Ο Σεπτέμβριος είναι ο πλέον κατάλληλος μήνας , για να κάνει ο κάθε νέος/α έναν απολογισμό αλλά και αυτοκριτική για το χρόνο που πέρασε και να ορίσει τους στόχους του για το νέο κύκλο δοκιμασιών που πρόκειται να διανύσει. Εκτός από τα μαθήματα, τα φροντιστήρια, την αποστήθιση, το κυνήγι του βαθμού, το εξαντλητικό πρόγραμμα, τις παράλληλες δραστηριότητες, οφείλει να γνωρίζει κανείς καλά τον εαυτό του, με τα προτερήματα ,τις δυνατότητες, αλλά και τα αδύνατα σημεία του. Να οραματιστεί το μέλλον του, όπως αυτός θέλει, αλλά και μπορεί.
Σε κάθε νέο του βήμα να προσέχει τις “συμπλιγάδες πέτρες” δηλ.τους ανασταλτικούς παράγοντες που ενδεχομένως να μη του επιτρέψουν να περάσει τις δοκιμασίες και να κατακτήσει αυτό που οραματίστηκε, ενώ κατείχε τα απαιτούμενα προσόντα. Πρόκειται για την τεμπελιά, τις κακές συναναστροφές με τις συνακόλουθες καταχρήσεις και το ξενύχτι, την πολύωρη και άσκοπη ενασχόληση του με τα ηλεκτρονικά μέσα-παγίδες και πολλούς άλλους λόγους, τους οποίους ο καθένας γνωρίζει καλύτερα.
Σε κάθε περίπτωση πάντως είναι σημαντικό να είμαστε ο εαυτός μας και να τον αποδεχόμαστε με τα χαρίσματα που μας προίκισε ο Θεός. Να μην παριστάνουμε και ας μην προσπαθήσουμε να γίνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαστε. Είναι ανάγκη επίσης να έχουμε ως πρότυπα πετυχημένους ανθρώπους , γεγονός που θα αποτελεί και την κινητήρια δύναμη στην προσπάθειά μας να εξελιχθούμε ως προσωπικό- τητες. Η γνώση του εαυτού μας άλλωστε δεν πρέπει να μας οδηγεί σε μοιρολατρική στάση , γιατί τότε θα αναιρεί τους φιλόδοξους στόχους που πρέπει να βάζουμε σε κάθε στάδιο της ζωής μας. Το ζητούμενο εξάλλου για να πετύχουμε είναι, ό,τι και να σπουδάσουμε και με ότι απασχοληθούμε στη συνέχεια, να το κάνουμε με ευχαρίστηση, με πάθος, με μεράκι. Να είμαστε οι καλύτεροι σ’αυτό που θα επιλέξουμε. Είναι γεγονός ότι πολλές φορές και οι γονείς, με αφετηρία τους δικούς τους ανεκπλήρωτους στόχους, έχουν απαιτήσεις από τα παιδιά τους που υπερβαίνουν τις δυνατότητές τους.
Διαβάστε τι μας λέει ο D.M.ένας Αμερικανός ποιητής του προηγούμενου αιώνα :
« Αν δεν μπορείς να είσαι πεύκο στην κορφή του λόφου
χαμόδενδρο να γίνεις στην κοιλάδα-μα να γίνεις
το πιο όμορφο χαμόδενδρο στου ρυακιού την όχθη.
Γίνε ένας θάμνος, αν δεν μπορείς δένδρο να είσαι
κι αν δεν μπορείς να είσαι θάμνος, γίνε χλόη
κι ομόρφυνε τις παρυφές του δρόμου.
Αν δεν μπορείς να είσαι δρυς, γίνε μικρή φιλύρα
αλλά η ομορφότερη κοντά στη λίμνη.
Να γίνουμε όλοι καπετάνιοι δεν μπορούμε.
Χρειάζεται και πλήρωμα, έχει δουλεία για όλους.
Άφθονες οι δουλειές, μεγάλες και μικρές
και πρέπει ο καθένας μας ότι μπορεί να κάνει
Αν δεν μπορείς να είσαι λεωφόρος, γίνε μονοπάτι.
Αν δεν μπορείς να είσαι ο ήλιος, γίνε αστέρι.
Από το μέγεθος ούτε κερδίζεις, ούτε χάνεις.
Να είσαι ο καλύτερος σ’ αυτό που είσαι.»
Η εξυπνάδα, η ευφυία , η καλή μνήμη και παρατηρητικότητα είναι ιδιαίτερα χαρίσματα που συμβάλλουν στο να πετύχουμε τους στόχους μας, αλλά δεν μας καταξιώνουν στην κοινωνία, αν δεν συνοδεύονται από ήθος, τιμιότητα, εργατικότητα, συναίσθηση αλληλεγγύης για το συνάνθρωπο. Μια λαμπρή σταδιοδρομία άλλωστε διασφαλίζεται κατά ένα μέρος με τις γνώσεις και δεξιότητες που αποκτήσαμε και κατά ένα άλλο μέρος με το πραγματικό μας ενδιαφέρον για τους ανθρώπους, τις κοινωνικές μας σχέσεις, την ενεργό συμμετοχή μας σε κάθε θέμα που μας αφορά και κυρίως στα μείζονος σημασίας θέματα, όπως της δημοκρατίας, δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης. Είναι επιβεβλημένο πλέον να μην ανεχόμαστε οι λίγοι να αποφασίζουν για τις τύχες μας. Το μέλλον μας ανήκει, όχι ως δώρο που μας το προσφέρουν, αλλά ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς , διεκδίκησης και αγώνα για την κατάκτησή του.
Και όταν κάποτε κατακτήσουμε τους στόχους μας και φτάσουμε στην πιο ψιλή κορυφή, να προσέξουμε μην αλλάξουμε χαρακτήρα και υιοθετήσουμε συμπεριφορές που οδηγούν στην αλαζονεία ,την απληστία, την εγωκεντρική συμπεριφορά, την αποστασιοποίησή μας από τα κοινωνικά προβλήματα. Να μη γίνει αυτοσκοπός η απόκτηση χρήματος για ικανοποίηση της κάθε επιθυμίας μας , ή για τη δόξα και την προβολή μας.
Στην περίπτωση επίσης που θα επιλέξουμε το εξωτερικό για σπουδές ή και εργασία, είναι επιτακτική ανά- γκη να μην ξεχνάμε την πατρίδα μας. Να έχουμε κατά νου ότι είμαστε συνεχιστές ενός αγώνα σκυταλοδρομίας της πατρίδας που ξεκίνησε από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζεται. Οφείλουμε να αδράξουμε τη σκυτάλη και να κάνουμε τη δική μας διαδρομή, μικρή ή μεγάλη, εντός ή και εκτός των τειχών.
Ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά.
Κων/νος Κάμτσης
Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας
Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»
Ευχές προς τους μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»