Συγκίνηση, αλλά και αιχμές για Τσιπρα, Ιερώνυμο, Καμμένο, από τον απερχόμενο υπουργό Παιδείας
“Αιφνιδίως το άριστα 20 μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Ποιος κάνει λάθος, ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μαθητής;” αναρωτήθηκε. Οι αναφορές σε ακροδεξιούς ρασοφόρους.
Για συμβόλαιο πολιτικού θανάτου εις βάρος του έκανε λόγο ο Νίκος Φίλης κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής του υπουργείου Παιδείας.
Ιδιαίτερα συγκινημένος, αλλά και αιχμηρός για την απομάκρυνση του, αφού έκανε απολογισμό του έργου του, ο κ.Φίλης υπενθύμισε τα θετικά λόγια του Αλέξη Τσιπρα κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς όταν τον είχε επισκεφθεί στο Παιδείας, αλλά και ότι ποτέ δε του επισημάνθηκαν ανεπάρκειες από τον πρωθυπουργό όσο ήταν υπουργός.
“Παρόλα αυτά αιφνιδίως μέσα σε ενάμιση μήνα το 20 άριστα μετατράπηκε σε μη προβιβάσιμο βαθμό. Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής ή ο μέχρι χθες άριστος μαθητής. Όσο αυτό δεν εξηγείται επαρκώς, η αλλαγή του σχολικού περιβάλλοντος δεν είναι εφικτή, ακόμη κι αν πρόκειται για κοτζάμ υπουργείο”, σχολίασε με νόημα.
Κατηγόρησε μάλιστα την Εκκλησία της Ελλάδας ότι αναζητά ένα κεντρικό πολιτικό ρόλο, με στροφή στο συντηρητισμό και την ακροδεξιά. Έθεσε ερωτήματα για τη σκλήρυνση στάσης της Εκκλησίας της Ελλάδος στο θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών, για την αλλαγή του οποίου είχε δρομολογηθεί διάλογος εδώ και χρόνια. Επιτέθηκε μάλιστα ευθέως στον Ιερώνυμο, σημειώνοντας ότι οψίμως αντέδρασε στο θέμα του μουσουλμανικού τεμένους το οποιο είχε δεχθεί ο μακαριστός Χριστόδουλος, για υιοθέτηση της ακροδεξιάς ρητορικής ότι οι πρόσφυγες απειλούν με αφελληνισμό και μουσουλμανοποίηση τη χώρα, για διαστροφή της χριστιανικής φιλανθρωπίας με την προσχώρηση στο αντιχριστιανικό δόγμα ότι η εκκλησία μοιράζει ψωμί μόνο στους Έλληνες, καθώς και για πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων. Υπονόησε έτσι ότι ο Αρχιεπίσκοπος είναι απόλυτα δέσμιος και συμπλέει πλέον με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Εκκλησίας.
“Κάθε καλά ενημερωμένος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αυτής της αλλαγής στάσης της ηγεσίας της Εκκλησίας που δεν περιορίζεται στα Θρησκευτικά αλλά εκτείνεται και σε άλλα θέματα που συγκροτούν μια ατζέντα επιστροφής στο παρελθόν και αναζήτησης κεντρικού πολιτικού ρόλου εκ μέρους της Ιεραρχίας. Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την βεβαιωθείσα προ ολίγου καιρού «άρση των παρεξηγήσεων» διά στόματος του ίδιου του Αρχιεπισκόπου μετά την σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου σε βάρος μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ με τη γνωστή σε όλους συνέντευξη του κυρίου Ιερώνυμου στον δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά. Εκεί ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας εν όψει του ανασχηματισμού η καθαίρεση του «προβληματικού» υπουργού Παιδείας”, είπε.
Υπενθύμισε επίσης ότι στη συνέντευξη αυτή ο Ιερώνυμος αποκάλυψε πως ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος ήταν έτοιμος να ρίξει την κυβέρνηση. “Στη συνέχεια της εκπομπής μάλιστα, με την αναφορά σε πλευρές της συζήτησης στο πρωθυπουργικό γραφείο, εκτοξεύτηκε η από κάθε άποψη «προβληματική» απειλή περί προθύμων πολιτικών παραγόντων να ρίξουν την εκλεγμένη κυβέρνηση αρκεί να το ζητήσει η Εκκλησία”. “Το θέμα αυτό υπερβαίνει εμένα τον πρωθυπουργό και την αριστερά. Αφορά στο σύνολο τον πολιτικό κόσμο απέναντι στην ιταμή αξίωση η Εκκλησία να απαιτεί και να επιτυγχάνει με τη στήριξη του μιντιακού κατεστημένου την απομάκρυνση ενός υπουργού”, εκτίμησε ο κ.Φίλης.
Ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κάλεσε μάλιστα τις προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις να προχωρήσουν στο διαχωρισμό ρόλου και αρμοδιοτήτων μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι: “Η τεράστια πλειοψηφία του λαού μας και το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που πιστεύουν στην Ορθοδοξία συμμερίζονται αυτή την επιδίωξη, όπως σταθερά επιβεβαιώνει το σύνολο των δημοσκοπικών ευρημάτων τα τελευταία χρόνια. Για ένα κράτος που βαδίζοντας προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821 θα ολοκληρώσει επιτέλους τον θεσμικό-δημοκρατικό εκσυγχρονισμό του και για μια Εκκλησία απελευθερωμένη από τον κρατικό εναγκαλισμό, τον σκοταδισμό και τον μεσαιωνικό αναχρονισμό, ικανή να απαντήσει, απαλλαγμένη από ιδεολογικές αγκυλώσεις όπως είναι ο εθνοφυλετισμός και ο ζηλωτισμός, στις μεγάλες αγωνίες και ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου.” Δήλωσε μάλιστα ότι στην επίτευξη αυτού του στόχου θα αφιερώσει μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του ως βουλευτής την επόμενη περίοδο, σχολιάζοντας: “Γιατί η ουσιαστική επανένταξη της χώρας στην Ευρώπη δεν μπορεί να επιτευχθεί υιοθετώντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές σκληρής λιτότητας και προσκυνώντας ταυτόχρονα εγχώριες σκοταδιστικές εξουσίες. Κι αν για το πρώτο υπάρχουν δικαιολογίες τι να υποθέσουμε για το δεύτερο;” Προανήγγειλε έτσι ότι θα συνεχίσει τις δημόσιες παρεμβάσεις και δε θα μείνει στις σημερινές αιχμές.
Ο κ.Φίλης μιλησε σε προσωπικό τόνο, αναφερόμενος στα δικά του μαθητικά και φοιτητικά χρόνια για να εξηγήσει γιατί δε δέχθηκε άλλο, έστω και καλύτερο υπουργείο. Στο σημείο αυτό κατά ορισμένους άφησε αιχμές κατά του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποιος τελικώς απεδέχθη να παραμείνει στην κυβέρνηση μετακινούμενος στο υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρθηκε ειδικότερα στους αγώνες που έδινε ως μαθητής κατά τη Χούντα και τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια ενάντια στο συντηρητισμό, αλλα και ως φοιτητής στο Ρήγα Φεραίο και συνέχισε: “Αυτά είναι τα πιο ακριβά πτυχία μας, μαζί με την αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου της Αριστεράς. Αυτά είναι που δεν θα αποκτήσουν ποτέ οι πολιτικοί της τηλεοπτικής σαπουνόπερας, οι απόντες, οι αδιάφοροι, οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από ζωή με όσους τίτλους σπουδών κι αν κατάφεραν να αποκτήσουν με το πορτοφόλι του μπαμπά τους. Κι αυτό το μέταλλο που έχει ανυπολόγιστη αξία αλλά δεν έχει τιμή δεν αγοράζεται και δεν ανταλλάσσεται . Ακόμη και αν το αντίτιμο είναι η υπουργική ή όποια άλλη καρέκλα. Αυτή είναι η απάντησή μου, εξ ονόματος μιας Αριστεράς που έχω πει πως είναι παράταξη «ζώντων τε και τεθνεώτων» στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχτηκε να αναλάβει τα Υπουργεία που του προσφέρθηκαν. Χαμογελώ και μόνο με την απορία αυτών των ανθρώπων. Δεν με ξέρουν. Δεν μας ξέρουν. Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντάται και εκπροσωπεί τη συλλογική αξιοπρέπεια.”
Γαβρόγλου: Θα κάνουμε τα πάντα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων
«Θα κάνουμε τα πάντα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων», ανέφερε ο νέος υπουργος Παιδείας, Κωνσταντίνος Γαβρόγλου, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον Ν. Φίλη. Ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι το υπουργείο προσπαθεί να καταργήσει κάποιες δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης προς τον ΟΟΣΑ, με αιχμή τη χρηματοδότηση της παιδείας. Επίσης, σημείωσε ότι εάν οι εκπαιδευτικοί δεν σηκώσουν το βάρος δεν μπορεί να γίνει τίποτα, όσα νομοσχέδια και να περάσει το υπουργείο Παιδείας.
Σχετικά με τον διάλογο για την παιδεία, ο νέος υπουργός υπογράμμισε ότι υπάρχουν δεσμεύεσεις προς τους θεσμούς, αλλά υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης. «Η κοινωνία πρέπει να καταλαβαίνει τι γίνεται, όλοι αξιολογούμαστε», επεσήμανε και υποστήριξε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο λύκειο. «Έχουμε απωλέσει τις δύο τάξεις του λυκείου, και όχι με ευθύνη των εκπαιδευτικών», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν κινδυνεύει καμία θέση εργασία.
News247
Φίλης: «Συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου. Η τιμή δεν ανταλλάσσεται με υπουργείο»