Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Αυγομαχίες 2018 στην Κωνσταντία Αριδαίας

Για άλλη μια χρονιά ο Μορφωτικός Σύλλογος της Κωνσταντίας, οι τοπικοί φορείς και οι κάτοικοι του χωριού διοργάνωσαν μια υπέροχη εκδήλωση, στην οποία

βρέθηκε και ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δ. Μπίνος, κάτω από τα πλατάνια στην πλατεία του χωριού, με το τσούγκρισμα των αβγών που έγινε πανελλήνιο έθιμο γιατί οι Χριστιανοί στην πράξη αυτή είδαν τον συμβολισμό της ανάστασης του Χριστού.

Όπως δηλαδή μέσα στο αβγό που συμβολίζει τον τάφο, κλείνεται η ζωή, που όταν φτάσει ο καιρός του, σπάει το κέλυφος και βγαίνει στη ζωή, έτσι και ο Χριστός που είναι η αιωνία ζωή, σπάει τα δεσμά του τάφου και από το θάνατο επανέρχεται στη ζωή.


Στον Πόντο την πρώτη μέρα του Πάσχα εντούν’ ναν δηλαδή τσούγκριζαν μόνο τη μύτη του αβγού, ενώ τις επόμενες μέρες και τον πάτο. Μερικοί προσπαθούσαν να εξαπατήσουν τους άλλους με αβγά που έψηναν την μύτη τους πάνω στη στάχτη, ώστε να γίνει γερή.

Άλλοι πάλι έκαναν μια μικρή τρύπα στο ωμό αβγό, το άδειαζαν και μετά έβαζαν μέσα πίσσα έτσι το αβγό γινόταν γοτζ, δηλαδή, δυνατό. Άλλοι πάλι χρησιμοποιούσαν αβγά ταϊγανας δηλαδή, φραγκόκοτας. Οι πεπειραμένοι όμως χτυπώντας στα δόντια τα αβγά ξεχώριζαν εύκολα το δυνατό.


Σε κάποιες περιοχές το έθιμο αυτό εξελισσόταν σε ευγενές άθλημα. Στα Κοτύωρα (Ορντού) τα λαμπροήμερα δηλαδή τις μέρες που μεσολαβούσαν από τη μέρα του Πάσχα ως την ανάληψη οι αβγουλάδες φέρνανε με τα καλάθια αβγά και τα αράδιαζαν σε σειρές και όποιος ήθελε να παίξει καλούσε τους άλλους λέγοντας «παίζουμε ωβά σην σειράν ή κρούγομε ωβά σην σειράν», οι παίχτες παίρνανε από ένα αβγό μιας σειράς και τσούγκριζαν.

Νικητής ήταν αυτός που έμενε με το γερό αβγό, ενώ ο άλλος πλήρωνε τα σπασμένα.


Οι ξεριζωμένοι Έλληνες του Πόντου διατηρούν το έθιμο αυτό μέχρι σήμερα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου