Μετά την περσινή ανταπόκριση του κοινού της πόλης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού
του δήμου Πέλλας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Εκπαιδευτική Καινοτομία» (EDV), συνεχίζουν τις ιστορικές περιηγήσεις στο αστικό τοπίο των Γιαννιτσών. Φέτος θα επαναληφθούν επιλεκτικά ορισμένες από τις περσινές διαδρομές και θα χαραχθούν νέες. Ξεκινώντας από τους εθνικούς αγώνες (Βαλκανικοί Πόλεμοι, Κατοχή), στη συνέχεια θα αναζητήσουμε τα επάλληλα στρώματα ιστορίας (Εγνατία Οδός, Στρατόπεδο Καψάλη), θα ανακαλύψουμε την τοπική αρχιτεκτονική (από τις λεγόμενες Μακεδονικές Κατοικίες ως τη Μεταπολεμική Αρχιτεκτονική) και θα καταλήξουμε στην «κρυμμένη υδάτινη πόλη» για να αναλογισθούμε τις κρήνες και τα γεφύρια της Πέλλας που χάθηκαν στον μετασχηματισμό του φυσικού τοπίου.
Τις περιηγήσεις σχεδιάζει η Δρ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, αρχαιολόγος.
Η πρώτη περιήγηση είναι στο Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών (Μαύρο Άγαλμα). Ο επετειακός Οκτώβριος μας φέρνει μπροστά στο Μαύρο Άγαλμα, το εισόδιο, οροθετικό μνημείο που διαμόρφωσε την τοπική ταυτότητα. Θα αφηγηθούμε την ιστορία του, θα φωτίσουμε τα μυστικά του και θα ανακαλέσουμε προσωπικές μνήμες.
-Υπάρχει κρύπτη κάτω από το Μαύρο Άγαλμα;
-Ποια η σχέση του Μαύρου Αγάλματος με τον Σκεπτόμενο του Auguste Rodin και τον Angelus Novus του Paul Klee;
-Γιατί διαφέρει από τα υπόλοιπα ηρώα του μεσοπολέμου;
-Τελικά ποιο είναι το σωστό: Ηρώο της Μάχης των Γιαννιτσών ή Μαύρο Άγαλμα;
Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στο χώρο του Μαύρου Αγάλματος. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.