Σύγχρονες εφαρμογές και δράσεις για την προώθηση και προβολή του πολιτιστικού και τουριστικού προϊόντος της Έδεσσας και των Σερρών
θα υλοποιήσει η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους οικείους Δήμους, έπειτα από την υπογραφή τριών σχετικών αποφάσεων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στην Έδεσσα θα υλοποιηθεί το έργο της «Δημιουργίας ψηφιακών εφαρμογών για την ενοποίηση, προώθηση και προβολή του πολιτιστικού – τουριστικού προϊόντος της πόλης της Έδεσσας».
Πρόκειται για έναν ηλεκτρονικό ξεναγό, που αναλόγως των επιλογών του χρήστη του, θα δίνει σε αυτόν τη δυνατότητα να γνωρίσει φυσικές ομορφιές και μνημεία της φύσης, όπως το φυσικό κάλλος των καταρρακτών. Επίσης, θα δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να γνωρίσει στοιχεία της οικονομικής και πολιτιστικής ιστορίας της πόλης, την αρχιτεκτονική και την ιστορία της πόλης (Βαρόσι), σημεία θρησκευτικού ενδιαφέροντος (βυζαντινές εκκλησίες και ιερές μονές), τις επιχειρήσεις άμεσης αναφοράς στους επισκέπτες (ξενοδοχεία, εστιατόρια, τοπικά και παραδοσιακά προϊόντα), αλλά και τη σύγχρονη αγορά της πόλης.
Επιπλέον η εφαρμογή θα περιλαμβάνει χρηστικές πληροφορίες για δημόσιες υπηρεσίες (δημαρχείο, Αντιπεριφέρεια, Νοσοκομείο, Αστυνομία, πυροσβεστική), τράπεζες, αθλητικούς χώρους, πάρκα και παιδικές χαρές κ.ά.
Η εφαρμογή θα κάνει χρήση της «τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας», θα υποστηρίζει πλοήγηση σε εσωτερικό και εξωτερικό χώρο και θα προσφέρει σειρά πληροφοριών με εύχρηστο τρόπο και παραστατικό τρόπο (3d, εικόνες, βίντεο). Ο συνδυασμός με υπηρεσίες που εκμεταλλεύονται χωρικά δεδομένα θα δίνει τη δυνατότητα πιο εξειδικευμένων εφαρμογών, όπως τουριστικών ή πολιτιστικών οδηγών, απευθείας πάνω στον περιβάλλοντα χώρο ενός σημείου. Η εφαρμογή θα εκτελείται σε κινητά τηλέφωνα και θα είναι δωρεάν για τους χρήστες.
Στα καινοτόμα στοιχεία της εφαρμογής περιλαμβάνεται η εικονική περιήγηση με τη χρήση πανοραμικών βίντεο λήψεων 360 μοιρών σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Έδεσσας, όπως είναι οι καταρράκτες, οι μύλοι, ο αρχαιολογικός χώρου Λόγγου, το Βαρόσι, η βυζαντινή γέφυρα και το κέντρο της πόλης. Ενώ θα υπάρχει και μια έκδοση που θα υποστηρίζει λειτουργίες virtual reality (εικονικής πραγματικότητας). Σε πρώτη φάση οι εφαρμογές θα είναι στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ενώ θα είναι διαθέσιμες μέσω διαδικτυακής πύλης, καθώς και από τα Google Play και Apple Store και θα υποστηρίζουν τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα των φορητών συσκευών Android και iOS.
Στις Σέρρες θα υλοποιηθούν δυο έργα. Το πρώτο αφορά στις «Εφαρμογές και σήμανση τουριστικών τοποσήμων και μνημείων» και το δεύτερο σε «Ενέργειες προσέλκυσης επισκεπτών».
Στο πλαίσιο των δυο έργων θα δημιουργηθεί ιστότοπος με θεματικές ενότητες και σημεία ενδιαφέροντος των Σερρών και στη συνέχεια θα γίνει σήμανσή τους, ενώ θα σχεδιαστούν και θα υλοποιηθούν πιλοτικές διαδρομές γνωριμίας. Υπολογίζεται ότι θα σημανθούν 60 τουριστικοί προορισμοί και μνημεία, ενώ οι πιλοτικές διαδρομές γνωριμίας θα είναι οχτώ. Παράλληλα, θα εκπονηθεί marketing plan για το τουριστικό προϊόν του Δήμου Σερρών, που θα αφορά στο γενικό τουριστικό κοινό, αλλά και πλάνο στρατηγικής για τη διεξαγωγή προγράμματος φιλοξενίας (fam trips) για επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους, travel bloggers, αλλά και προσωπικότητες από χώρες ενδιαφέροντος, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το marketing plan.
Στόχος είναι όχι μόνο η προβολή των σημείων ενδιαφέροντος της πόλης των Σερρών, αλλά αυτή να λειτουργήσει ως ορμητήριο για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή του νομού.
Όλες οι δράσεις χρηματοδοτούνται από τους ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.