Friday, 27 December, 2024

Τα εγκαίνια του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών και ο λόγος του προέδρου (foto)

Την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017 και ώρα 8.00μ.μ.τελέστηκε Αγιασμός και ακολούθησαν τα Εγκαίνια του Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου Γιαννιτσών

της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο Φίλιππος».

Ο πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Γιαννιτσών «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ», Κ.Κωνσταντίνος Κάμτσης, κατά την ομιλία του ανέφερε και τα εξής:

Η κατασκευή ενός Ι.Λ.Μουσείου, ήταν όραμα και στόχος του 1ου ΔΣ από το 1992 που υλοποιήθηκε το 1997. Έργο πνοής και κόπου, κυρίως αυτών που το έστησαν και το πρωτολειτούργησαν. Θα αναφέρω μόνο δύο ανθρώπους, οι οποίοι επί σειρά ετών, αφιέρωσαν από τον πολύτιμο χρόνο τους, για τη συλλογή των εκθεμάτων και πρωταγωνίστησαν στο στήσιμο του Μουσείου. Τον κ. Κώστα και την κα Παναγιώτα Τάντση.Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του το επισκέφθηκαν πάνω από 25 χιλιάδες επισκέπτες (μαθητές,φοιτητές, εκπαιδευτικοί, στρατιωτικοί, μέλη Συλλόγων, τουρίστες και μεμονωμένοι πολίτες. Οι εντυπώσεις που αποκόμισαν, όπως καταγράφονται στο βιβλίο επισκεπτών, είναι άριστες.Το κτίσμα όμως δεν άντεξε στη φθορά του χρόνου. Πρόκειται για μια ελαφρά κατασκευή, όπου παλαιότερα στεγαζόταν τα πλυντήρια του παλιού Νοσοκομείου. Να αναφέρω μόνο ότι, κατά τις ημέρες έντονων βροχοπτώσεων, από τη διάτρητη στέγη έμπαζε νερά σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν και τα πολύτιμα εκθέματα. Το δάπεδο επίσης παρουσίαζε ρωγμές και κατακρατούσε την υγρασία. Οπότε το κτίσμα κρίθηκε ακατάλληλο για την περαιτέρω λειτουργία του Μουσείου και το περιεχόμενό του συσκευάστηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλείς χώρους.Έκτοτε ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για την στεγανοποίηση του, αλλά και την ολοσχερή ανακαίνισή του. Μετά από πολλές παρεμβάσεις μας και σειρά διαβουλεύσεων, η Αντιπεριφέρεια επί της θητείας του κ. Θ.Θεοδωρίδη, με την υποστήριξη της περιφερειακής Συμβούλου Μαρίας Ζωγράφου-Τσιαντάκη, ενέκρινε μια πρώτη πίστωση για αντικατάσταση της στέγης, ελαιοχρωματισμούς και σειρά άλλων παρεμβάσεων. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Α΄φάσης, επανήλθαμε εκ νέου για ολοσχερή αποκατάσταση του κτιρίου(δάπεδα, ηλεκτροφωτισμός). Οι διαβουλεύσεις ξεπέρασαν τα δύο χρόνια, πλην όμως είχαν αίσια έκβαση. Η Αντιπεριφέρεια, πάλι επί της θητείας του κ.Θεοδωρίδη, εξοικονόμησε και δεύτερη πίστωση, για αποπεράτωση των βασικών έργων. Και όχι μόνον αυτό. Καθ’ υπέρβασιν του προϋπολογισμού εκτελέστηκαν έργα που δεν προβλέπονταν από την πίστωση, όπως η αποθήκη, το νέο γραφείο και ο περιβάλλον χώρος.Θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη μας στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας, στον κ.Θεοδωρίδη, στην κα.Ζωγράφου, στην Τεχνική Υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας για το μεγάλο ενδιαφέρον τους, στους μηχανικούς των έργων Χρήστο Οξούξη(Α΄φάση) και Ελένη Παπαβασιλείου(Β΄φάση) και σ’ όλους εκείνους που εργάστηκαν με ζήλο.Ό,τι δεν κάλυψαν οι προαναφερθείσες πιστώσεις το φρόντισε η αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Πέλλας. Ο Δήμαρχος κ.Γρ.Στάμκος, οι Αντιδήμαρχοι και πλείστοι από το επιτελείο των συνεργατών τους, μας στήριξαν αναλαμβάνοντας σημαντικές δαπάνες (μεταλλικές πόρτες, έξοδο κινδύνου, κάγκελα, ένα A/C, πυροσβεστήρες, πινακίδες), καθώς και έργα συντήρησης και αποκατάστασης του εξωτερικού χώρου. Τις θερμές ευχαριστίες μας και την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους παραπάνω.

Για να αναδειχθεί όμως το κτίριο του Μουσείου μας, το οποίο επισκιάζει το Πολύκεντρο που βρίσκεται μπροστά του, ευελπιστούμε κ.Δήμαρχε, ότι σύντομα θα το ανακαινήσετε και θα το παραδώσετε για πολιτιστική χρήση. Ασφαλώς γνωρίζετε ότι διακαής μας πόθος ήταν εδώ και πολλά χρόνια και παραμένει, να μας παραχωρηθεί η χρήση του εν λόγω κτίσματος, ουτώς ώστε να το αξιοποιήσουμε δεόντως για να αποτελεί μαζί με το υφιστάμενο του Μουσείου μας ένα ενιαίο και σαφώς εμπλουτισμένο πολιτιστικό κέντρο.Πέραν τούτου γνωρίζετε και τις υπόλοιπες προτάσεις μας για προβολή της πόλης μας και τουριστική ανάπτυξη, τις οποίες σας παραδώσαμε κατά το στάδιο σύνταξης της μελέτης του Δήμου Πέλλας της στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και όπως με διαβεβαιώσατε ένα μεγάλο μέρος πρόκειται να υλοποιηθεί, καθόσον εντάχθηκε ο Δήμος πέλλας στο εν λόγω πρόγραμμα, με ποσό χρηματοδότησης 3,8 εκατ. ευρώ.

Παρά τη σημαντική βοήθεια που λάβαμε, απαιτήθηκε και μια μεγάλη δαπάνη εκ μέρους της Εταιρείας, από τους περιορισμένους διαθέσιμους πόρους μας. Η αποκατάσταση των φθορών προθηκών και βιτρίνων,  ο καθαρισμός και η αποκατάσταση των φθορών στις 50 φορεσιές που διαθέτουμε και στο μεγάλο όγκο από στρωσίδια, υφαντά, κεντήματα, η αγορά νέων εκθεμάτων, η πυρανίχνευση και ο συναγερμός, ξεπέρασαν τις επτά χιλιάδες, μεγάλο μέρος των οποίων είναι οφειλόμενο.Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξουν και πάλι γενναίοι συντοπίτες μας χορηγοί, με μικρές ή μεγάλες οικονομικές δυνατότητες, που αναγνωρίζουν την ιστορική αναγκαιότητα λειτουργίας του Μουσείου και θα μας υποστηρίξουν, ώστε αφενός μεν να εξοφλήσουμε τα οφειλόμενα, αφετέρου να ολοκληρώσουμε τις εναπομείνασες εργασίες, όπως είναι η ψύξη-θέρμανση των χώρων. Διακρίνω ανάμεσά σας ότι μας τιμούν με την παρουσία τους δύο από τους μεγάλους ευεργέτες της Εταιρείας, η κα. Οικονόμου Μαρία συζ. Χρηστάκη Ιωαννίδη και ο πολιτικός μηχανικός Δημήτριος Μπόλλας. Τους ευχαριστούμε για όλα όσα έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Ο όρος «μέγας ευεργέτης» σημαίνει δωρεά άνω των 10 χιλ.Ευρώ. Επί τη ευκαιρία αξίζει να αναφέρω και τους υπολοίπους μεγάλους ευεργέτες της Εταιρείας μας : τον αείμνηστο Αθανάσιο Κωδούνα, τους αειμνήστους αδελφούς Νικηφόρο και Ελένη Χατζηθεοδώρου, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τους Αναστάσιο Κωνσταντινίδη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο.Και βέβαια για όλα αυτά που θα δείτε,για να κατασκευαστούν, καθαριστούν, αποκατασταθούν και τοποθετηθούν, απαιτήθηκε και επίπονη προσωπική εργασία, συνήθως κάτω από αντίξοες συνθήκες, άλλοτε λόγω ψύχους και άλλοτε λόγω ζέστης. Για το σκοπό αυτό εργάστηκαν με ζήλο και μεράκι, για πάνω από ένα χρόνο, πολλές ομάδες εργασίας. Δεν είναι του παρόντος να αναφέρω ονομαστικά έναν προς έναν. Θα τους αποστείλουμε όμως ευχαριστήριες επιστολές στη συνέχεια.

Ως πρόεδρος, είχα την οργάνωση, τον συντονισμό, τη διεκπεραίωση της ατελείωτης γραφειοκρατίας και την παρακολούθηση του όλου έργου καθημερινά. Πλην όμως αυτός που έδωσε την ψυχή του, αφιέρωνε πολλές ώρες από τον ελεύθερο χρόνο του, δούλεψε με ζήλο, μεράκι και φαντασία, με τεχνικές δεξιότητες προκειμένου να υλοποιεί κάθε καινοτόμο ιδέα, είναι το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνος της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου Βας.Πόπτσης. Πέραν των ευχαριστιών μας εκ μέρους όλου του ΔΣ. επιφυλλασσόμαστε  να τον βραβεύσουμε και ιδιαιτέρως.

Σε λίγο θα δείτε την ιστορία της πόλης και τους πρωταγωνιστές της, από τη νεολιθική εποχή, την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου,την τουρκοκρατία, τον Μακεδονικό Αγώνα, την αναπαράσταση της λίμνης, τη μάχη των Γιαννιτσών, τον καλόν οντά-το αυθεντικό μακεδονικό σαλόνι της οικογένειας Χατζηδημητρίου, κεντήματα, υφαντά, πλήθος από φορεσιές εντοπίων αλλά και προσφύγων από τις αλησμόνητες πατρίδες, βαρύ οπλισμό του Β.Π.Π.(τον οποίο επιμελήθηκε ο.κ. Αντώνιος Μελλίδης και συνέβαλε στο στήσιμο του Μουσείου),παλιά επαγγέλματα και τον εξοπλισμό τους, τις θαυμάσιες κατασκευές των παλιών επαγγελμάτων σε σμίκρυνση του αείμνηστου Αχ.Κανναβού, την περίφημη συλλογή ράβδων που κατασκεύασε το επί σειρά ετών μέλος του ΔΣ, Κυρ.Παπαδόπουλος, παλιές φωτογραφίες, εγγραφα, εφημερίδες.

Τέλος η έκπληξή μας που είναι η αίθουσα εκπαίδευσης από τον Μακεδονικό Αγώνα-με την Ηλέκτρα την ηρωϊδα δασκάλα σύμβολο του Αγώνα-, στην Τουρκοκρατία και  στην απελευθέρωση, που επιμελήθηκε εξ ολοκλήρου, όπως προανέφερα το μέλος του ΔΣ Βας.Πόπτσης, όπως και το χώρο της αναπαράστασης της λίμνης , καθώς και τον εξωτερικό διάκοσμο με το κάρρο και τα λουλούδια.

Επειδή οι δωρητές των προσωπικών και οικογενειακών κειμηλίων που μας εμπιστεύθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, που θα δείτε σήμερα, καθώς και άλλων που πρόκειται να προβληθούν αργότερα, είναι πάρα πολλοί, σύντομα θα αναρτήσουμε σχετική κατάσταση με το ονοματεπώνυμό τους.

Να κλείσω λεγοντας ότι διακρίνω με χαρά και πολλά νέα παιδιά, αυτά που δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το μέλλον της πόλης μας και τα ευχαριστούμε για την παρουσία τους. Ανήκουν στη νέα γενιά που περιμένει με ανυπομονησία να της παραδώσουμε τη σκυτάλη για να συνεχίσουν το έργο μας, που είναι η πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μας καθώς και η καταγραφή, η διάσωση και προβολή της γνήσιας πολιτιστικής μας παράδοσης και  ιστορίας και η διαφύλλαξή τους από αλλοιώσεις, σφετερισμούς και παραχαράξεις.

Να συνεχίσουν τις δραστηριότητές μας, τη λειτουργία του Μουσείου, το Α.Λ.Π. το οποίο ξεπέρασε τα είκοσι χρόνια εκδηλώσεων με πάνω από 380 έγκριτους ομιλητές, την έκδοση του τριμηνιαίου συλλεκτικού περιοδικού ΦΙΛΙΠΠΟΣ που κυκλοφορεί ανελλιπώς τα τελευταία 24 χρόνια, την πλούσια και με σπάνια βιβλία, δανειστική βιβλιοθήκη μας με πάνω από 8.500 τόμους, το Ιστορικό Αρχείο, την κατασκευή ανδριάντων και προτομών ιστορικής σημασίας, την έκδοση βιβλίων, την πραγματοποίηση επιμορφωτικών εκδρομών και πολλών άλλων ποικίλων δράσεων.

Σημειώνω τέλος ότι η προσπάθεια εμπλουτισμού του Μουσείου μας με νέα εκθέματα συνεχίζεται. Επίσης σε λιγο καιρό ένα κομάτι της ιστορίας μας θα το προβάλλουμε και με τα σύγχρονα οπτικοακουστικά ηλεκτρονικά μέσα.

Σήμερα, μετά από 6 χρόνια ακριβώς, η τελευταία καταχώρηση στο βιβλίο επισκεπτών φέρει ημερομηνία 11 Σεπτεμβρίου 2011(συμπτωματικό), αφού ανακαινίστηκε εκ θεμελίων, εγκαινιάζουμε το νέο εμπλουτισμένο Μουσείο μας και σας καλούμε, όχι μόνο να το επισκεφθείτε, αλλά να γίνετε και καλοί πρεσβευτές του.

Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

Κωνσταντίνος Κάμτσης

Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου