Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 22.3.2023, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, η συναυλία «Θέλει Αρετήν και Τόλμην η Ελευθερία»
που διοργάνωσε το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών, στο πλαίσιο του εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821. Συμμετείχαν τα σύνολα του Ωδείου, Μικτή και Νεανική Χορωδία, το ορχηστρικό σύνολο της Εστίας Πιεριδών Μουσών με σύμπραξη σπουδαστών του Αλεξάνδρειου και μελών της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Πέλλας. Το μέρος των αφηγήσεων ανέλαβαν η Μαρία Βάσσου και η Ελευθερία Λαγκαδιανού, μέλη του Θεατρικού Εργαστηρίου Γιαννιτσών. Διηύθυνε ο καθηγητής του Αλεξάνδρειου Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών, Ευθύμης Μαυρίδης, στον οποίο ανήκει και η επιμέλεια των ενορχηστρώσεων των έργων που ερμηνεύθηκαν.
Την έναρξη της συναυλίας, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών, πραγματοποίησε με σύντομη ομιλία ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου, Ιωάννης Ανδρόνογλου, ο οποίος αφού ανέλυσε εν συντομία το πρόγραμμα, αναφέρθηκε στους μετασχηματισμούς και στην οικουμενικότητα της έννοιας της ελληνικότητας. Επισήμανε ότι «το Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών δεν αποτελεί έναν ακόμα μουσικό οργανισμό στην πόλη, αλλά έναν ιστορικό θεσμό σαράντα και πλέον ετών που πέραν της εκμάθησης της μουσικής τέχνης, οφείλει να προμηθεύει την ευρύτερη κοινωνία του τόπου με υγιή πολιτισμικά αγαθά και εν προκειμένω, με σημαντικά έργα της νεότερης ελληνικής έντεχνης μουσικής δημιουργίας και το οποίο κάνει, πλέον, πράξη».
Ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος, στον χαιρετισμό του, αφού έδωσε τα εύσημα στο Αλεξάνδρειο Δημοτικό Ωδείο και όλους τους συμμετέχοντες, πραγματοποίησε μια σύντομη και τεκμηριωμένη ιστορική αναδρομή στο πνεύμα της εκδήλωσης και των ημερών, τονίζοντας ότι «με την ομόνοια και σύμπλευση η Ελλάδα προχωρά».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης: Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Ιορδάνης Τζαμτζής, ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, Απόστολος Φάκκας, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, κ.α.
Η συναυλία χαρακτηρίστηκε κατά γενική ομολογία, ως «υπερπαραγωγή» και μεγαλειώδης. Χαρακτηριστικά στοιχεία αποτέλεσαν ο μεγάλος ήχος των συνόλων, οι πολύ καλές ερμηνείες των σολιστών (μέλη των φωνητικών συνόλων Μικτής και Νεανικής Χορωδίας) και οι συγκινητικές αφηγήσεις από μέρους των μελών του Θεατρικού Εργαστηρίου. Ο μαέστρος, κ. Μαυρίδης διηύθυνε με πάθος και ζωντάνια εμπνέοντας τους συμμετέχοντες και αναδεικνύοντας τα, υψηλής μουσικής σημασίας, έργα.