Wednesday, 25 December, 2024

Η ετήσια εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πέλλας – Η βράβευση των επιχειρήσεων

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου σε μια κατάμεστη από επιχειρηματίες αίθουσα η ετήσια εκδήλωση του Επιμελητηρίου Πέλλας και η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας

με την ευκαιρία του νέου έτους 2019.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννης Βουτσινάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Μιχάλης Ζορπίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας Δημήτριος Γιάννου, ο Δήμαρχος Πέλλας Γρηγόριος Στάμκος, ο Δκ/τής της Πυροσβεστικής Ζώης Νιώτης, ο Υποδιευθυντής Αστυνομίας Δημήτριος Γεωργιτσας, Εκπρόσωποι του Μητροπολίτη, ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ Θωμάς Αλγιανάκογλου, Πολιτευτές του Νομού Πέλλας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Ομοσπονδιών, Εμπορικών Συλλόγων και Σωματείων Επαγγελματιών Ν. Πέλλας, Πρόεδροι Εργατικών & Πανεργατικών Κέντρων, Πρόεδροι Επιστημονικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, Δημοσιογράφοι και Εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πάρα πολλοί επιχειρηματίες – μέλη του Επιμελητηρίου Πέλλας.
Χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ και Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά Ιωάννης Βουτσινάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Μιχάλης Ζορπίδης και ο Πρόεδρος του ΕΦΕΠΑΕ Φωκίων – Θωμάς Αλγιανάκογλου.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πέλλας Ιορδάνης Τσώτσος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη συνεχή συρρίκνωση της οικονομίας όπου οι δείκτες ενδεχομένως να ευημερούν όμως η πραγματική οικονομία στενάζει. Οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις συνεχώς βάλλονται. Το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει συρρικνωθεί τόσο που δεν επιτρέπει την αύξηση της κατανάλωσης και κατ΄επέκταση την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης με συνέπεια να μη μπορεί να ανακάμψει η Ελληνική Οικονομία.
Αναφέρθηκε στο δημογραφικό πρόβλημα και στην απώλεια των νέων ανθρώπων που κεφαλαιοποιούν την εξειδίκευση και τις σπουδές τους που έγιναν με έξοδα του Ελληνικού κράτους στο Εξωτερικό.
Τόνισε τη συνεχή πτώση της Ελλάδας στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας που πλέον κατέχει την 87η θέση χάνοντας 6 θέσεις την τελευταία διετία και βρίσκεται χαμηλότερα από οικονομίες όπως η Αλβανία που είναι στη 75η θέση, η Μποτσουάνα στην 63η Θέση και η Ρουάντα στην 58η.
Αναφέρθηκε στην φορολογική επιβάρυνση με πάνω από 60% φορολογία στους επιχειρηματίες και στο νέο ρεκόρ οφειλών στο Δημόσιο με 104 δις Ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές καθώς και το τσουνάμι κατασχέσεων όπου το κράτος βίαια μέσα στο 2018 έβαλε 5,5 δις στα ταμεία του στερώντας τα από την αγορά καθώς και στην αδυναμία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για δανειοδότηση των επιχειρήσεων μέσα σε ένα περιβάλλον που ακόμα ισχύουν τα capital control και είναι ορατός ο κίνδυνος μιας εκ νέου κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Τόνισε το πρόβλημα της ανεργίας και την επίπλαστη μείωση της λόγω των ελαστικών μορφών εργασίας και των πολύ χαμηλών αμοιβών και προέβαλε το αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με την τροποποίηση του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας συνδέοντάς το με την απασχόληση στις επιχειρήσεις.
Επεσήμανε την ανυπαρξία ρευστότητας από το Τραπεζικό σύστημα και τα κόκκινα δάνεια που απειλούν κάθε Ελληνική επιχείρηση και νοικοκυριό.
Ιδιαίτερο σημείο της ομιλίας ήταν το μεγάλο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών και στην ψήφιση από την Βουλή των Ελλήνων της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας της εθνότητας και της γλώσσας στη γειτονική χώρα.
Η ταυτότητά μας είναι αδιαπραγμάτευτη τόνισε, αλλά η επιλογή αυτή της κυβέρνησης πέρα των ιστορικών και εθνικών θεμάτων βάζει σε περιπέτειες και την επιχειρηματική κοινότητα και κάλεσε τις επιχειρήσεις – μέλη του να κατοχυρώσουν τα σήματα και τη επωνυμία τους σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Αναφέρθηκε στα προγράμματα του ΕΣΠΑ 2014-2020 που θα έπρεπε να είναι ο βασικός άξονας που θα δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης δίνοντας ώθηση στη εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και στον εξαγωγικό τους προσανατολισμό αλλά προς το παρόν δεν αξιοποιείται αφού βγαίνουν αποσπασματικά προγράμματα χωρίς να δίνουν ουσιαστικές δυνατότητες στήριξης των επιχειρήσεων.
Παρουσίασε τις προτάσεις της επιχειρηματικής κοινότητας όπως:
• Καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις μικρότερο του 20% ώστε να είναι ανταγωνιστικές.
• Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για όλα τα είδη εισοδημάτων.
• Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών και αποσύνδεσή τους από τη κερδοφορία των επιχειρήσεων.
• Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για όλη τη Βόρεια Ελλάδα με κίνητρα ώστε να επιτευχθεί η συγκράτηση των επιχειρήσεων στον Ελλαδικό χώρο και να αποφευχθεί η μετεγκατάστασή τους σε γειτονικές χώρες.
• Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
• Ενίσχυση της διασύνδεσης των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την πραγματική αγορά.
• Διαμόρφωση σύγχρονων οργανογραμμάτων, θέσπιση στόχων παραγωγικότητας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης,
• Προσαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα.
• Απλοποίηση και κωδικοποίηση της νομοθεσίας.
• Τολμηρή πολιτική για εξωστρέφεια των επιχειρήσεων
καθώς και τις υπηρεσίες που παρέχει το Επιμελητήριο Πέλλας στα μέλη του παροτρύνοντας τους επιχειρηματίες να κάνουν χρήση όλων των υπηρεσιών του.
Κλείνοντας την ομιλία του επεσήμανε ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ώστε να υπάρξει ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας με ενίσχυση της επιχειρηματικότητας με την τόνωση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και των επενδύσεων που θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες επιχειρήσεις. Τα Επιμελητήρια θα συνεχίσουν να εκπροσωπούν τον επιχειρηματικό κόσμο να μεταφέρουν στα κέντρα αποφάσεων τη φωνή των επιχειρηματιών και να προασπίζουν τα συμφέροντά τους.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών όπως έχει καθιερώσει το Επιμελητήριο Πέλλας βράβευσε για τη συνεισφορά τους στην Ανάπτυξη του Νομού Πέλλας τις επιχειρήσεις :
• ΑΦΟΙ ΛΑΜΠΡΙΔΗ Α.Ε.


• ΧΡΗΣΤΟΣ ΟΥΤΑΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.


• GEPA LIFT Ε.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ε. & Σια Ε.Ε.


• ΜΟΥΤΑ ΜΑΡΙΑ


Και ιδιαίτερα τίμησε τον Προϊστάμενο του Επιμελητηρίου Πέλλας Αντώνη Παράσχο ο οποίος μετά από 37 συναπτά έτη προσφοράς στο Επιμελητήριο Πέλλας συνταξιοδοτήθηκε την 31.12.2018. (κεντρική φώτο)

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου