Σύμφωνα με κύκλους από το περιβάλλον τού πρώην πρωθυπουργού, το έγγραφο που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Documento, δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση
αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Documento (που κυκλοφορεί την Κυριακή, 30 Ιουνίου) αναφέρεται σε επιστολή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, την περίοδο που ήταν στην κυβέρνηση, με την οποία -σύμφωνα με την εφημερίδα- δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας ενώ φέρεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης με το όνομα «Μακεδονία-Σκόπια» και χωρίς να προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τη γείτονα χώρα.
Απαντώντας, κύκλοι από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, σημειώνουν ότι το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση, αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς, με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
Προσθέτουν ότι αναφέρεται σε μία εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση.
Τονίζουν επίσης, ότι το έγγραφο δεν απευθύνεται στα Σκόπια, αλλά προς τις ΗΠΑ, προκειμένου να αναστραφούν τα τετελεσμένα που προκάλεσε η εκ μέρους τους αναγνώριση και να επιβεβαιωθεί ότι η λύση δεν θα ερχόταν μέσω μονομερών ενεργειών, αλλά μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σημειώνουν εξάλλου ότι ήταν μία επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008.
Σύμφωνα πάντα με τους ίδιους κύκλους, με αυτή την τακτική κίνηση, αλλά κυρίως με μία ολοκληρωμένη στρατηγική που κατέληξε στη Σύνοδο, καταφέραμε να αντιστρέψουμε τα δεδομένα και να εξοπλίσουμε τη χώρα με τα ισχυρά εκείνα όπλα (αποφάσεις Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ) που τοποθετούσαν πλέον τα Σκόπια στη θέση του επισπεύδοντος για την εξεύρεση λύσης. Έφεραν δηλαδή την Ελλάδα σε θέση ισχύος.
Καταλήγοντας, οι ίδιες πηγές από το περιβάλλον Καραμανλή, σημειώνουν ότι ηπιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξ’ ού και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008.
Κουμουτσάκος: Άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της Ιστορίας
Εκείνοι που συμφωνήσαν σε μια επιζήμια συμφωνία στο ζήτημα της Μακεδόνίας, δεν μπορούν να κουνούν το δάχτυλο σε εκείνους που αντιστάθηκαν σε ισχυρές διεθνείς πιέσεις, έκαναν το πατριωτικό τους καθήκον και προστάτευσαν το εθνικό συμφέρον. 1/2
Η σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, αποτελεί ατυχή & άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας. Ο θρίαμβος του Βουκουρεστίου ήταν ένα κεκτημένο που θυσίασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στις Πρέσπες. 2/2
Με ανάρτησή του στο twitter, ο κ. Κουμουτσάκος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «η σκόπιμα αποσπασματική παρουσίαση ενός τμήματος της τότε διαπραγμάτευσης, η οποία δεν κατέληξε σε καμία συμφωνία, αποτελεί ατυχή και άθλια προσπάθεια παραμόρφωσης της ιστορίας».
Πολιτική κόντρα για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή στο Μακεδονικό
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Documento» που αποκαλύπτει απόρρητη επιστολή του Κ. Καραμανλή προς τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ . Μπους με την οποία δεχόταν την εκχώρηση ονόματος και γλώσσας.
Για το θέμα τοποθετήθηκαν χθες κύκλοι από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι σημείωναν ότι το έγγραφο δεν αναφέρεται σε ελληνική πρόταση αλλά σε πρόταση του Μάθιου Νίμιτς με σκοπό την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και εστάλη «σε μια εποχή κατά την οποία οι μαζικές αναγνωρίσεις της τότε ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία έφεραν την Ελλάδα σε εξαιρετικά δυσμενή θέση».
Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι ήταν μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση προκειμένου η Ελλάδα να αντιστρέψει τα εις βάρος της τετελεσμένα και να κερδίσει στη συνέχεια με αγώνα και μεθοδικότητα το πλεονέκτημα, όπως και έγινε τελικά στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 και κατέληγαν υπογραμμίζοντας ότι «η πιο τρανή απόδειξη της σταθερότητας στις θέσεις μας παραμένει ότι δεν αποδεχτήκαμε ποτέ λύση που να μην τις ικανοποιεί, εξ ου και η απειλή του βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ το 2008».
Στο θέμα αναφέρθηκε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στον Βόλο λέγοντας: «Εδώ και 14 χρόνια έχουν παραδώσει το όνομα της Μακεδονίας – Μακεδονία – Σκόπια στο εξωτερικό και Μακεδονία σκέτο στο εσωτερικό. Αυτό είχαν συμφωνήσει. Σήμερα (σ.σ. χθες) αποδεικνύεται η μεγάλη υποκρισία και τα μεγάλα εθνικά ψεύδη της Ν.Δ. στο Μακεδονικό, αποδεικνύεται η σκευωρία που έχτισαν εναντίον μας».
Γ. Κατρούγκαλος: Υποκριτική πολιτική της Ν.Δ.
«Μετά τη συζήτηση που άνοιξε ύστερα από τη δημοσιοποίηση της επιστολής του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή περί αποδοχής διπλής ονομασίας στο Μακεδονικό, αλλά και όσα είχαν αναδειχθεί στη Βουλή κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προκύπτουν δύο μεγάλες αλήθειες», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών και σημειώνει:
«Πρώτον, ότι η Συμφωνία κάλυψε με πληρότητα τα εθνικά συμφέροντα, σε πολύ υψηλότερο βαθμό από ό,τι κάθε προηγούμενη διαπραγμάτευση.
Δεύτερον, αναδείχθηκε πανηγυρικά η υποκρισία όσων κατήγγειλαν ανύπαρκτες υποχωρήσεις, ενώ οι ίδιοι και είχαν θέσει τον πήχυ πολύ πιο χαμηλά και δεν κατάφεραν να τον περάσουν».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει πως η παράταξη που εδώ και έναν χρόνο έχει διχάσει την Ελλάδα σε «μειοδότες» και «εθνικόφρονες» και μιλούσε για προδοτική συμφωνία, ή για δήθεν «ανταλλαγή της Μακεδονίας με τις συντάξεις» αποδεικνύεται πως είναι η ίδια παράταξη που εδώ και δεκατέσσερα χρόνια είχε αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» για την ονομασία της γείτονος, και προσθέτει:
«Και χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό, και χωρίς υποχρέωση για συνταγματική αλλαγή, και χωρίς erga omnes, δηλαδή χωρίς να υποχρεώνει τη γειτονική χώρα να έχει την ίδια ονομασία και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Και, επιπλέον δίνοντας το δικαίωμα σε όποια χώρα ήθελε να αποκαλεί τη γειτονική χώρα απλώς “Μακεδονία”».
Καταληκτικά ο κ. Κατρούγκαλος υπογραμμίζει πως ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μετά τις αποκαλύψεις αυτές, να ζητήσει μία συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για την υποκριτική πολιτική του κόμματος του.
Έ. Αχτσιόγλου: Η υποκρισία της Ν.Δ. την εκθέτει ανεπανόρθωτα
Για προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και για μικροπολιτικά οφέλη κατηγορεί τη Ν.Δ. ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω της εκπροσώπου του κόμματος.
«Τα όσα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αναφορικά με τη στάση της Ν.Δ. στο ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας εκθέτουν ανεπανόρθωτα τη Ν.Δ., αποκαλύπτουν την προσπάθειά της να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό για μικροκομματικά οφέλη» αναφέρει σε δήλωσή της η Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει:
«Η Ν.Δ. είχε εκχωρήσει στη γειτονική χώρα το όνομα Μακεδονία για το εσωτερικό και Μακεδονία-Σκόπια για το εξωτερικό (διπλή ονομασία λοιπόν) και δεν της ζητούσε καν συνταγματική αναθεώρηση. Προφανώς η εθνότητα και η γλώσσα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το όνομα Μακεδονία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών προδοτική, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε όλα όσα η Ν.Δ. δεν διανοήθηκε ποτέ να διεκδικήσει».
«Η πατριδοκαπηλία, η μικροπολιτική εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων, θέματα τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ενότητα, είναι πέρα από ανεύθυνη μία απαράδεκτη στάση, για την οποία η Ν.Δ. πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες», καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου.
Μέσω twitter αντέδρασαν η Ράνια Σβίγγου και ο Δημήτρης Παπαδημούλης:
Η αποκάλυψη της επιστολής Καραμανλή στον Μπους από το @documentonews εκθέτει τη ΝΔ και προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη, που δεν μπορεί να σιωπά και να κρύβεται,νομίζοντας ότι θα ξεγελάσει τους πολίτες. Δείχνει, όμως, και το μέγεθος της διπλωματικής επιτυχίας της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Η επιστολή Καραμανλή στον Μπους, δείχνει ότι όσα πέτυχε η Ελλάδα στη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι διπλωματικός θρίαμβος, σε σχέση με όσα είχε δεχτεί η ΝΔ. Οι @kmitsotakis κ Καραμανλής δεν μπορούν να σιωπούν κρυπτόμενοι. Η πατριδοκαπηλία έχει κοντά ποδάρια!
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης, σύμφωνα με τον οποίο: «H επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους για το Μακεδονικό που αποκαλύπτει το Documento, είναι μια βόμβα στο πολιτικό σκηνικό» και «μείζον εθνικό θέμα». Ο κ. Ραγκούσης καλεί τον Κ. Καραμανλή να παραιτηθεί από τα ψηφοδέλτια και τον κ. Μητσοτάκη να τον αποπέμψει.
efsyn.gr