Οι σοβαρές ζημιές που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε συνδυασμό με την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων σε πολλές περιοχές
της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έφεραν εκ νέου στο προσκήνιο, την επιτακτική ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων.
Στην κατεύθυνση αυτή οφείλει η Περιφέρεια να προχωρήσει στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και με οργάνωση των συστημάτων πολιτικής προστασίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Πρέπει να προλαμβάνουμε και όχι να σπεύδουμε εκ των υστέρων να προγραμματίζουμε έργα που πρέπει να γίνουν.
Ειδικότερα για τη Χαλκιδική και πλησίον των ρεμάτων που γειτνιάζουν με το εργοστάσιο εμπλουτισμού μεταλλευμάτων και παλαιότερων χώρων απόθεσης τελμάτων της Ελληνικός Χρυσός, οφείλει η Περιφέρεια να πραγματοποιήσει άμεσα αυτοψία, να ληφθούν δείγματα από όλα τα σημεία, όπου υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς τοξικών ρύπων από την απορροή των ομβρίων υδάτων καθώς και των φερτών.
Ως παράταξη συμμετείχαμε στην εκδήλωση με θέμα τους περιβαλλοντικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς κινδύνους από τις δραστηριότητες εξόρυξης χρυσού που συνδιοργάνωσαν την περασμένη Τετάρτη στις Βρυξέλλες οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.
Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος τοπικοί παράγοντες, βουλευτές, ακτιβιστές και πολίτες από τη Χαλκιδική και τη Θράκη.
Στόχος των διοργανωτών ήταν αφενός να υπάρξει ενημέρωση και διεθνοποίηση του προβλήματος και αφετέρου να αναδειχθούν άλλες παρόμοιες διεθνείς εμπειρίες από Ρουμανία και Τουρκία.
Με τη διακήρυξη της παράταξης μας είχαμε δεσμευτεί πως θα αγωνιστούμε για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διασφάλιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων και της υπαίθρου, καθώς και την διασφάλιση της αειοφορικής χρήσης των φυσικών πόρων και των κοινωνικών αγαθών.
Η Ανάπτυξη οφείλει να έχει περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο και όχι μόνο οικονομικά οφέλη χωρίς σεβασμό στον Άνθρωπο και την Φύση