Friday, 22 November, 2024
Τελευταίες Ειδήσεις

Κιλκίς: Αγώνας δρόμου μέσα στην αρχαία πολιτεία του Παλατιανού

Μία ψηφίδα του αρχαιολογικού πλούτου του νομού Κιλκίς αναδεικνύει αθλητική εκδήλωση, που διοργανώνεται σήμερα από τον Προοδευτικό Αθλητικό Όμιλο Κεντρικού (ΠΑΟ)

σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
Πρόκειται για τον πρώτο Αγώνα Δρόμου από τον Κεντρικό μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο Παλατιανού, που θα καλύψει διαδρομή 7,5 χιλιομέτρων.
«Κάνουμε μια συστηματική προσπάθεια ανάδειξης του πολιτισμικού αποθέματος του νομού», επισήμανε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς, Γεωργία Στρατούλη, προσθέτοντας ότι η υποστήριξη της εκδήλωσης συμβάλλεται στις δράσεις της κοινωνικοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων.
«Ο Προοδευτικός Αθλητικός Όμιλος Κεντρικού απευθύνθηκε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και ζήτησε να συμπεριληφθεί ο αρχαιολογικός χώρος, η αρχαία πολιτεία του Παλατιανού, στον πρώτο αγώνα δρόμου, ως ένα ενδιάμεσο πέρασμα», τόνισε η κ. Στρατούλη.
Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού είναι ένας από τους δύο επισκέψιμους χώρους του ΚιλκίςΟ αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού είναι ένας από τους δύο επισκέψιμους χώρους του Κιλκίς
Ο αρχαιολογικός χώρος του Παλατιανού είναι ένας από τους δύο επισκέψιμους χώρους του Κιλκίς, ανέφερε η κ. Στρατούλη, συμπληρώνοντας ότι φέτος, όπως και πέρυσι, υπάρχει φύλαξη του χώρου για πέντε μήνες (από αρχές Μαίου μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου) και είναι ανοιχτός για το κοινό, καθημερινά, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.
Στο πλαίσιο, δε, των προσπαθειών και των δράσεων που αναπτύσσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς για την περαιτέρω ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του νομού Κιλκίς, την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα δρόμου, στελέχη της θα βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο του Παλατιανού για να ενημερώσουν όσους το επιθυμούν για την ιστορία και τη σημασία που έχει ο συγκεκριμένος χώρος, αλλά και τα έργα που έχουν υλοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, προκειμένου το Παλατιανό να έρθει στο “προσκήνιο” του ενδιαφέροντος για τους πολίτες και τους επισκέπτες του Κιλκίς.
Η πρώτη ανασκαφική έρευνα έγινε το 1961 από την αρχαιολόγο Φ. Ζαφειροπούλου με αφορμή την ανεύρεση τεσσάρων μαρμάρινων αγαλμάτων υπερφυσικού μεγέθους
Ο αγώνας δρόμου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν σε ένα ιδιαίτερο ως προς τη φύση του ανάγλυφο και να ενημερωθούν για την πορεία του ανά τους αιώνες από τα στελέχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς.
«Θα χρησιμοποιήσουν (οι δρομείς) συνολικά περίπου διακόσια μέτρα από τον αρχαιολογικό χώρο, τρέχοντας -μετά τις εγκαταστάσεις εισόδου- σε μικρό τμήμα δρόμου του αρχαίου οικισμού», συμπλήρωσε η κ. Στρατούλη.


Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί, η πρώτη ανασκαφική έρευνα έγινε το 1961 από την αρχαιολόγο Φ. Ζαφειροπούλου με αφορμή την ανεύρεση τεσσάρων μαρμάρινων αγαλμάτων υπερφυσικού μεγέθους. Το 1965-6 και το 1977 ακολούθησαν άλλες δύο ανασκαφικές περίοδοι, με επικεφαλής τους αρχαιολόγους Φ. Πέτσα και Λ. Παρλαμά.
Η συστηματική ανασκαφή του χώρου έγινε το 1993 από την αρχαιολόγο Η. Αναγνωστοπούλου – Χατζηπολυχρόνη.
Ο χώρος αναπλάστηκε από την ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (στην οποία ανήκε τότε και ο ν. Κιλκίς) με επικεφαλής των εργασιών αναστύλωσης την αρχιτέκτονα Χαρά Κοτσίδου. Σύμφωνα με την περιγραφή του χώρου στον Κόμβο “ΟΔΥΣΣΕΥΣ” του ΥΠΠΟΑ, “Κεντρικό σημείο της οικιστικής εγκατάστασης καταλαμβάνουν δύο Ηρώα (Ι και ΙΙ), του τέλους του 1ου αι. μ.Χ., τα οποία αποτελούνται από δυο τετράγωνους περιβόλους.
Η ανέγερση του Ηρώου Ι αποδίδεται στην πρόθεση να τιμηθούν τα µέλη µιας οικογένειας, που λατρεύτηκαν ως ήρωες µετά θάνατον, καθώς εντοπίστηκαν εκεί από τις πρώτες ανασκαφές στον χώρο, το 1960, τέσσερεις μαρμάρινοι ανδριάντες και ενεπίγραφες μαρμάρινες πλάκες. Τα τέσσερα αγάλµατα των µελών της οικογένειας, που ήταν τοποθετημένα επάνω σε ψηλό βάθρο, όπου αναγράφονται τα ονόµατά τους, στεγάζονταν μέσα σε µεγαλοπρεπές κτίσµα, που πατά σε κρηπίδωµα, στο κέντρο του περιβόλου”.
Ο πρώτος αγώνας δρόμου από το Κεντρικό μέχρι το αρχαίο Παλατιανό έχει αφετηρία την πλατεία του χωριού και στόχος των διοργανωτών είναι να καταστεί αθλητικός θεσμός.
Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 56 άτομα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Τύρναβος και άλλες).
Η συγκεκριμένη διαδρομή επιλέχθηκε – τόνισε ο κ. Χατζηϊωαννίδης – «για να αναδειχθούν τα μνημεία του τόπου μας και να δοθούν κίνητρα στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την ιστορία της περιοχής».
Ο αγώνας, μία πρωτοβουλία του κ. Χατζηϊωαννίδη, ο οποίος κατάγεται από το χωριό Κεντρικό θα προσφέρει σε όσους συμμετάσχουν την ευκαιρία να “ανακαλύψουν” γωνιές του νομού Κιλκίς που δεν είναι ιδιαίτερα προβεβλημένες.
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς
iefimerida.gr

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου