Friday, 24 January, 2025

Τετάρτη ο ανασχηματισμός – Ποιοι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Aπό τη στιγμή που τα περιθώρια σαρωτικών αλλαγών λίγο ως πολύ περιορίζονται (δυσκολία μετακίνησης της τριάδας Τσακαλώτου-Κοτζιά-Καμμένου), η «μετάθεση» Σκουρλέτη

στο κόμμα μοιάζει να ξεκλειδώνει ένα ντόμινο αλλαγών.
Ο Χρήστος Σπίρτζης σε αυτή την περίπτωση φέρεται να είναι να είναι ο πιθανότερος να διαδεχτεί τον Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος είτε θα αναλάβει να θέσει το κόμμα σε πολεμική διάταξη για την επερχόμενη εκλογική μάχη, είτε θα επιλέξει(;) μοναχικό δρόμο, όπως έκανε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος πριν οδηγηθεί σε «ιερή» έξωση με το σπρώξιμο του Πάνου Καμμένου, είχε επίσης απορρίψει την πρόταση να αναλάβει γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ.
Για την ώρα, τα σενάρια για τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός δίνουν και παίρνουν, με τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει σήμερα στο Μαξίμου και να πιάνει δουλειά.
Οι αλλαγές αναμένεται να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα (πιθανότατα την Τετάρτη) και μεταξύ των προσώπων που φέρονται έτοιμα να αναλάβουν κυβερνητικό πόστο είναι ο νυν γραμματέας Παναγιώτης Ρήγας.
Η μήνυση και η πολιτική προστασία
Παράμετρος πάντως που προέκυψε εκτός προγραμματισμού και μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις σε σχέση με τον Πάνο Σκουρλέτη είναι η μήνυση που έχει δεχτεί μαζί με τον Νίκο Τόσκα από οικογένεια πυροπαθών στο Μάτι.
Επί της ουσίας, ο Σκουρλέτης, με αφορμή τη μήνυση, θα βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, αφού τυπικά προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, έστω κι αν αυτή υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το αν έχει πλήρη πολιτική κάλυψη αυτός και ο Τόσκας μένει να φανεί το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς αν και οι δύο βρεθούν εκτός κυβέρνησης (ο ένας έχει ήδη παραιτηθεί) τότε το δίχτυ «πολιτικής» προστασίας απέναντι στη στοχοποίηση από την αντιπολίτευση μάλλον «αδυνατίζει».
Υπουργός «αντάρτης» με ακροατήριο στο κόμμα
Αν τα σενάρια περί «δυσμενούς μετάθεσης» Σκουρλέτη στο κόμμα επιβεβαιωθούν, τότε το Εσωτερικών θα είναι το τρίτο υπουργείο που εγκαταλείπει ο Πάνος Σκουρλέτης, αφού τον Ιανουάριο του 2015 ορκίστηκε υπουργός Εργασίας, στον ανασχηματισμό ανέλαβε το Ενέργειας και ακολούθως το Εσωτερικών.
Και στα τρία υπουργεία δεν απέφυγε τις τριβές, αφού στα δύο πρώτα ήταν συχνοί οι καβγάδες του με την Τρόικα και οι κακές γλώσσες θέλουν τους εκπροσώπους των θεσμών να είχαν ζητήσει την απομάκρυνσή του.
Στο Εσωτερικών μάλλον είχε κάποιες πολύ δύσκολες ημέρες με το οικονομικό επιτελείο, καθώς προειδοποίησε ότι αν γίνουν επιπλέον περικοπές στον προϋπολογισμό του υπουργείου του, τότε υπάρχουν αρκετοί δήμοι που θα βαρέσουν κανόνι, κηρύττοντας πτώχευση.
Οι αιχμές του πάντως δεν ήταν λίγες και σε σχέση με το Μνημόνιο, καθώς είχε προειδοποιήσει στο συνέδριο (εξελέγη 6ος, πίσω από Τσακαλώτο, Φίλη, Βούτση, Ξανθό και Δραγασάκη) ότι ήταν πιθανό να απαιτηθούν νέα μέτρα, έξω από την εντολή του Σεπτέμβρη του 2015, και σε αντίθεση με άλλα στελέχη (Παππάς-Τσακαλώτος) έκανε λόγο για πρόγραμμα νεοφιλελεύθερο που δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ την πατρότητά του.
Τα συντροφικά χτυπήματα με τον Ευκλείδη
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διαφορά αντίληψης του καθενός εκ των δύο πάνω σε αυτό το ζήτημα αποτυπώθηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ. Στο συνέδριο ο Σκουρλέτης (που έβαζε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση) είχε εκφράσει παράπονα για έλλειψη αλληλεγγύης στη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πολλές μάχες στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης τις έδωσε ο καθένας μόνος του και όχι όλοι μαζί. Και αυτό φάνηκε από την έλλειψη πολιτικών δηλώσεων συμπαράστασης σε διάφορες μάχες, που άλλες κερδήθηκαν και άλλες χάσαμε, και που σε αυτές που έχουμε μπροστά μας δεν πρέπει να το επαναλάβουμε».
Ο Τσακαλώτος είχε απαντήσει ότι «όλοι μαζί τα συμφωνούμε και όλοι μαζί εφαρμόζουμε τα συμφωνηθέντα. Δεν θα τα εφαρμόζουν οι δεξιοί του κόμματος, οι αριστεροί ή είναι κάτι άλλο. Μαζί τα κάναμε».
Αργότερα, σε συνέντευξή του είχε στοχεύσει τον Σκουρλέτη κάνοντας λόγο για υπουργούς που «παίζουν κατενάτσιο», για να λάβει «δηλητηριώδη» απάντηση με την οποία ο Σκουρλέτης του υπενθύμιζε ότι όταν κάθεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς να θυμάται ότι δεν είναι με αυτούς αλλά με την απέναντι πλευρά.
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου