«Βοήθεια» με νέους όρους για την Ελλάδα Ο Μάνφρεντ Βέμπερ
Μία μέρα μετά την τετραμερή «σύνοδο κορυφής των ισχυρών» της Ε.Ε. στις Βερσαλλίες ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Μισέλ Σαπέν έκαναν λόγο για «ισότητα» των κρατών-μελών της Ε.Ε.σε μια προσπάθεια να καθησυχάσουν την αγωνία των περιφερειακών χωρών για το σχέδιο μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης «α λα καρτ».
Επιβεβαιώνοντας την «Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», υπέρ της οποίας τάχθηκαν χθες δημοσίως Μέρκελ και Ολάντ, ο Βέμπερ υποστήριξε ότι «Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα είναι ήδη στην πρώτη κατηγορία και δεν υπάρχει κίνδυνος να βγουν».Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero» ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά την Ευρωζώνη, το σχέδιο κοινού νομίσματος πρέπει να προχωρήσει και όχι να κάνει βήματα πίσω. Η κύρια υποχρέωση, για την ομάδα αυτή, είναι να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη, και για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε με την πολιτική ολοκλήρωση».
Ο Γερμανός πολιτικός θεωρεί, δε, ότι «το σχέδιο του κοινού νομίσματος πρέπει να ενισχυθεί, όχι να διορθωθεί», και ότι όλες οι χώρες «πρέπει να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις όπως είναι η ατζέντα 2000, την οποία είχε επινοήσει και θέσει σε εφαρμογή ο πρώην καγκελάριος Σρέντερ». Παραδέχτηκε ότι «η Ευρώπη σίγουρα δεν είναι τέλεια και έκανε λάθη, όπως το υπερβολικό βάρος που δόθηκε σε γραφειοκρατικά μέτρα» και εκτιμά ότι «ο πρόεδρος Γιούνκερ κάνει σημαντικά βήματα για να διορθώσει το θέμα αυτό».
Ακόμη διαμήνυσε ότι περιμένει από την Ιταλία να υιοθετήσει τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση κατά 0,2% της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ, διότι «τίθεται θέμα εμπιστοσύνης».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ανέφερε πως «μακροπρόθεσμα το γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα δεν είναι βιώσιμο. Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της πρέπει να κάνει μεγάλες επενδύσεις που να συμβάλουν στην ανάπτυξη όλης της Ευρωζώνης».«Η πρόκληση των επόμενων πέντε ετών είναι να ισχυροποιήσουμε την Ευρώπη την οποία ο Πούτιν θα ήθελε διαιρεμένη και αδύναμη. Πρέπει να σταθούμε στο ίδιο ύψος των Ηνωμένων Πολιτειών του Τραμπ και της Κίνας ως παγκόσμιοι εταίροι. Μια ενήλικη Ευρώπη σε έναν παγκοσμιοποιημένο πλανήτη», κατέληξε.
Μισέλ Σαπέν AP Photo/Laurent Dubrule
Παράλληλα, ο Μισέλ Σαπέν ισχυρίστηκε ότι δεν «πρόκειται για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων όπου θα υπάρχουν οι μεγάλες χώρες που θα προχωρούν γρήγορα και οι “μικρές χώρες” που θα προοδεύουν λιγότερο γρήγορα».
Μπορεί να δήλωσε ότι «το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε αποκλεισμούς», αλλά αναφέρθηκε σε αυτούς υπογραμμίζοντας πως «δεν είναι θέμα μεγέθους, δεν είναι θέμα το πότε εντάχθηκε μια χώρα στην ΕΕ, είναι θέμα βούλησης, δέσμευσης». «Πρέπει όλες οι χώρες που το επιθυμούν και είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν γρηγορότερα να μπορούν να το κάνουν μαζί», συνόψισε ο Γάλλος υπουργός, προσθέτοντας ότι «ούτε η Γαλλία, ούτε η Πορτογαλία έχουν πραγματικά μέλλον εκτός της Ευρώπης».
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Λισαβόνα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας υποστήριξε ότι «όλες οι χώρες που θα θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτήν την αιχμή του δόρατος της Ευρώπης θα μπορούν να το πράξουν. Και είμαι πεπεισμένος ότι και η Πορτογαλία θα βρίσκεται μεταξύ των χωρών της πρώτης γραμμής που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις. Η Πορτογαλία θα βρίσκεται πάντα στον πρώτο κύκλο των ευρωπαϊκών χωρών».Νωρίτερα, ο Πορτογάλος ομόλογός του, Μάριο Σεντένο, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πιστεύει σε μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αλλά «σε μια Ευρώπη που θα έχει οικοδομηθεί με σωστή ταχύτητα και όπου ορισμένες χώρες θα μπορούν να συνεργάζονται πιο στενά σε ορισμένους τομείς».
efsyn