Εκδήλωση προβολής της Μακεδονικής Κουζίνας και ενημέρωσης επαγγελματιών του επισιτιστικού κλάδου
Με μεγάλη επιτυχία, τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, επαγγελματιών, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Μακεδoνική Κουζίνα, Μαγειρεύουμε στις Ρίζες μας», στο πλαίσιο υλοποίησης του Σχεδίου Διατοπικής Συνεργασίας CLLD/LEADER. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο «το Πέτρινο», στην Παναγίτσα, τη Δευτέρα 23 Ιουνίου 2025. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Δάνης Τζαμτζής μίλησε για την ολοκληρωμένη προσέγγιση τουριστικής προβολής της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, σε σχέση με την τοπική γαστρονομία και πολιτισμό.
Συγκεκριμένα, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρθηκε στον μεγάλο πλούτο της τοπικής κουζίνας, που βασίζεται σε συνταγές και παραδόσεις των πολλών διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων που κατοικούν στην Πέλλα (γηγενείς, πρόσφυγες Μικρασιάτες, Πόντιοι, Θρακιώτες, Βλάχοι, Σαρακατσάνοι, κ.ά.). Ενδεικτικά αναφέρθηκε σε μία γαστρονομική ποικιλία πιάτων όπως ο Τανεμένος Σορβάς, Βαρένικα και Ύβριστον (ποντιακά), Κάσσα με κεφτέδες, Τιψιίκα και Μαρμελάδα κεράσι (τοπικά Μακεδονικά), Ιρί κιοφτέ και Μαντί (Καραμανλίδικα/Μικρασιατικά), Πελτές Κυδώνι (Μικρασιατικό και άλλων παραδοσιακών κουζινών), αλλά και Σαλιγκάρια γιαχνί ένα κλασσικό Μικρασιακό, Ποντιακό και Μακεδονικό πιάτο. Ο κ. Τζαμτζής τόνισε ότι ο γαστρονομικός χάρτης της περιοχής μπορεί να συμπληρωθεί με πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες γεύσεις και γαστρονομικές προτάσεις. Συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας σερβίρονται πολλά ακόμη ενδιαφέροντα πιάτα τα οποία, μάλιστα, αναζητούν οι ενημερωμένοι επισκέπτες και τουρίστες της περιοχής (κοτόπουλο σούβλας, τσοπλέκι, σουτζουκάκια σμυρνέικα, οτία, πιροσκί, κατμέρια, γκιουζλεμέδες-κουτσοπίτια, πίτες μικρασιάτικες, βλάχικες, ποντιακές, κ.ά., μπουλαμάτσι ή μπατσίνα).
Ο κ. Τζαμτζής αναφέρθηκε επίσης, σε μία σειρά από σημαντικές, στοχευμένες δράσεις τουριστικής προβολής που έχουν ενταχθεί στο αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Προώθηση της κατοχύρωσης Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), μετά από τον γενετικό καθορισμό τους: Πιπεριά και Πράσο Αλμωπίας και, στο άμεσο μέλλον, Ροδάκινο, Κεράσι και Βερίκοκο. Προγραμματισμός μίας ειδικής εκδήλωσης, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» των Αθηνών, με ολοκληρωμένη παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Πέλλας, σε συνδυασμό με την τοπική φυσική και πολιτισμική κληρονομιά. Προγραμματισμός παρόμοιας εκδήλωσης στο Μουσείο της Ακροπόλεως, στην Αθήνα και, επίσης, μία ειδική εκδήλωση τουριστικής προβολής στον εκθεσιακό χώρο του Σταθμού Μετρό στο Σύνταγμα. Μία ειδική τουριστική δράση που ετοιμάζει η ΠΕ Πέλλας, είναι η έκδοση ενός άρτια επιμελημένου Οδηγού Γαστρονομίας της Πέλλας για επαγγελματίες, επιχειρηματίες, πολίτες και κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να γευτεί, να απολαύσει ή να αξιοποιήσει τον γευστικό πλούτο της περιοχής.
Παράλληλα με τις παραπάνω δράσεις, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας οργανώνει μια διαδικτυακή πύλη έγκυρης τουριστικής πληροφόρησης την visit-pella.gr και πιο συστηματικής αξιοποίησης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν τις σύγχρονες πηγές άντλησης πληροφοριών, αλλά και ανταλλαγής απόψεων για την ποιότητα και διαθεσιμότητα των τουριστικών υποδομών και παρεχόμενων υπηρεσιών.
Σε σύντομη δήλωσή του, ο κ. Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει: «Ο τουρίστας του μέλλοντος θέλει να έχει μία βιωματική σχέση με την περιοχή που επισκέπτεται. Να έρθει σε επαφή με τον τοπικό πολιτισμό και να απολαύσει με όλες τις αισθήσεις του ποιοτικές τουριστικές εμπειρίες. Εργαζόμαστε στενά με τους επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα που συνδέονται με τον τουρισμό, ώστε να διαμορφώσουμε ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν, βιωματικού τουρισμού, που θα μας επιτρέψει την ανάπτυξη και διατήρηση διαχρονικών σχέσεων με τους επισκέπτες της Πέλλας».