προεξοφληθούν τα αποτελέσματα και το κείμενο συμπερασμάτων δεν αποκλείεται να αλλάξει αρκετές φορές μέχρι το τελικό.

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου