Wednesday, 25 December, 2024

Ινστιτούτο ΠΥΞΙΔΑ και Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών: Διαδικτυακή εκδήλωση για το 1821

Επ’ αφορμή των εορτασμών 200 ετών από την εκκίνηση της Επανάστασης του 1821, το Ινστιτούτο ΠΥΞΙΔΑ και ο Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών

θα διοργανώσουν από κοινού εντός του 2021 μια σειρά διακαναλικών ιστορικών εκδηλώσεων-ομιλιών με θέμα «1821-ΕΘΝΙΚΗ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑ», αναλύοντας όλα τα ιστορικά κεφάλαια από το πώς επιβίωσε ο ελληνισμός υπό ξένη κυριαρχία (οθωμανική και ενετοκρατία) έως και την αναγνώριση ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830.

Η πρώτη διακαναλική διαδικτυακή εκδήλωση-ομιλία  θα αφορά το κεφάλαιο «Η προετοιμασία και οι αγώνες της επανάστασης» και θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου 2021, ημέρα Σάββατο και ώρα 18.30 όπου θα λάβουν μέρος οι κάτωθι:

Γιώργος Καραμπελιάς, ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Γιώργος Σκλαβούνος,  ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας, Μελέτης Μελετόπουλος, διδάκτωρ πανεπιστημίου και καθηγητής ιστορίας, Παντελής Σαββίδης,δημοσιογράφος και συντονιστής της παρουσίασης και τo Ινστιτούτο ΠΥΞΙΔΑ θα εκπροσωπήσει ο κ. Ιωάννης Τσουκαλάς, δικηγόρος και μέλος του Δ.Σ. Οι συνομιλητές θα συζητήσουν  για τους τρόπους διατήρησης της εθνικής ταυτότητας και συνείδησης υπό οθωμανική κατοχή και ενετοκρατία, για τις απόπειρες απελευθέρωσης και την προετοιμασία για την νικηφόρα επανάσταση του 1821 έως το ξέσπασμά της την  25η Μαρτίου. Ειδικότερα οι θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι οι εξής:

  1. Η κατάσταση στην Ελλάδα, στο ξεκίνημα της υποδούλωσης στους Οθωμανούς
  2. Ερεθίσματα και επαναστατικά κινήματα, πριν από την Επανάσταση του 1821
  3. Προετοιμασία της Επανάστασης, Φιλική Εταιρεία και Ρήγας Φεραίος
  4. Ο ρόλος και η συμμετοχή των αρματολών και των κλεφτών στην Επανάσταση
  5. Η συνεισφορά της Εκκλησίας και του κλήρου και το όφελος από το “κρυφό σχολειό”
  6. Η ωρίμανση και τα πρώτα βήματα προς την Επανάσταση του 21′
  7. Οι κυριότεροι λόγοι και θεμέλια, για την επιτυχία και στερέωση του Αγώνα
  8. Συμμετοχή ξένων δυνάμεων στην επαναστατική προσπάθεια. Φιλελληνισμός
  9. Οι ηγέτες της Επανάστασης και ο σημαντικός ρόλος της συνεισφοράς τους
  10. Το ξέσπασμα και το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της Επανάστασης
  11. Συμπεράσματα και προτροπές για την Ελλάδα και τους σημερινούς Έλληνες

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί «ζωντανά»:

στο κανάλι pyxis.institute της πλατφόρμας YouTube και στη διεύθυνση https://www.youtube.com/channel/UCICuk6ltOWMdr84Ja7X1otg

-στον ιστότοπο https://www.facebook.com/pyxis.instituteτου Ινστιτούτου ΠΥΞΙΔΑ και

-στον ιστότοπο anixneuseis.gr

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Γιώργος Καραμπελιάς. Γεννήθηκε το 1946 στην Κάτω Αχαΐα. Από το 1964 έως το 1967 ήταν φοιτητής της Ιατρικής και από το 1967 σπούδασε Οικονομία στη Γαλλία. Το 1992 πήρε το μεταπτυχιακό δίπλωμά του από την Οικονομική Σχολή των Παρισίων (Paris VII) – η διπλωματική μελέτη του εκδόθηκε ως «Κράτος και Κοινωνία στη Μεταπολίτευση» από τις εκδόσεις Εξάντας, το 1991.

Γιώργος Σκλαβούνος: Ο Γεώργιος Ι. Σκλαβούνος γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα, όπου ζει και σήμερα. Σπούδασε ως εργαζόμενος φοιτητής στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ. Αποφοίτησε από την Ανώτατη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά και πήρε μεταπτυχιακό στην Κοινωνιολογία από το Georgia State University, όπου συνέχισε σπουδές διδακτορικού επιπέδου στον ίδιο κλάδο, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα Φιλοσοφίας και Management.

 Μελέτης Μελετόπουλος: Ο Μελέτης Ταΰγετος ή Μελετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Είναι διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γενεύης και διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1990 υπηρετεί στην Μέση Εκπαίδευση, σε πρότυπα λύκεια. Έχει διδάξει επί σειρά ετών στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας και στην Σχολή Πολέμου Αεροπορίας. Έχει επίσης διδάξει Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Παντελής Σαββίδης: Ο ΠαντελήςΣαββίδης είναι δημοσιογράφος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Γεννήθηκε το 1954 στην Αξιούπολη Κιλκίς. Εδώ και αρκετά χρόνια ήταν ο παρουσιαστής της εβδομαδιαίας εκπομπής “Ανιχνεύσεις” που προβαλλόταν στην ΕΡΤ και ασχολείται με ζητήματα των Βαλκανίων, ευρωπαϊκών πολιτικών ζητημάτων και διεθνών σχέσεων. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Μπότση για την άρτια ενημέρωση των πολιτών της Βορείου Ελλάδας σε ότι αφορά το εγχώριο πολιτικό και βαλκανικό γίγνεσθαι. Επίσης διετέλεσε διευθυντής της εφημερίδας «Μακεδονία».

Το Ινστιτούτο Γεωπολιτικής, Εθνικής Συγκρότησης & Ανάπτυξης «ΠΥΞΙΔΑ» είναι μια ένωση προσώπων μη κερδοσκοπική, που ιδρύθηκε τον Μάιο 2020 και λειτουργεί σε εθελοντική βάση και αφιλοκερδώς από ενεργούς πολίτες με διαφορετικές πολιτικές και προσωπικές απόψεις, αλλά με κύριο πρόταγμα την Ελλάδα.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου