Wednesday, 22 January, 2025

Τα υφαντά της Αγγελικής «ζωντανεύουν» σε έκθεση στο Πνευματικό κέντρο Γιαννιτσών

Τα υφαντά της Αγγελικής «ζωντανεύουν» αυτές τις ημέρες, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Γιαννιτσών έως το Σάββατο 28 Οκτωβρίου (9:00-13:00 και 18:00-21:00).

Η γνώση της υφαντικής είναι πολύτιμο στοιχείο του πολιτισμού μας. Το κάθε υφαντό είναι πατροπαράδοτο έργο τέχνης. Η δασκάλα υφαντικής Αγγελική Σεφεριάδου-Καραογλανίδου αν και έχει φτάσει τα 84 έτη, δε σταματά να δημιουργεί!

Η κα Σεφεριάδου μίλησε στον «Λόγο» για την καταγωγή της, από τα Κοκκινόγεια Δράμας την εποχή του ’50, όπου από συγγενείς της έμαθε στην ηλικία των 15 τον αργαλειό και τις Θρακιώτισες που ύφαιναν όμορφα υφαντά για καθημερινή χρήση. Το ανήσυχο πνεύμα της φάνηκε σε νεαρή ηλικία, όταν παρακολούθησε μαθήματα υφαντικής στην Παιδόπολη Λάρισας στο μαθητικό εργαστήρι με τους πολλούς αργαλειούς, κι έπειτα στην επαγγελματική σχολή “Αγ. Βαρβάρα” της νέας Σμύρνης στην Αθήνα. Με την αποφοίτηση της το 1957 αρχίζει να εργάζεται στην Οικοκυρική Σχολή Ξάνθης ως δασκάλα υφαντικής. Το 1961 διορίζεται στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας σε «Σπίτια Παιδιού» στον Νομό Πέλλας.

Το 1971 βάζει στο σπίτι της, στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, τον ξύλινο χωριάτικο αργαλειό της και συνεχίζει να δημιουργεί.Για όποιον επισκεφθεί την έκθεση στο Πνευματικό, θα αντικρίσει εξαιρετικά έργα τέχνης και πίνακες, όπως της Παναγίας, του Χριστού, του Μ. Αλέξανδρου, προσωπογραφίες, καθημερινά έργα, με στοιχεία της φύσης, έως και παιδικές ζωγραφιές!Περιοδικά της εποχής όπως το “Πάνθεον” και “Εικόνες” κάνουν αναφορές στη δουλειά της καθώς επίσης και τηλεοπτικές εκπομπές αναφέρονται στο έργο της.  Η κα  Αγγελική Σεφεριάδου- Καραογλανίδου προσπαθεί να στηρίξει αυτήν την υπέροχη τέχνη και τη συνέχεια της, και έχει παρουσιάσει δουλειά της σε ατομικές εκθέσεις σε πολιτιστικά κέντρα πόλεων όπως Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Βόλου. Έχει συμμετάσχει πολλές φορές στη ΔΕΘ σε περίπτερα του ΕΟΜΕΧ.Τα έργα της από τη μία προσφέρουν φόρο τιμής στην ελληνική υφαντική παράδοση και από την άλλη επαναπροσδιορίζουν την έννοια του υφαντού, με τη νέα θεματολογία, τοποθετώντας το σε ένα σύγχρονο πλαίσιο.

Έργα της μπορείτε να δείτε στην σελίδα της στο facebook: Τα υφαντά της Αγγελικής

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου