Thursday, 23 January, 2025

Novartis: Προανακριτική για δέκα πολιτικά πρόσωπα αποφάσισε η Βουλή

Δείτε πώς ψήφισαν οι βουλευτές για τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ευάγγελο Βενιζέλο, Άδωνι Γεωργιάδη, Γιώργο Κουτρουμάνη, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο

Παναγιώτη Πικραμμένο, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα
Με το ρολόι να δείχνει ξημερώματα Πέμπτης (05:40), αλλά τις πολιτικές συνθήκες που διαμορφώνονται εντός Βουλής να προαναγγέλλουν ακραίο διχασμό και πόλωση, ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την υπόθεση Novartis, που παραπέμπει και τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σε Προανακριτική επιτροπή.
Η Ολομέλεια της Βουλής, έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, που διήρκεσε 20 ώρες και 30 λεπτά, αποφάσισε:
– Την παραπομπή του κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου. Στην κάλπη του Έλληνα επιτρόπου της ΕΕ βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 192 έγκυρα και 26 άκυρα. Υπέρ της παραπομπής του ψήφισαν 188 βουλευτές και «παρών» 4
– Την παραπομπή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου. Βρέθηκαν 217 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 191 έγκυρα και 26 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 «παρών».
– Την παραπομπή του κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια, εκ των οποίων 192 έγκυρα και 26 άκυρα. Υπέρ 186 βουλευτές και «παρών» 6.
– Την παραπομπή του κ. Γιώργου Κουτρουμάνη. Βρέθηκαν 217 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 192 έγκυρα και 25 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 180 βουλευτές, «κατά» 1 και παρών 11.
– Την παραπομπή του κ. Ανδρέα Λοβέρδου. Βρέθηκαν 217 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 190 έγκυρα και 27 άκυρα. Ναι ψήφισαν 186 βουλευτές και παρών 4.
– Την παραπομπή του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 190 έγκυρα και 28 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά 2 και παρών 8.
– Την παραπομπή του κ. Παναγιώτη Πικραμμένου. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 180 έγκυρα και 28 άκυρα. Ναι ψήφισαν 170 βουλευτές, όχι κατά και παρών 12.
– Την παραπομπή του κ. Μάριου Σαλμά. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 192 έγκυρα και 26 άκυρα. Ναι ψήφισαν 159 βουλευτές, όχι 17 και παρών 16.
– Την παραπομπή του κ. Αντώνη Σαμαρά. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 191 έγκυρα και 27 άκυρα. Υπέρ ψήφισαν 182 βουλευτές, 3 κατά και 6 παρών
– Την παραπομπή του κ. Γιάννη Στουρνάρα. Βρέθηκαν 218 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 190 έγκυρα και 28 άκυρα. Ναι ψήφισαν 182 βουλευτές, 2 κατά και 6 παρών.
Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της ψηφοφορίας ο κ. Αβραμόπουλος συγκέντρωσε τις περισσότερες παραπεμπτικές ψήφους (188). Ακολούθησαν οι κ.κ. Αδωνις Γεωργιάδης και Ανδρέας Λοβέρδος με 186, ενώ ο κ. Μάριος Σαλμάς έλαβε τις λιγότερες (159).

Επίσης, αν και η ψηφοφορία ήταν μυστική, φαίνεται ότι στις περιπτώσεις των κ.κ. Πικραμμένου και Σαλμά υπήρξαν διαφοροποιήσεις από το στρατόπεδο της πλειοψηφίας.
Τις επόμενες ημέρες τα κοινοβουλευτικά επιτελεία θα καθορίσουν τους 21 βουλευτές που θα μετέχουν στις εργασίες της επιτροπής, που έχει έναν μήνα για να ολοκληρώσει τις εργασίες της, αλλά πιθανότατα θα ζητήσει παράταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκπροσωπηθεί από δέκα βουλευτές, η ΝΔ από πέντε και από έναν τα υπόλοιπα κόμματα.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας διεξήχθη με δέκα κάλπες που αριθμήθηκαν, προκειμένου να «αντιπροσωπεύουν» τα προτεινόμενα για παραπομπή πρόσωπα: η κάλπη με το Νο 1 ήταν για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, η Νο 2 κάλπη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η Νο 3 για τον Άδωνι Γεωργιάδη, η Νο 4 για τον Γιώργο Κουτρουμάνη, η κάλπη με το Νο 5 για τον Ανδρέα Λοβέρδο, η Νο 6 κάλπη για τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, η κάλπη Νο 7 για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, η Νο 8 κάλπη για τον Μάριο Σαλμά, η κάλπη Νο 9 για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η κάλπη με το Νο 10 για τον Γιάννη Στουρνάρα.
Η ΝΔ επέλεξε την άρνηση ψήφου-αποχή από την ψηφοφορία. Ωστόσο, οι βουλευτές της δήλωναν για τα πρακτικά πως θα ψήφιζαν υπέρ Προανακριτικής, που θα στόχευε στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και δεν θα στηριζόταν σε «κατασκευασμένο κατηγορητήριο».
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η «γραμμή» για την ψηφοφορία είχε ως εξής:
– Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
– Οι ΑΝΕΛ ψήφισαν υπέρ για όλα τα πρόσωπα, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει για παραπομπή τον Μάριο Σαλμά, αλλά ανέφερε ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν κατά συνείδηση.
– Η ΔΗΣΥ έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο που αναγράφει “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής)”, το οποίο καταμετράται ως άκυρο.
– Η ΧΑ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
– Το ΚΚΕ ψήφισε υπέρ για όλα τα πρόσωπα
– Η Ένωση Κεντρώων ψήφισε «παρών».
– Το Ποτάμι έριξε σε όλες τις κάλπες ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφεται “Ναι στην σύσταση Επιτροπής για Προκαταρκτική Εξέταση (με πλήρεις αρμοδιότητες σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής)” το οποίο καταμετράται ως άκυρο.
Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε στις 04:35 τα ξημερώματα, ενώ το αποτέλεσμα ανακοινώθηκε στις 05:40.
Μαραθώνια συζήτηση 18 ωρών – Τα κυριότερα σημεία
Νωρίτερα διεξήχθη μαραθώνια συζήτηση, που χαρακτηρίστηκε από την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε την κυβέρνηση για προσπάθεια σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων με κακοστημένη σκευωρία και την πλειοψηφία να επιλέγει στάση άμυνας.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προβλέποντας την εκλογική της συντριβή «μετέρχεται αθέμιτα μέσα για την παράταση της παραμονής της στην εξουσία» και επισήμανε ότι «θα τελειώσετε με εκλογές σε μια κάλπη και όχι με δέκα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό ανέφερε «κύριε Τσίπρα δεν ήσασταν εδώ εσείς που κατηγορείτε δέκα ανθρώπους να τους κοιτάξετε στα μάτια. Να κοιτάξετε τον κ. Πικραμμένο, που με δάκρυα στα μάτια ανέβηκε στο βήμα να υπερασπιστεί την αθωότητά του. Κρυφτήκατε στο γραφείο σας. Αλλά και τα κατεβασμένα κεφάλια των βουλευτών σας αποδεικνύουν ότι αν υπάρχουν ένοχοι σε αυτή την αίθουσα είστε εσείς μιας απόπειρας δολοφονίας χαρακτήρων».
«Το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει για όλους όχι από εμάς, αλλά από τους δικαστές για τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση αυτή» ανέφερε ο κ. Αλέξης Τσίπρας και ρώτησε «για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, πολιτική ευθύνη υπάρχει;».
Η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε προς την κυβέρνηση πως «Η χώρα θα πάρει τον δρόμο που πρέπει και εσείς θα… πάρετε δρόμο» ενώ ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης σε ομιλία που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής κατήγγελλε τις αντιθεσμικές μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας.
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής εξέφρασε την ελπίδα «οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι αν όχι όλοι να αποδείξουν την αθωότητά τους».
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση ενώ «ξηλώνοντας» την δικογραφία επισήμανε πως «δεν ψάξατε για ενόχους αλλά τους επιλέξατε». «Θα λογοδοτήσετε για όλα» προειδοποίησε τα κυβερνητικά στελέχη, συνεχίζοντας σε άλλο σημείο: «Δεν είστε το καινούργιο. Είστε μια σύγχρονη ύβρις για την χώρα. Όσο μένετε πληγώνετε την χώρα. Ξέρω ότι ο κ. Τσίπρας με αντιπαθεί και κατανοώ το γιατί. Εχετε ξεπεράσει τα όρια και οι συκοφαντίες θα επιστρέψουν σε εσάς. Όμως αποδυναμώνετε την Βουλή και την Δημοκρατία. Αρκετά σας ανεχτήκαμε. Δεν θα σας σταματήσουμε απλώς. Θα σας νικήσουμε και στο τέλος θα λογοδοτήσετε».
«Διακυβεύονται οι θεμελιώδεις θεσμοί του πολιτεύματος και του συντεταγμένου κράτους δικαίου» είπε στην αρχή της ομιλίας ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Πολύ μίζερη η αναφορά στο όνομά μου. Η προσθήκη έγινε μάλλον από συνήθεια. Σας ευχαριστώ, γιατί με τον τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την Δημοκρατία και το κράτος δικαίου» ανέφερε ο ίδιος σε άλλο σημείο για να προσθέσει ««Γιατί αυτό έγινε τώρα; Μήπως τώρα έτυχε να εμφανιστούν κάποιοι πρόθυμοι μάρτυρες, την επομένη του συλλαλητηρίου; Πολύ καλό για να είναι αληθινό» αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος και απάντησε: «Την υπόθεση Novartis την προαναγγέλλετε και την επωάζετε εδώ και ενάμιση χρόνο».
«Ψεύδη και απαράδεκτες συκοφαντίες» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος τις κατηγορίες εναντίον του που περιλαμβάνονται στη δικογραφία της υπόθεσης Novartis ότι δήθεν χρηματίστηκε με το ποσό των 100.000 ευρώ το διάστημα που είχε την ευθύνη διακυβέρνησης (σσ. από τις 17-5-2012 μέχρι τις 21-6-2012).
«Στην αρχή αιφνιδιάστηκα, τώρα όμως κατατρύχομαι από αισθήματα οργής, αγανάκτησης» είπε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε με τρεμάμενη φωνή: «Κατηγορούμαι ότι ως ενεργεία δικαστικός λειτουργός δωροδοκήθηκα».
«Είναι πρόδηλο ότι οι μυθιστορηματικές αυτές κατηγορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για να κατηγορείται άδικα και να σπιλώνεται βάναυσα ένας άνθρωπος που υπηρέτησε 40 χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό ο κ. Πικραμμένος καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές.
Έγγραφα στοιχεία, νομοθετικές παρεμβάσεις και ημερομηνίες τιμολόγησης φαρμάκων κατέθεσε στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Αδωνης Γεωργιάδης προκειμένου να αντικρούσει τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων και τις σχετικές εις βάρος του αναφορές ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως ο ίδιος επιθυμεί να τη μη παραγραφή του αδικήματος της απιστίας για την δική του περίπτωση.
Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανώνυμη μάρτυρας υποστήριξε ότι δωροδοκήθηκε με 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποδεσμεύσει πληρωμές 65 εκατ. ευρώ προς την Novartis. Εξήγησε όμως ότι επι δικής του θητείας η εταιρία έλαβε 19 εκατ. ευρώ ενώ το 2017 επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ η ίδια εταιρία έλαβε 60 εκατ. ευρώ.
«Μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ πως ο πρωθυπουργός με πρακτικές αρχισυμμορίτη έστησε πλεκτάνη σε βάρος του πολιτικού κόσμου γιατί δεν αντέχει την αποτυχία του», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα. Ο πρώην υπουργός θεώρησε πως στοχοποιήθηκε γιατί η αντιπολιτευτική του φωνή κάνει ζημιά στον πρωθυπουργό και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ρότα. Τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να τη φιμώσει, είπε χαρακτηριστικά.
Συγκρότηση επιτροπής για όλα και όλες τις κατηγορίες, ζήτησε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, χωρίς αποσβεστικές προθεσμίες. Όχι στην παραγραφή, εξέταση όλων των θεμάτων και αποδείξεις, αλλιώς θα μείνουν αναπάντητες αισχρές συκοφαντίες, επισήμανε.

protothema

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου