Thursday, 26 December, 2024

Πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ θεάτρου της ΔΕΘ για τις Αλεξάνδρα Ιορδανίδου και Πετρίνα Βάσσου από τα Γιαννιτσά! (βίντεο)

Η παιδική παράσταση «Ο γύρος της μπουγάδας σε 30λεπτά» την οποία επιμελούνται, σκηνοθετούν και ταυτόχρονα πρωταγωνιστούν δύο καλλιτέχνιδες από τα Γιαννιτσά, η Πετρίνα Βάσσου και η Αλεξάνδρα Ιορδανίδου

κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο 4ο Φεστιβάλ Θεάτρου για παιδιά και εφήβους που διοργάνωσε η 81η ΔΕΘ υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

hteatro2

Λίγα λόγια για το έργο:

Δυο περιπλανώμενες τσιγγάνες απλώνουν την μπουγάδα τους σ’ ένα σκοινί.

Μια κάμπια που βρέθηκε μπλεγμένη στο μαντίλι της μιας, ξεκινάει το δικό της ταξίδι στον μικρό κόσμο των απλωμένων ρούχων, ψάχνοντας να βρει μια φωλιά.

Ποιός μένει μέσα στις τσέπες της φούστας; Ποιός κατοικεί στο κοριτσίστικο φορεματάκι; Κατά το ρούχο και ο κάτοικος!

¨Ο γύρος της μπουγάδας σε 30λεπτά¨, ένα μικρό ταξίδι για παιδάκια και μεγάλους!

“Mετά την παράσταση, η πεταλούδα φεύγει για άλλους τόπους.

Την ακολουθούμε με τα χρωματιστά μας πανάκια παίζοντας μαζί της… Γινόμαστε πουλιά και σύννεφα… Δράκοι και παγωτά! Νύφες και ξωτικά! (όπως λένε τα παιδιά..). Περνάμε από  λόφους χιονισμένους.. φτάνουμε ως τα μεγάλα κύματα της θάλασσας..

Στο παιχνίδι αυτό δίνουμε βάση στην εμψύχωση των αντικειμένων. Γι’ αυτό και διαλέξαμε ένα υλικό εύπλαστο όπως το ύφασμα  για να παίξουμε μαζί τους, δίνοντας βάση στην κίνηση και τη φωνή της κούκλας, παρά στην ίδια τη μορφή, τα παιδιά ήδη το ξέρουν… εμείς τα ακολουθούμε..”

vassou

Πολλά λόγια για το έργο!

Το ταξίδι μιας μικρής κάμπιας προς την ενηλικίωση, προς την ωρίμανση, προς τη μεταμόρφωση.

Η μικρή κάμπια ψάχνει να βρει τη φωλιά της στις τσέπες των απλωμένων ρούχων.

Μέρες και μέρες ψάχνει..-ακόμα όμως κι αν είναι ένα τόσο δα σκουλικάκι, είναι γενναία και συμπονετική! Δεν παραδίδεται κι ανοίγεται στους καινούριους δρόμους… Δεν γίνεται τραπουλόχαρτο στο στρατό του βασιλιά, ούτε υπακούει στη στριμμένη τσαγιέρα..(πόσο ανάποδο στη φύση της να μη μασουλάει και να..μην σέρνει τα πόδια της!!). Στις τσέπες του παιδικού παντελονιού, κατοικούν τα όνειρα ενός μικρού αγοριού, καράβια και φυγή..άγνωστοι δρόμοι γεμάτοι περιπέτεια..-όμως αυτή δε φεύγει μαζί τους..μαζεύει ένα ένα τα μελλοντικά φτερά της.

-Το χταπόδι-λόγιος της μιλάει με ένα ποίημα –την Ιθάκη του – μα ύστερα επιστρέφει στη φωλίτσα του..

Επόμενο βήμα της η συμπόνια για την μικρή κουκλίτσα, την ακροβάτρια της μπουγάδας κι η ανακάλυψη μεγάλη – σ’ένα παιχνίδι ισορροπίας και μουσικής. Κι έπειτα, οι αστείες κάλτσες, συμπαθητικές και τσαχπίνες, ζευγάρι ταιριαστό, θα μπορούσαν να γίνουν μια φωλιά γι’αυτήν…

koyklotheatro

-καλόγνωμες και ευγενικές μα μόνο για τα..ποδαράκια του Γιωργάκη!

Περίεργο πράγμα η αγάπη!

Στο σακούλι πάλι, τα σκόρδα, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό! Ούτε να πάνε, ούτε να έρθουν! Κανένας ξένος στη γή τους.. -αν και το τσουβάλι είναι μοιρασμένο! κατοικούν εκει και οι λεβάντες, που βέβαια δε μιλιούνται με τα σκόρδα, από πάππου προς πάππου.  Ποιός φύτρωσε πρώτος στη χώρα; Σε ποιόν ανήκει η στενή λωρίδα της;

Δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει… Όσο υπάρχει η γη, υπάρχουν και ταξιδιώτες… Ένα βήμα πρίν το τέλος της μπουγάδας, συναντάει τα δύο κουτάλια  που αποφάσισαν για τη ζωή τους.

-μεταμορφώθηκαν από κουτάλια σούπας σε μουσικά όργανα-   και το σπίτι τους δε το κλειδώνουν ποτε!

Με την καλή καρδιά τους δε δίνουν σημασία στον συγκάτοικο της ποδιάς, – τη στριμμένη τσαγιέρα…Η μικρή κάμπια όμως , ξέρει πως δε θα αντέξει, κι έτσι, ένα βήμα μετά, συναντάει τον μαγικό καθρέφτη που απαντάει σε ότι τον ρωτούν.

Εκεί, βλέπει πια τον εαυτό της μετά από όλο το ταξίδι ..”Φαίνομαι ίδια, αλλά νιώθω διαφορετική!”λέει κι ο καθρέφτης τη στέλνει σε μια ζεστή φωλιά, σ’ένα σάλι απλωμένο, όπου αποκοιμιέται… Σε λίγο όμως, δε χωράει πια..(δεν τη χωρά ο τόπος!)… η φωλιά είναι στενή για τα καινούρια της φτερά κι αποφασίζει ότι δε της ταιριάζουν πια οι φωλιές! Ανοίγει τα φτερά της για να πετάξει πάνω από θάλασσες κι στεριές… να γυρίσει όλο τον κόσμο!!

Γράψαμε το έργο παίρνοντας έμπνευση από το όνομά μας “Gypsy Moth” (το όνομα το σκεφτήκαμε όταν ξεκινήσαμε την πρώτη μας παράσταση ¨Σελάνα¨-για ενήλικο κοινό- και είναι το όνομα μιας νυχτοπεταλούδας). Το Gypsy Moth μας άρεσε γιατί περιέχει όλα όσα αγαπάμε..τη μεταμόρφωση, τα φτερά, τη νύχτα, την ελευθερία, την πορεία, τους τσιγγάνους… Η παράσταση για παιδιά βγήκε σχεδόν τυχαία, καθώς δεν είχαμε στο νου μας να κάνουμε “κάτι για παιδιά”! Θέλαμε απλά να κάνουμε κάτι που να αρέσει σε μας, με όλα αυτά που έχουμε μέσα μας και αγαπάμε! Έχουμε την τύχη να μοιάζουμε αρκετά κι έτσι το να γράφουμε μαζί, ήταν διασκεδαστικό! Δουλέψαμε περίπου ένα χρόνο φτιάχνοντας πρώτα τη βασική ιστορία, τις κατασκευές κι ύστερα τους διαλόγους και τις μουσικές, τα σκηνικά…

Είναι πολύ παράξενο να βλέπεις τα πλάσματα που έχεις ονειρευτεί (και σιγά σιγά όλη την παράσταση)  να εμφανίζονται, να έχουν ψυχή!

Πολλές φορές τα ίδια τα πλάσματα έχουν άποψη πάνω στο τι θέλουν να πουν!

Το Κουκλοθέατρο είναι μια απόλυτα μαγική τέχνη!!!

koyklotheatro2

Λίγα λόγια για την ομάδα

Η ομάδα κουκλοθεάτρου ”Gypsy Moth” (Πετρίνα Βάσσου, Αλεξάνδρα Ιορδανίδου) ξεκίνησε το δικό της ταξίδι από το Θεατρικό Εργαστήρι Γιαννιτσών. Πρώτη τους δουλειά είναι η κουκλοθεατρική παράσταση ¨Σελάνα¨ (κούκλα άμεσου χειρισμού και χρήση μάσκας) για ενήλικο κοινό με την οποία πήραν μέρος στο ”15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας” στο Κιλκίς στην 5η συνάντηση νέων ελλήνων κουκλοπαικτών όπου και διακρίθηκαν. Ο ”γύρος της μπουγάδας σε 30 λεπτά” (αντικείμενα, κούκλα άμεσου χειρισμού, θεατρική δράση) είναι η πρώτη τους παιδική παράσταση με την οποία πήραν μέρος στην 6η συνάντηση νέων Ελλήνων κουκλοπαικτών, στο” 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας ” του Κιλκίς τον Οκτώβριο του 2014 όπου και διακρίθηκαν.

Την ίδια χρονιά, επιλέχθηκαν από την Διεθνή Ένωση Κουκλοπαικτών (Unima), για ένα Project της Unima Womans Commition, μια συνεργασία νέων κουκλοπαικτριών απο την Ευρώπη. Με αφορμή αυτή την συνάντηση, γεννήθηκε η επόμενη παράστασή τους “Μα είναι ακόμα ένα!”, (θέατρο σκιών, χάρτινα puppets, κούκλα και αντικείμενα άμεσου χειρισμού, θεατρική δράση), όπου παρουσιάστηκε τον Μάιο του 2015, στο “17ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας¨ του Κιλκίς. Η ομάδα παρουσιάζει τις δουλειές της, σε φεστιβάλ, πολιτιστικά κέντρα, σχολεία, κατασκηνώσεις και σε ελεύθερους κοινωνικούς χώρους.

Για όσους ενδιαφέρονται για μία παράσταση:

Τηλέφωνο επικοινωνίας: Αλεξάνδρα Ιορδανίδου: 6945995207 (ajempa@gmail.com) Πετρίνα Βάσσου: 6978502942

από kainotomesdraseispellas – Φωτογραφίες: Μαριάννα Στύλου

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου