Wednesday, 20 November, 2024

Τσίπρας: «Τι είναι αυτό το ‘Μ’ στο όνομα ΠΓΔΜ που έχει αποδεχθεί εδώ και χρόνια η χώρα»;

«Δεν αγνοούμε κανέναν Έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα». Με τη φράση αυτή κατά την ομιλία του στη ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας

θέλησε να πείσει ότι πήρε το μήνυμα που εξέπεμψε το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, λίγο πιο κάτω όμως, σε μία έξαρση του επικριτικού του λόγου για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ξέφυγε και μίλησε για ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων που παρασύρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Τι από τα δύο ισχύει; Την απάντηση καλείται να δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που πρόλαβε πάντως να «μεταφράσει» το μήνυμα του συλλαλητηρίου, αλλά και να εξηγήσει στον λαό -και τον κυβερνητικό του εταίρο, βεβαίως βεβαίως, Πάνο Καμμένο- γιατί δεν γίνεται να μη δώσει τον όρο «Μακεδονία» στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια.
«Ποιο ήταν το μήνυμα: Η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα που είναι ανοικτό από το 1992; Αν αυτό είναι το μήνυμα είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε στο ίδιο ύφος:
«Ή μήπως είναι το ότι δίνουμε το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό είναι το αίτημα δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό, γιατί πριν το κάνουμε είναι να πούμε ότι είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας γιατί ούτε αυτή η κυβέρνηση ούτε κάθε άλλη κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει δίλημμα να δώσει το όνομα αφού η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια. Το αποδέχθηκε και μετά τον πόλεμο. Το αποδέχθηκε με την αποδοχή της ονομασίας το 1992 αποδεχόμενη ως προσωρινή ονομασία που τείνει να γίνει μόνιμη υπό τον όρο ΠΓΔΜ». «Γιατί τι είναι αυτό το ‘Μ’ στο τέλος, τι ακριβώς σημαίνει;», παρατήρησε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «αυτό που καλείται μέσα από διαπραγμάτευση η χώρα, δεν είναι να δώσει, αλλά να πάρει πίσω. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιήσουν τον όρο Μακεδονία χωρίς προσδιορισμό, να σταματήσουν παντού τις αλυτρωτικές αναφορές, να τους πείσει να μην σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα που δεν τους ανήκουν».
«Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι εύκολη διαπραγμάτευση, είναι όμως ο μόνος δρόμος», επέμεινε, επαναλαμβάνοντας ότι στόχος είναι μία κοινά αποδεκτή λύση, «που δεν μπορεί να είναι άλλη από μια σύνθετη ονομασία με ισχύ έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις, κάτι που φυσικά προϋποθέτει και συνταγματική αλλαγή αλλά και την απόσυρση κάθε υπόνοιας αλυτρωτισμού».
«Εχουμε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη: Να κλείσουμε, με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά», τόνισε ο Πρωθυπουργός και επέκρινε τη στάση της ΝΔ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας που είναι ξεκάθαρη από το 1992 και μετά αλλά και στο Βουκουρέστι, δεν υποστηρίζεται σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ», είπε, κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι εμφανίστηκε κατώτερος των περιστάσεων συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους.
Όσο για το επιχείρημα ότι το «σκάνδαλο Novartis στήθηκε για να ξεχαστεί το Μακεδονικό», ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ιδιαίτερα οξύς στην απάντησή του αντιστρέφοντας την κατηγορία που του αποδίδεται: «Μας λένε δηλαδή ότι στήθηκε μια υπόθεση που εξετάζεται πάνω από 1,5 χρόνο από την ελληνική δικαιοσύνη; Το αφήνω ασχολίαστο. Μήπως όμως συμβαίνει το αντίθετο; Κάποιοι έσπευσαν να αλλάξουν θέσεις για να βρουν κάλυψη στους ετερόκλητους όχλους των συλλαλητηρίων; Να πουλήσουν πατριωτισμό για να διαπραγματευθούν συγκάλυψη»;
protagon

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου