Παρά τις σφοδρές αντιδράσεις από ελεύθερους επαγγελματίες και σύσσωμη την αντιπολίτευση, πέρασε το νομοσχέδιο με «όπλο» την κυβερνητική πλειοψηφία
Με πλειοψηφία «πέρασε» το φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών από τη Βουλή. Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, επί της αρχής ψήφισαν υπέρ 158 και κατά 140.
Το άρθρο 7 που αλλάζει το προβλεπόμενο πρόστιμο για την έκδοση αποδείξεων ψήφισαν συνολικά 298 βουλευτές εκ των οποίων οι 169 έναντι 121 κατά. Οι δύο βουλευτές που δεν ψήφισαν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την Καλλιόπη Βέττα και τον Γιώργο Ψυχογιό.
Σημειώνεται ότι το άρθρο 7 εκτός από την πλειοψηφία υπερψήφισαν 10 βουλευτές των Σπαρτιατών και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κωνσταντίνος Φλώρος. Παράλληλα το άρθρο 7 καταψήφισε ο βουλευτής των Σπαρτιατών Κατσιβαρδάς, και οι δυο ανεξάρτητοι Αρετή Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χουρδάκης.
Υπέρ του άρθρου 7 του νομοσχεδίου «Πρόστιμα για παραβάσεις έκδοσης στοιχείων λιανικής από Φορολογικό Ηλεκτρονικό Μηχανισμό», τάχθηκαν 169 βουλευτές. Κατά δήλωσαν 129 βουλευτές
Στο καθεστώς τεκμαρτής φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών (άρθρο 15), 158 βουλευτές δήλωσαν υπέρ. Το καταψήφισαν 140 βουλευτές.
Στο άρθρο 49 του νομοσχεδίου «Μείωση συντελεστή φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου», 158 βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Κατά δήλωσαν 140 βουλευτές.
Στο άρθρο 50 του νομοσχεδίου «μείωση συντελεστή φόρου πώλησης εισηγμένων μετοχών», υπέρ δήλωσαν 158 βουλευτές. Κατά του άρθρου δήλωσαν 140 βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής και επί των άρθρων 7, 15, 49 και 50 υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ΠΑΣΟΚ έκανε αίτηση ονομαστικής επί της αρχής και επί των άρθρων 15, 49 και 50.
Οι εκπρόσωποι των ελεύθερων επαγγελματιών ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες με τους μισθωτούς, ενώ γνωρίζει ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες και ότι χαρακτηρίζει συλλήβδην όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες και ταυτόχρονα χρησιμοποιεί αυθαίρετα ισοπεδοτικού χαρακτήρα κριτήρια και επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.
Ιδίως για τα άρθρα 49 και 50, ο Ν. Παππάς είπε ότι είναι διατάξεις που αποφάσισε να φέρει η κυβέρνηση για να βοηθήσει και τους ανθρώπους που βγάζουν χρήματα από το Χρηματιστήριο.
Ο Νίκος Παππάς από το βήμα της Ολομέλειας απάντησε σήμερα στις επικρίσεις που διατυπώνουν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι, επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ, συντελέστηκε υπερφορολόγηση. «Θέλω να δώσω συγχαρητήρια για το ρεκόρ 20ετίας στην είσπραξη φόρων – 29% ως ποσοστό του ΑΕΠ, 43% μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές – συνεπώς είναι για τον κάλαθο των αχρήστων το επιχείρημά σας ότι τα φορολογικά έσοδα οφείλονται στους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτό το γνωρίζουν τα νοικοκυριά, όταν το ελαιόλαδο έχει αυξηθεί 85% και τα φρούτα κατά 40%. Κατά 40% έχουν αυξηθεί και οι εισπράξεις ΦΠΑ, από το 2021», τόνισε ο Ν. Παππάς, απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, και πρόσθεσε: «Έχετε κάνει ρεκόρ εισπράξεων σε φόρους. Εμείς δεν είμαστε κατά της φορολογίας, είμαστε με τη δίκαιη φορολόγηση. Τους μικρομεσαίους όμως δεν τους φορολογείτε για να σώσετε τον προϋπολογισμό. Έρχεστε και τους φορολογείτε για να σώσετε το σχέδιο Πισσαρίδη. Αυτό το σχέδιο που τους θεωρεί παθογένεια, ότι είναι η ρίζα της κακοδαιμονίας της ελληνικής κοινωνίας. Αυτή είναι η αλήθεια. Ένας ακόμη κρίκος σε αυτήν την αλυσίδα είναι το φορολογικό, όπως ήταν και το νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στις τράπεζες. «Για εσάς βέβαια αυτά είναι παθογένεια, ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων. Τα 7,5 δισ. που είναι κέρδη των τραπεζών του 2022 και του 2023; Και ακούμε τα στελέχη της Εθνικής να λένε ότι θα επαναγοράσουν μετοχές και θα τις πάρουν ως μπόνους; Το θεωρείτε λογικό σε αυτήν τη συνθήκη να μοιράζονται χρήματα; Το χειρότερο από τις ρυθμίσεις είναι πως τις συνδέετε με τον κατώτατο μισθό για να μετατρέψετε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες σε μοχλούς συμπίεσης των μισθών», υπογράμμισε ο Ν. Παππάς.