Sunday, 22 December, 2024

Φαβορί ο Τζιτζικώστας, για επίτροπος Κομισιόν

Ενα πρόσωπο θα προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη θέση του επόμενου επιτρόπου της Κομισιόν.

Τέλος στο ενδεχόμενο να προτείνει δύο ονόματα για την θέση του Επιτρόπου της χώρας στην επόμενη Κομισιόν, έναν άντρα και μία γυναίκα, ώστε την τελική επιλογή να κάνει ύστερα από συνέντευξη η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν έβαλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους στο περιθώριο της δεξίωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η πληροφορία προήλθε από κυβερνητικά στελέχη την περασμένη Παρασκευή, στον απόηχο των δηλώσεων της Προέδρου της Επιτροπής ότι θα υποβάλει αυτό το αίτημα προς τους ηγέτες ώστε να διαμορφώσει η ίδια τις ισορροπίες ως προς την σύνθεση των Επιτρόπων και την αναλογία ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, δεδομένου ότι αρκετές χώρες είχαν ήδη προτείνει ένα όνομα, η πληροφορία αυτή δημιούργησε ερωτηματικά ως προς τις προθέσεις του κ. Μητσοτάκη και προκάλεσε διάφορα σενάρια ως προς την δοκιμασία που θα έμπαιναν οι υποψήφιοι ως προς την πολιτικό αντίκτυπο που θα είχε μία απόρριψη. Ο Πρωθυπουργός θέλησε να κλείσει ο ίδιος με εμφατικό τρόπο την συζήτηση υποστηρίζοντας ότι «η χώρα θα έχει έναν Επίτροπο και το προνόμιο της επιλογής Επιτρόπου ανήκει αποκλειστικά στη χώρα μας». Άλλωστε, η στήριξη που παρείχε στην κα Φον Ντερ Λάιεν για την εκλογή της δίνει κάθε περιθώριο για ελιγμούς στον κ. Μητσοτάκη, αφού διαθέτει μία πολύ καλή επικοινωνία μαζί της. «Η κάθε χώρα στέλνει ένα πρόσωπο», όπως είπε και πλέον μένει η επιλογή από την shortlist που όπως είχε δηλώσει προ ημερών έχει καταρτίσει. Φαβορί, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, παραμένει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος είχε θερμή χειραψία με τον Πρωθυπουργό στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, χωρίς όμως οι δύο άνδρες να μιλήσουν για το επίμαχο θέμα, πολύ περισσότερο να αποκαλύψει ο κ. Μητσοτάκης την απόφαση του. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε επικοινωνία μεταξύ των δύο ανδρών περισσότερες από μία φορές κατά τις οποίες συζήτησαν το θέμα, χωρίς να υπάρξουν δεσμεύσεις.

Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το πρόσωπο θα είναι συνάρτηση του χαρτοφυλακίου το οποίο θα πάρει η χώρα και όπως αποκάλυψε χθες, «δεν το γνωρίζουμε ακόμα». Παρότι στο παρασκήνιο έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις και έχουν εκφραστεί προτιμήσεις, η Πρόεδρος της Κομισιόν δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει κρύψει την επιθυμία για ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο που θα έχει ισχυρές διευθύνσεις και πόρους, επενδύοντας τόσο στην δυναμική που έχει αναπτύξει η χώρα όσο και στον ρόλο που έπαιξε για την υποψηφιότητα της Φον Ντερ Λάιεν και την θέση του ως διαπραγματευτεί του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τα ανώτατα ευρωπαϊκά αξιώματα. «Θα ήθελα ένα χαρτοφυλάκιο που θα αντανακλά από τη μια την πρόοδο που έχει κάνει οικονομικά η Ελλάδα και από την άλλη τη στρατηγική θέση που έχει η Ελλάδα στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες στο Politico στέλνοντας με ξεκάθαρο τρόπο το μήνυμα στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της για το χαρτοφυλάκιο της Γεωργίας, όπως έχει γράψει το iefimerida.gr και βλέπει θετικά το Ενέργειας, την Διεύρυνση και παρότι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να τα διεκδικήσει την Ανταγωνιστικότητα ή την Άμυνα.

Θέμα ωρών ο ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης
Θέμα ωρών, είναι από την άλλη, να ανακοινωθούν οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς της κυβέρνησης. Σήμερα ή το αργότερο έως την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την δημοσιοποίηση των ονομάτων. Η προεργασία έχει ολοκληρωθεί εδώ και μέρες από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργο Μυλωνάκη, τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο και τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Θανάση Νέζη. Στόχος είναι να βελτιωθεί η απόδοση της κυβέρνησης, καθώς ο ρόλος των γενικών γραμματέων στα υπουργεία θεωρείται νευραλγικός. Έχει γίνει συνολική αξιολόγηση για όλα τα πρόσωπα και αναμένονται πολλές αλλαγές. Σε αυτές περιλαμβάνονται καρατομήσεις για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στο ρόλο τους μετά από έναν χρόνο θητείας, ενώ θα υπάρξουν αρκετές μετακινήσεις για όσους παραμείνουν και διατηρούσαν την ίδια θέση συνεχώς τα τελευταία πέντε χρόνια.

Πηγή: iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου