Thursday, 19 December, 2024

Τσίπρας – Καμμένος ξεπουλάνε ότι έμεινε! Μετά το 6% του ΟΤΕ πουλάνε και την Εγνατία

Έπειτα από την Εγνατία Οδό, άλλη μια αποκρατικοποίηση προστέθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για την αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, την οποία, κατόπιν συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους πιστωτές της, ανέλαβε να υλοποιήσει το υφιστάμενο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Συγκεκριμένα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει επιφορτιστεί με την πώληση του 6% των μετοχών του ΟΤΕ κυριότητας ελληνικού Δημοσίου. Πάντως, όπως διευκρινίζεται, οι μετοχές δεν έχουν μεταβιβαστεί ακόμη από το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ, και ότι μια τέτοια μεταβίβαση θα πρέπει να αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Έτσι, στις εννέα αρχικά αποκρατικοποιήσεις που είχε αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών έχουν προστεθεί άλλες δύο. Οι εννέα, που σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεσμευόταν η κυβέρνηση, ήταν: 1. Περιφερειακά Αεροδρόμια. 2. Ελληνικό. 3. Αστέρας Βουλιαγμένης. 4. Αφάντου (Ρόδος). 5. Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). 6. ΚΛΠ. 7. ΟΛΘ. 8. ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ & ΕΕΣΣΤΥ (ROSCO) Α.Ε. 9. ΔAA «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πριν από λίγες εβδομάδες στο πρόγραμμα προστέθηκε η αποκρατικοποίηση της Εγνατίας Οδού και τις τελευταίες ημέρες η αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ. Mάλιστα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιου Πιτσιόρλα στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη διοίκηση της Εγνατίας Οδού, με θέμα την παραχώρηση του αυτοκινητοδρόμου και την κατασκευή των κάθετων αξόνων από ιδιώτες επενδυτές. Όλα δείχνουν ότι το ΤΑΙΠΕΔ αναλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία που είναι ώριμα για αποκρατικοποίηση ή, καλύτερα, εκείνα που μπορούν να αποφέρουν άμεσα έσοδα. Αντίθετα στο νέο υπερταμείο, για το οποίο όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει η λειτουργία του, θα μεταφερθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου τα οποία απαιτούν ανάπτυξη, πριν εξεταστούν οι τρόποι αξιοποίησής τους. Σημειώνεται ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει επιτευχθεί δείχνει ότι το νέο υπερταμείο δεν θα είναι έτοιμο για να λειτουργήσει πριν από το β΄ εξάμηνο του έτους, δηλαδή με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με τον αρχικό στόχο (Ιούλιος 2015). Αυτό που προέχει είναι η συμφωνία για το νέο υπερταμείο να έχει ψηφιστεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες από τη Βουλή.
Η συμφωνία που διαφαίνεται από τις τελευταίες διαπραγματεύσεις δεν διαφοροποιείται σε σχέση με όσα ήταν γνωστά έως σήμερα. Ο έλεγχος του υπερταμείου θα βρίσκεται στην ελληνική πλευρά, αλλά για τη λήψη των αποφάσεων θα απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των εκπροσώπων των πιστωτών. Ετσι, ενώ τα 3/5 του διοικητικού (εποπτικού) συμβουλίου θα ελέγχονται από την ελληνική πλευρά, για τη λήψη των αποφάσεων θα απαιτείται πλειοψηφία των 4/5. Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου θα ελέγχει εκπρόσωπος των πιστωτών, ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου η ελληνική πλευρά. Ετσι, όπως ισχύει και στο ΤΑΙΠΕΔ, υπεύθυνος για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων είναι ο διευθύνων σύμβουλος, αλλά την ατζέντα των συνεδριάσεων θα καταρτίζει ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Τσίπρας – Καμμένος ξεπουλάνε ότι έμεινε! Μετά το 6% του ΟΤΕ πουλάνε και την Εγνατία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου