Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Τσαβούσογλου: Η επίσκεψη στην Κομοτηνή, οι επαφές με τη μειονότητα και τα μηνύματά του

Η «ιδιωτική»-όπως την χαρακτήρισε ο ίδιος-επίσκεψη στην Κομοτηνή του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου

ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Η βασική, αν όχι η μοναδική, προσπάθεια του κ. Τσαβούσογλου στη Θράκη ήταν να χαρακτηρίσει την μειονότητα «τουρκική», γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Τσαβούσογλου αναχώρησε οδικώς για την Αλεξανδρούπολη και από εκεί αεροπορικώς για την Αθήνα. όπου αύριο, Δευτέρα, θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ομόλογό του της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.
Ο κ. Τσαβούσογλου στη διάρκεια της τετράωρης παραμονής του στην Κομοτηνή επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο, το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Τζελάλ Μπαγιάρ”, γευμάτισε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας στον οικισμό Θάμνα και επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην βουλευτή Ροδόπης Αχμέτ Σαδίκ, όπου κατέθεσε στεφάνι, τελέστηκε προσευχή και φύτεψε ένα πλατάνι. Με το που έφτρασε στην Αλεξανδρούπολη, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε την πρώτη δημόσια τοποθέτησή του με ανάρτηση στο Twitter. Ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε στο καθεστώς της μουσουλμανικής μειονότητας, χαρακτηρίζοντάς την «τουρκική»:
«Είμαστε στην Ελλάδα για να συναντήσουμε τους συμπατριώτες μας της Δυτικής Θράκης και να συζητήσουμε για τις διμερείς σχέσεις. Στην Ελλάδα θα συναντήσουμε μέλη της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης», έγραψε.
Στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής υποδέχθηκαν τον υπουργό ο πρόξενος Μουράτ Ομέρογλου και οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνόδευε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν.
Μετά τη συνάντησή του με τους ψευτομουφτήδες και τη φωτογράφηση μαζί τους με φόντο το πορτραίτο του Κεμάλ και την τουρκική σημαία, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε την εξής ανάρτηση στο Twitter:

«Στη Δυτική Θράκη συναντήθηκα πρώτα με τον μουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ και τον μουφτή Ξάνθης Αχμέτ Μετέ. Η δουλειά των μουφτήδων συμβάλλει σημαντικά στην διατήρηση και ενδυνάμωση της ενότητας της τουρκικής μειονότητας». Επόμενος σταθμός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν το Μειονοτικό Γυμνάσιο-Λύκειο Κομοτηνής «Τζελάλ Μπαγιάρ». Εκεί, μαζί με τον υπουργό επετράπη η είσοδος μόνο στους Τούρκους δημοσιογράφους και όχι στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Στο σχολείο υποδέχθηκε τον Τούρκο υπουργό αντιπροσωπεία μαθητών, παρά το γεγονός ότι ήταν Κυριακή και το σχολείο ήταν κλειστό. Μετά την επίσκεψή του στο σχολείο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έκανε μία σύντομη περιήγηση περιμετρικά του σχολείου, όπου και συνομίλησε με λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονταν στο σημείο, σύμφωνα με όσα μεταδίδει ο Χρόνος της Κομοτηνής. Ο Τσαβούσογλου τούς μετέφερε… χαιρετίσματα από τον Ερντογάν. Η επίσκεψη συνεχίστηκε με γεύμα στο χωριό Θάμνα, βόρεια της Κομοτηνής. Καλεσμένοι στο γεύμα, μεταξύ άλλων, ήταν η πρόεδρος του DEB Τσιγντέμ Ασάσογλου, οι ψευτομουφτήδες Κομοτηνής Ιμπράημ Σερίφ και Ξάνθης Αχμέτ Μετέ, οι βουλευτές Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και Ξάνθης Ζεϊμπέκ Χουσεϊν και Μπουρχάν Μπαράν, οι δήμαρχοι Ιάσμου Οντέρ Μουμίν, Αρριανών Αμέτ Ριτβάν , Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ροδόπης Ταρκάν Μουλταζά και Αχμέτ Ιμπράμ. Η περιοδεία του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Ροδόπη ολοκληρώθηκε με επίσκεψή του στον τάφο του Αχμέτ Σαδίκ. Εκεί τον υποδέχθηκε κόσμος, ενώ τον περίμενε στην είσοδο του κοιμητηρίου ο υιό του Σαδίκ, Λεβέντ Σαδίκ. Εντός του νεκροταφείου ο Τούρκος ΥΠΕΞ φύτεψε και ένα πλατάνι και κατέθεσε στεφάνι στον τάφο του Σαδίκ. Και σε αυτή την επίσκεψή του επετράπη η δημοσιογραφική κάλυψη μόνο στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν και κι όχι στα ελληνικά μέσα ενημέρωση.

Σε νέα ανάρτησή του στο Twitter, o κ. Τσαβούσογλου έγραψε: «Επισκεφθήκαμε στην Κομοτηνή τον τάφο του Δρ. Σαδίκ Αχμέτ, ενός αγωνιστή που πάλεψε μέχρι την τελευταία ανάσα του για τα δίκαια της τουρκικής μειονότητας. Χαιρετίζουμε όλους τους ομογενείς μας που συνεχίζουν τον αγώνα τους».

ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Επιχειρεί να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα
Σκληρή απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου από την Κομοτηνή περί «τουρκικής» μειονότητας έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου τόνισε ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους και πως η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα, κράτος δικαίου, παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης, η οποία αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα σε Μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη. Η Μουσουλμανική Μειονότητα στην Θράκη, αριθμεί περίπου 120.000 Έλληνες κατοίκους.

Οι συνεχείς προσπάθειες διαστρέβλωσης της πραγματικότητας αυτής από την Τουρκία, καθώς και οι αιτιάσεις περί δήθεν μη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών αυτών, ή περί δήθεν διακριτικής μεταχείρισης είναι αβάσιμες και απορρίπτονται στο σύνολό τους.

Η Ελλάδα θα επιθυμούσε την βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου. Καλούμε την Τουρκία να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες αυτούς, συμπεριλαμβανομένης της συνθήκης της Λωζάννης την οποία επίσης υπέγραψε και έχει την υποχρέωση να εφαρμόζει».

Συνέντευξη Τσαβούσογλου
«Μία αμοιβαία αποδεκτή θέση επί του εύρους των χωρικών υδάτων θα επηρέαζε θετικά τα υπόλοιπα θέματα» επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγο πριν ξεκινήσει την επίσημη επίσκεψή του στη Ελλάδα. Ο ίδιος δεν αποκλείει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά όπως υποστηρίζει «πρωτίστως πρέπει να διεξαγάγουμε διμερείς διαπραγματεύσεις».

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο επικεφαλής τη τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρει πως «εργαζόμαστε επί ενός καταλόγου απτών έργων και ενός οδικού χάρτη για ενίσχυση της συνδεσιμότητας, της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέει πως άμεσος στόχος είναι η προετοιμασία της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο. «Θα συναντηθώ με τον υπουργό Εξωτερικών, Δένδια, και θα γίνω επίσης δεκτός από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι συναντήσεις μου θα συμβάλουν στην προετοιμασία του εδάφους για μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών μας στη Σύνοδο Κορυφής του NATO» τονίζει. Ο ίδιος εμφανίζεται πάντως ανυποχώρητος από τις πάγιες τουρκικές θέσεις, χαρακτηρίζοντας «απλά παράλογη» την ελληνική θέση αναφορικά με την ΑΟΖ του Καστελόριζου. Υποστηρίζει πως «οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να πετύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας».

«Εξ’ αρχής η ελληνική θέση σε σχέση με το Καστελόριζο είναι απλά παράλογη. Οι γεωγραφικές συνθήκες τόσο στο Αιγαίο όσο και στη Μεσόγειο εντέλλουν ότι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, όπως ελπίζουμε να επιτύχουμε, πρέπει πρώτα να συζητηθεί σε διμερείς διαπραγματεύσεις και επί τη βάση της αρχής της ευθυδικίας. Η στάση και η επιμονή μας σε αυτές τις αρχές παραμένει αναλλοίωτη» δηλώνει. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι «η Άγκυρα δεν τα απορρίπτει κατηγορηματικά όπου το επιτρέπουν οι περιστάσεις». Ανέφερε ως παράδειγμα τη Μαύρη Θάλασσα και το Ιόνιο, όμως στην περίπτωση του Αιγαίου ο Τούρκος υπουργός δηλώνει ότι «θα επηρεαζόταν κατ’ αρχάς σοβαρά η ελευθερία της ναυσιπλοΐας» και «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια τέτοια επέκταση».
«Είναι λάθος υπολογισμός από την ελληνική πλευρά να πιστεύει ότι η Τουρκία θα περιοριστεί μόνο στις ακτές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» δηλώνει.
Για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο επιμένει πως «υπεγράφη από δύο κυρίαρχα κράτη με βάση το Διεθνές Δίκαιο».
Ο κ. Τσαβούσογλου καλεί την Ελλάδα να σταματήσει να μετατρέπει τα ελληνο-τουρκικά προβλήματα σε ευρω-τουρκικά. «Μόνο η Τουρκία και η Ελλάδα μπορούν να επιλύσουν τα εκκρεμή τους ζητήματα, όχι η EE».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου