Friday, 27 December, 2024

Τσίπρας: Αν χάσω τους 151 βουλευτές πάω σε πρόωρες εκλογές

Την πρόθεσή του να προσφύγει «εν ευθέτω χρόνω, αλλά με συντεταγμένο τρόπο στις κάλπες», εάν απωλέσει τη δεδηλωμένη εμπιστοσύνη της Βουλής

(σ.σ. την απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών) εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Open και τη δημοσιογράφο, Έλλη Στάη, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το Newsbomb.gr στις 07/01/2019. Ο κ. Τσίπρας εκτίμησε πως ο Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, «παίζοντας το παιχνίδι των αντιπάλων», ενώ υποστήριξε πως η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί, γιατί σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, «θα εξευτελιστούμε διεθνώς».
Κατά τα λοιπά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ήρεμος ως προς τις επερχόμενες εξελίξεις και υποστήριξε πως επιτελεί «πατριωτικό καθήκον» σε ό,τι αφορά την κύρωση της προωθούμενης συμφωνίας με τα Σκόπια. Προσδιόρισε δε την έλευσή της στη Βουλή προς κύρωση μέσα στον Ιανούαριο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση όλων των προβλεπομένων συνταγματικών διαδικασιών στη γείτονα χώρα.
Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «ελεεινή ψηφοθηρία» και τον προκάλεσε για ακόμη μία φορά να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ..
Αναφέρθηκε εκτενώς στην υπόθεση Novartis, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της» και τόνισε πως «υπάρχουν καθυστερήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη, είναι γεγονός, αλλά ειδικά στο θέμα αυτό θα πρέπει να σταθούμε υπεράνω και να μην καλλιεργούμε ένα κλίμα καχυποψίας εναντίον των δικαστών. Είναι πλήγμα στη Δημοκρατία το κλίμα καχυποψίας στη Δικαιοσύνη».
Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:
– Για το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών: Θα ήθελα να μιλήσω εκ βαθέων σήμερα. Το Σκοπιανό παρέμενε άλυτο για 27 ολόκληρα χρόνια. Η λύση του Μακεδονικού είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη μου κατά τη θητεία μου στην κυβέρνηση της χώρας. Για μένα η επιστροφή της Ελλάδας στην κανονικότητα και η ανάκτηση της δεσπόζουσας θέσης της στα Βαλκάνια είναι το πιο σημαντικό στοιχείο.
Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα θολό σημείο. Έχουμε χρέος να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και να επιλύσουμε το ζήτημα. Για μένα τόσο το ζήτημα της «μακεδονικής γλώσσας» όσο και της «μακεδονικής ταυτότητας» είναι ανύπαρκτα, τα οποία μεγέθυνε για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας η αξιωματική αντιπολίτευση. Θα υπάρξουν μεγάλα ωφελήματα για τη χώρα μας από τη Συμφωνία αυτή.
– Όταν ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο η συζήτηση για το Μακεδονικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βγει και είχε ζητήσει να ακολουθήσουμε την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί από την κυβέρνηση Καραμανλή το 2007. Ο ίδιος, όταν με είδε πως ακολουθώ πιστά αυτή τη γραμμή, άρχισε να αλλάζει διαρκώς θέση. Περίμενα πως ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θα είχε αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με γνώμονα το μικροκομματικό συμφέρον και το πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Όλα αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίαις που κάνει ο κ. Μητσοτάκης: έβαλε τον πήχη αρχικά στο Βουκουρέστι, μετά στο erga omnes και όταν ανακάλυψε πως είχαμε καλύψει όλα τα θέματα, τότε «ανακάλυψε» το δήθεν ζήτημα της εθνότητας. Δεν υπάρχει ζήτημα γλώσσας ή εθνότητας, υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής κερδοσκοπίας.
– Έχει γίνει δημόσιος διάλογος, έχουν γίνει συζητήσεις στη Βουλή, αλλά και debates για το θέμα αυτό. Όλοι γνωρίζουμε τα πάντα σε ό,τι αφορά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Κανένας βουλευτής δεν μπορεί να ξέρει ποια είναι τα οφέλη της. Όλα είναι στο φως και όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Η ζημία, όμως, για τη χώρα είναι να φερόμαστε ως στρουθοκάμηλος μέσα στην άμμο. Έτσι και πούμε ότι δεν προχωράμε, τότε ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Θα εξευτελιστούμε διεθνώς, εάν δεν περάσει η Συμφωνία.

– Πότε θα έρθει τελικά στη Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών: Έχω ως στόχο άμεσα αμέσως μόλις ψηφιστεί η συνταγματική αναθεώρηση και κοινοποιηθεί στο ΥΠΕΞ το αποτέλεσμα του ψηφίσματος, θα ενημερώσω τον Πρόεδρο της Βουλής και το Σώμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε να έρθει προς κύρωση.

Αυτό δεν θα πάρει περισσότερο από μία εβδομάδα, είπε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας την έλευση της Συμφωνίας μέσα στον Ιανούαριο.

Οι εκλογές θα γίνουν οριστικά τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου και αυτή είναι η γραμμή στην οποία κινούμαι.

– Για τον Καμμένο: Κι άλλες φορές έχει διαφωνήσει ο Πάνος Καμμένος σε νομοσχέδια. Ομως σε νομοσχέδια που αφορούν σε εθνικά θέματα, ο καθένας διατηρεί το δικαίωμα της γνώμης του. Ο Πάνος Καμμένος αγαπάει αυτό που κάνει. Από το 2007 ο ίδιος είχε πει ότι θα πρέπει να κρατήσουμε τη στάση του 1992. Όμως από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Η διαφοροποίηση του Πάνου Καμμένου στο θέμα αυτό δεν γίνεται προσχηματικά. Κατέγραψε τη διαφοροποίηση του και τη στάση του. Όταν λοιπόν λέει ότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω αυτή την κυβέρνηση, πιστεύω ότι δεν θα το κάνει και πως δεν ρίξει νερό στο μύλο των αντιπάλων της κυβέρνησης. Πιστεύω ότι δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση και αυτό θα του ζητήσω την Παρασκευή που θα τον συναντήσω. Κυριακή κοντή γιορτή, θα έρθει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου. Αν δεν το κάνει αυτό και διαφωνήσει μαζί μου (σ.σ. αν αποσύρει την εμπιστοσύνη του) θα μετρηθούμε στη Βουλή και όχι στα «μαρμαρένια αλώνια». Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

– Εγώ κοιμάμαι ήσυχος και ξέρω πολύ καλά ότι πέρα και πάνω απ’ όλα βάζω το συμφέρον του τόπου. Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία, γιατί ξέρω ότι κάνω το σωστό. Αντίθετα μεγάλο άγχος φαίνεται να έχει ο κ. Μητσοτάκης, γιατί δεν θέλει να πάμε τώρα σε εκλογές, γιατί αυτά που υποστηρίζει, δεν θα μπορεί να τα στηρίξει απέναντι σε κανέναν στο εξωτερικό. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με τον πλέον χείριστο τρόπο. Προκαλώ, λοιπόν, τον κ. Μητσοτάκη να καταθέσει άμεσα, εδώ και τώρα, πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Το αν αυτή θα μετατραπεί σε ψήφο εμπιστοσύνης, αυτό ανήκει στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού.

– Έχω κάθε λόγο να φέρω στη Βουλή τη Συμφωνία προς κύρωση, γιατί υπάρχουν ανεξάρτητοι βουλευτές και κοινοβουλευτικές ομάδες (σ.σ.Παπακώστα και Ποτάμι) που θα τη στηρίξουν.

– Επαναλαμβάνω: Θεωρώ πως όσο ξέρω τον Καμμένο, πιστεύω πως δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Αν το κάνει πριν από την κύρωση της Συμφωνίας, τότε θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης πριν ακόμα φτάσει η Συμφωνία στη Βουλή.
– Για ενδεχόμενο ανασχηματισμό: Τον ελληνικό λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα βρίσκεται σε υπουργείο, είναι δευτερεύον ζήτημα. Τον ενδιαφέρει η σταθερότητα σε επίπεδο κυβέρνησης.
– Για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και το σενάριο κυβέρνησης μειοψηφίας με ψήφο ανοχής: Το Σύνταγμα είναι απολύτως σαφές σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη της Βουλής. Είναι αληθές ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κυβερνήσεις μειοψηφίας και είναι επίσης αληθές ότι στην Ελλάδα κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες.
Εάν συμβεί, λοιπόν, κάτι τέτοιο, συνταγματικό πρόβλημα δεν θα έχω σε αυτή την περίπτωση, πολιτικό πρόβλημα, όμως, θα υπάρχει. Σε αυτή την εκδοχή εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, αλλά με κριτήριο την προώθηση όλων των υποχρεώσεων και των μεταρρυθμίσεων που έχω αναλάβει να υλοποιήσω.
– Για τον Προκόπη Παυλόπουλο: Είναι απολύτως βέβαιο ότι θα τον ξαναπροτείνω για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, γιατί έχει υπερασπιστεί με σθένος και θάρρος τα εθνικά μας θέματα και είναι ένα πρόσωπο που τυγχάνει ευρείας αποδοχής από την πλευρά των Ελλήνων πολιτών.
– Για την υπόθεση Novartis: Η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο θεσμικός μου ρόλος δεν μου επιτρέπει να έχω περισσότερη γνώση επ’ αυτού. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι μιλάμε για ένα τεράστιο σκάνδαλο. Η υπόθεση αυτή πρέπει να φτάσει ως το τέλος και να διαλευκανθεί. Έχω ένα παράπονο γιατί σε κάποια πράγματα έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά: Είναι παρέμβαση, όταν ένα μέλος της κυβέρνησης κάνει μια κρίση και μιλά για καραμπινάτα σκάνδαλα. Ας μη σταθούμε στο ύφος του Πολάκη, αλλά στην ουσία. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος έχει άμεση εμπλοκή, έστειλε απλώς ένα γράμμα στην εισαγγελία με το οποίο ζητούσε να μην υπάρξει καμία κωλυσιεργία. Είναι αυτό παρέμβαση; Αν αυτό είναι παρέμβαση, τότε τι είναι η μήνυση και στοχοποίηση του Αντώνη Σαμαρά εναντίον δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών; Εγω είμαι ο πρώτος που λέω ότι πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Υπάρχουν καθυστερήσεις στην ελληνική Δικαιοσύνη, είναι γεγονός, αλλά ειδικά στο θέμα αυτό θα πρέπει να σταθούμε υπεράνω και να μην καλλιεργούμε ένα κλίμα καχυποψίας εναντίον των δικαστών. Είναι πλήγμα στη Δημοκρατία το κλίμα καχυποψίας στη Δικαιοσύνη.
Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις και ποιος «μυγιάζεται». Από αυτούς τους οκτώ εγώ βλέπω συγκεκριμένα από αυτούς κάποιους μονίμως να είναι στην «πρίζα». Μπορεί κάποιος να πει πως είναι ζήτημα ιδιοσυγκρασίας, όμως εμένα κάτι μου λέει. Εγώ δεν θα γίνω ο πρωθυπουργός που θα «κουκουλώσει» υποθέσεις, ούτε η κυβέρνησή μου θα «κουκουλώσει» υποθέσεις. Η Δικαιοσύνη πρέπει να προχωρήσει και να λάμψει η αλήθεια.
– Για την έξοδο στις αγορές και τη 13η σύνταξη: Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσει – στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων – ό,τι καλύτερο στην κοινωνία. Αυτή τη στιγμή κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει – Θα μπορέσει να γίνει, εφόσον αυξηθούν οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Το θέμα είναι τι θα γίνει από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά, αν η χώρα θα συνεχίσει στο δρόμο της ανάπτυξη ή θα πάει προς τα πίσω.
– Για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων: Ερωτηθείς από την Έλλη Στάη για τις ευθύνες των δύο προηγούμενων κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την είσοδο της χώρας στα Μνημόνια ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «η μεν κυβέρνηση Καραμανλή μας έβαλε στη φάκα, όμως οι χειρισμοί που έγιναν στη συνέχεια δεν ήταν οι κατάλληλοι για να μας βγάλουν από τη φάκα». «Είναι διαφορετικές οι ευθύνες αλλά εξίσου μεγάλες» ανέφερε.
Ο πρωθυπουργός ήταν, όμως, σφόδρα επικριτικός απέναντι στον Κώστα Σημίτη, για τον οποίο σημείωσε ότι «κυκλοφορεί, τώρα τελευταία, ως “Κασσάνδρα” και τα βλέπει όλα αρνητικά».
newsbomb

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου