Saturday, 23 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Η εκδήλωση «Οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης» στη Σκύδρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι συμμετέχοντες την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας, την Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019.
Το θέμα της εκδήλωσης ήταν «Οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνθήκη της Λωζάνης» με ομιλητή τον Ιωάννη Ζούκα, Αντιστράτηγο ε.α. – Επίτιμο Διοικητή Γ΄Σ.Σ./NDC-GR. Την επιμέλεια και τον συντονισμό είχε ο Άρης Παπαγιάννης, Νομικός – Δημοσιογράφος.
Συνδιοργανωτές ήταν ο Δήμος Σκύδρας και ο Σύλλογος Ανατολικοθρακιωτών Ν.Πέλλας.
Χαιρετισμό απηύθυνε πρώτα η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου η οποία, αφού καλωσόρισε και ευχαρίστησε θερμά το Σύλλογο Ανατολικοθρακιωτών για τη συνδιοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης και τη γενικότερη συνεργασία των δύο φορέων, ευχαρίστησε και μίλησε με καλά λόγια για τον ομιλητή, τον συντονιστή της εκδήλωσης και παράλληλα ευχαρίστησε όλους τους παριστάμενους για την τιμητική τους παρουσία.


Η Δήμαρχος Σκύδρας τόνισε, μεταξύ των άλλων, ότι η σημερινή εκδήλωση είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι θα συμβάλλει στην ενίσχυση της αυτογνωσίας και της ιστορικής μνήμης. Της ιστορικής μνήμης που μας βοηθά και μας επισημαίνει τις ιστορικές μας ευθύνες και τις υποχρεώσεις απέναντι στην πατρίδα και στο έθνος, το σεβασμό απέναντι σ΄αυτούς που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για μια χώρα και για έναν κόσμο ελεύθερο, δίκαιο, δημοκρατικό και προοδευτικό.
Οι σχέσεις μας με τις ηγεσίες της Τουρκίας διαχρονικά έχουν περάσει διάφορα στάδια και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν παγωμένες, τεταμένες, μη φιλικές έως και εχθρικές και βέβαια όχι με τη δική μας ευθύνη και συμπεριφορά.


Ακολούθως χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικοθρακιωτών Γιάννης Καργατζής ο οποίος αναφέρθηκε σε περιοχές και πόλεις της Ανατολικής Θράκης από τις οποίες κατάγονται οι Θρακιώτες του Νομού μας.
Στη συνέχεια ο ομιλητής της εκδήλωσης Στρατηγός Ιωάννης Ζούκας περιέγραψε κι ανάλυσε με καθαρότητα και σαφήνεια τα όσα διαδραματίστηκαν από την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης στις 24/7/1923 μέχρι σήμερα κάνοντας ειδική αναφορά στις επιπτώσεις όλων των γεγονότων για την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης και γενικότερα για τον ελληνισμό. Μάλιστα συνέδεσε τα γεγονότα που προηγήθηκαν του 1923 αφού περιέγραψε με συντομία την πορεία του ελληνισμού από το 1453.
Ο ομιλητής υπογράμμισε, μεταξύ των άλλων, ότι με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάνης σταματά το όνειρο του ελληνισμού για τη Μεγάλη Ιδέα, δηλ. τη δημιουργία ενός κράτους στα όρια του Βυζαντίου, επίσης οριοθετούνται τα προς ανατολάς σύνορα της χώρας, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και ξεκινάει η ανταλλαγή των πληθυσμών.
Αναφέρθηκε στην πορεία της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης κατά την περίοδο 1923 – 1947 και τις κάθε είδους διώξεις που υπέστη στο πλαίσιο ενός καλά σχεδιασμένου και οργανωμένου τουρκικού σχεδίου σε βάρος του ελληνισμού, όπως ήταν ο περιορισμός και ο έλεγχος των δραστηριοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η απαγόρευση άσκησης επαγγελματικών δραστηριοτήτων, η επιβολή ενός εξοντωτικού φόρου ακίνητης περιουσίας, η στρατολόγηση είκοσι κλάσεων ομογενών και η αποστολή τους σε καταναγκαστικά έργα, οι απελάσεις ομογενών και οι δημεύσεις περιουσιών κ.α.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίοδο 1947-1955, τη χρυσή περίοδο κατά την οποία ανέκαμψε ο ελληνισμός μιας και η Τουρκία μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου χαλάρωσε τα μέτρα σε βάρος της ομογένειας.
Ακολούθως, εξιστόρησε τα τραγικά γεγονότα του ανθελληνικού πογκρόμ, τα γνωστά ως «Σεπτεμβριανά 1955» αναλύοντας τις αιτίες και την τουρκική προβοκάτσια που οδήγησε τον τουρκικό όχλο στις γνωστές βιαιότητες και λεηλασίες.
Οι κάθε είδους διώξεις και ωμότητες που υπέστη η ομογένεια και το κλίμα φόβου και πιέσεων που καλλιεργούνταν σε βάρος της ομογένειας είχαν ως αποτέλεσμα οι ομογενείς της Κωνσταντινούπολης να είναι σήμερα λιγότεροι από 3.000, όταν λίγο μετά τη συνθήκη της Λωζάνης ήταν 126.000.
Αναφέρθηκε στις απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο, στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και το casus belli, στο Κυπριακό, στην κρίση του Σισμίκ και των Ιμίων και τη συμφωνία του 2016 για το προσφυγικό – μεταναστευτικό που υπέγραψαν Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία και δεν τηρεί και ταυτόχρονα εκβιάζει η τελευταία.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο Στρατηγός τόνισε ότι για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας απαιτείται:
1)Μεγάλη οξυδέρκεια στην άσκηση της διπλωματίας και πρόσωπα που να έχουν βαθιά γνώση των εθνικών θεμάτων.
2)Ισχυρότατες ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή του πολέμου κι αν χρειαστεί η εμπλοκή τότε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα.
3)Αξιοποίηση και διεύρυνση των διεθνών ερεισμάτων της χώρας.
4)Συνοχή και σύμπνοια στα εθνικά θέματα.
Ακολούθησε η προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Σεπτεμβριανά 1955 – Η αποτύπωση της τραγωδίας».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας από τη Δήμαρχο Σκύδρας στον Στρατηγό.
Την εκδήλωση τίμησαν μαζί με τους πολλούς συνδημότες μας οι Βουλευτές του Νομού: Βασίλειος Βασιλειάδης, Θεοδώρα Τζάκρη, ο Συνταγματάρχης (ΠΖ) Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος ως εκπρόσωπος του Διοικητή της 2ας Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού Υποστράτηγου Δημόκριτου Κωνσταντάκου, ο Ταξίαρχος ε.α. Νικόλαος Διδωνάκης ως εκπρόσωπος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού/Παράρτημα Πέλλας, νυν και πρώην αιρετοί του πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, ο συντονιστής εκπαιδευτικού έργου φιλολόγων Παύλος Περπερίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου