Sunday, 26 January, 2025

Τριμερής Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ για οικονομία και πρόσφυγες

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, θα έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στην διάρκεια της συνάντησης αυτής θα συζητηθούν όλα τα θέματα (προσφυγικό, οικονομία).

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός θέλει τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής να στέλνουν μήνυμα ενότητας και όχι διχασμού και μονομερών ενεργειών.

Σε αντίθετη περίπτωση θεωρεί ότι είναι καλύτερο να μην υπάρξουν συμπεράσματα.

Πρόταση Γερμανίας για έκτακτη σύνοδο κορυφής

Η Γερμανία πρότεινε να γίνει στις 6 Μαρτίου έκτακτη σύνοδος κορυφής, με την συμμετοχή και της Τουρκίας. Μέχρι τότε, δεσμεύτηκε ότι στο ζήτημα των συνόρων θα διατηρηθεί το σημερινό στάτους. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται θετική, καθώς δίνει τα περιθώρια αποτελεσματικής διαχείρισης του προσφυγικού εάν εφαρμοστεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με την συμμετοχή και του ΝΑΤΟ.

Σήμερα η Ελλάδα θα ζητήσει από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες δέσμευση αντίστοιχη με αυτήν της Γερμανίας ότι μέχρι τις 6 Μαρτίου δεν θα υπάρξει μεταβολή στο σημερινό στάτους, σε ότι αφορά τα σύνορα. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα δώσει έγκριση για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων.

Ανώδυνη περιπέτεια για Μητσοτάκη

Εν τω μεταξύ “ατσαλάκωτος” επέστρεψε από τη διήμερη αναγνωριστική «περιπέτεια» των Βρυξελλών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετείχε για πρώτη φορά στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Το προσφυγικό ζήτημα επισκίασε τη συζήτηση για το Brexit στη Σύνοδο του ΕΛΚ, ενώ αρκετά εκτενείς ήταν οι συζητήσεις για την οικονομική πορεία της Ελλάδας και την εν εξελίξει αξιολόγηση.

Συνεργάτες του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά το πέρας των επαφών υπογράμμιζαν πως η «επιχείρηση» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, τονίζοντας δε, πως διαψεύσθηκαν οι διαρροές για πιέσεις προς τη ΝΔ από την πλευρά των Ευρωπαίων για συναίνεση στην κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό και τα άλλα ανοιχτά ζητήματα της αξιολόγησης.

Πέραν τούτου, από το γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν πως ο ειλικρινής διάλογος που είχε ο πρόεδρος της ΝΔ με τους ομογάλακτούς τους και τα επιχειρήματα που παρέθεσε αποτέλεσαν «ένα θετικό πρώτο βήμα για τις επικείμενες συνομιλίες του από όποιο πόστο και αν είναι». Στα θετικά της αποστολής των Βρυξελλών συνυπολογίζεται από συνεργάτες του και η «χημεία» που είχε στις συναντήσεις με Επιτρόπους, όπως ο Μοσκοβισί, ο Κατάινεν και ο Ντομπρόφσκις, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για το ελληνικό ζήτημα.

Ο μεγάλος «κάβος» για τον κ. Μητσοτάκη ήταν το πρώτο τετ α τετ με την Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, καθώς εκεί είχαν επικεντρωθεί όλοι οι φόβοι για τέτοιου είδους πιέσεις. Δεδομένου ότι η διαδικασία της αξιολόγησης είναι ακόμα ανοιχτή και δεν έχουν υπάρξει μεγάλες καθυστερήσεις, οι φόβοι δεν επιβεβαιώθηκαν, ουδείς ωστόσο από το γαλάζιο επιτελείο μπορεί με σιγουριά να προεξοφλήσει πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο στο μέλλον.

Στο τετ α τετ που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ ο κ. Μητσοτάκης για μισή ώρα ξεκαθάρισε την πρόθεσή του να μην στηρίξει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό, επιστρατεύοντας δύο βασικά επιχειρήματα: Αφενός πως δεν γίνεται να κυβερνιέται η χώρα με δύο πλειοψηφίες, μία για τα εύκολα και μία για τα δύσκολα του Μνημονίου και αφετέρου ότι η θέση του ιδίου και της ΝΔ είναι αντιδιαμετρικά αντίθετη για τον αντιαναπτυξιακό τρόπο προσέγγισης της Ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να την ενημερώσει για την εσωτερική και πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, με τον κ. Μητσοτάκη να λέει πως το κόμμα του δεν υιοθετεί ούτε και μετέχει στην εκλογολογία, την οποία απέδωσε στα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, σε μία προσπάθεια να εμφανιστεί εγγυτής της πολιτικής σταθερότητας σε μία τόσο κρίσιμη καμπή για τη χώρα. Συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ υπογράμμιζαν μετά τη συνάντηση πως τόσο η Μέρκελ όσο και οι άλλοι Ευρωπαίοι του ΕΛΚ εκφράστηκαν θετικά για την πρόθεση του κ. Μητσοτάκη να μην λαϊκίζει και όπως ο ίδιος τόνισε να μην χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα εντός και άλλη εκτός της χώρας.

Αμφότεροι συμφώνησαν στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης πως τα σενάρια για κλείσιμο των συνόρων της Ελλάδας δεν αποτελούν λύση.

www.news.gr

Τριμερής Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ για οικονομία και πρόσφυγες

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου