Ο βετεράνος φωτορεπόρτερ του AP Αριστοτέλης Σαρρηκώστας εξιστορεί πώς τα διεθνή ΜΜΕ έμαθαν για τη Χούντα της 21ης Απριλίου.
Ήταν η πρώτη φωτογραφία που έφυγε από την Ελλάδα την 21η Απριλίου προς τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Την επόμενη ημέρα, οι μεγάλες εφημερίδες σε Ευρώπη και Αμερική κυκλοφόρησαν με την εικόνα που είχε απαθανατίσει ο φωτορεπόρτερ του Associated Press, Αριστοτέλης Σαρρηκώστας. Οπλισμένοι στρατιώτες με οπλοπολυβόλο, με δεσμίδες από σφαίρες δίπλα τους, στο μπαλκόνι της Βουλής. Ο ναός της Δημοκρατίας είχε καταλυθεί και ο κόσμος έτσι έμαθε για τη Χούντα του Παπαδόπουλου στην Ελλάδα.
Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, μιλά στο iEidiseis για την ιστορία της φωτογραφίας- ντοκουμέντο που τράβηξε την 21η Απριλίου του 1967:
«Ήταν έξι η ώρα το πρωί της 21ης Απριλίου 1967, όταν χτυπούσε με δύναμη την πόρτα του σπιτιού μου στο Παγκράτι, η μητέρα μου η οποία έμενε λίγο πιο πάνω στην Καισαριανή. Πανικόβλητη είπε στη γυναίκα μου να μη με αφήσει να πάω στο γραφείο μου σήμερα γιατί είδε τανκς και στρατό στους δρόμους.
Εγώ, εν τω μεταξύ, είχα ξυπνήσει και, στο άκουσμα των λεγομένων της μητέρας μου, η πρώτη μου κίνηση ήταν να ανοίξω το ραδιόφωνο που είχα πάντα δίπλα στο κρεβάτι μου. Ακούγοντας στρατιωτικά εμβατήρια πετάχτηκα επάνω και τα έβαλα με τον βασιλιά Κωνσταντίνο γιατί υπήρχε διάχυτη η πληροφορία ότι ετοίμαζε τη «Χούντα των Στρατηγών». Βέβαια, έπεσα έξω, όπως και τα εκατομμύρια των Ελλήνων. Μας προέκυψε η «Χούντα των Συνταγματαρχών». Με δυσκολία έφτασα στο γραφείο μας. Το Associated Press ήταν στην οδό Κολοκοτρώνη. Πήγα με τα πόδια γιατί δεν κυκλοφορούσε απολύτως τίποτα στους δρόμους. Περνώντας από τον Εθνικό κήπο είδα, μέσα και έξω, στρατιώτες με στολή παραλλαγής και οπλισμένους να ελέγχουν τα Ανάκτορα.
Πήρα τις φωτογραφικές μου μηχανές και έφτασα στην πλατεία Συντάγματος. Το πρώτο πράγμα που είδα στο κεντρικό μπαλκόνι της Βουλής ήταν στρατιώτες. Είχαν στήσει ένα οπλοπολυβόλο με τις δεσμίδες από σφαίρες δίπλα σε μεταλλικά κουτιά. Ήταν η πρώτη φωτογραφία που τράβηξα της 21η Απριλίου 1967 και ήταν αυτή η οποία έκανε τον γύρο του κόσμου μέσα από το δίκτυο του ΑP ενημερώνοντας τους αναγνώστες για το στρατιωτικό πραξικόπημα το οποίο έβαλε στο «γύψο» την Ελλάδα για μια επταετία.
Στο τρίτο τέταρτο -καρέ που τράβηξα, δυο «ντουλάπες» αστυνομικοί με πολιτικά με έπιασαν και επέμεναν να τους ακολουθήσω στο 2ο Αστυνομικό Τμήμα. Στην είσοδο του τμήματος βρέθηκε ένας γνωστός αρχιφύλακας της τροχαίας.
Με πήρε από τα χέρια τους, λέγοντάς τους ότι θα με πάει αυτός μέσα. Μόλις οι δυο αστυνομικοί έφυγαν, με άφησε λέγοντάς μου: «Είσαι τρελός, τέτοια ώρα βγήκες να φωτογραφήσεις»; Και του απάντησα: «Αν δεν φωτογραφίσω σήμερα, τότε πότε θα φωτογραφίσω»; Με άφησε να φύγω κι εγώ συνέχισα τη δουλειά μου εκεί που έπρεπε να βρίσκομαι. Άλλωστε, αυτή είναι η αποστολή κάθε φωτορεπόρτερ: Να βρίσκεται τη «σωστή ώρα στο σωστό σημείο».