Με το σύνθημα αυτό η Έδεσσα γιόρτασε «διατυμπανίζοντας» το νερό, την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, 22 Μάρτη στο διήμερο εκδηλώσεων που οργανώθηκε στο Βαρόσι στο Παλιό Παρθεναγωγείο. Με τους τυμπανιστές του νερού κάτω από τον μεγαλύτερο από τους 12 Καταρράκτες της Έδεσσας, τον καταρράκτη Κάρανο έκλεισαν οι εκδηλώσεις που οργάνωσε ο δήμος Έδεσσας με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση την Παγκόσμια Ημέρα νερού στα πλαίσια διασυνοριακού προγράμματος με το Δήμο Οχρίδας, το Πανεπιστήμιο Οχρίδας και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Εξάλλου Έδεσσα σημαίνει η πόλη των νερών.
Οι τυμπανιστές του νερού, η ομάδα Κάρανος ξεκίνησε από το Βαρόσι την παλιά πόλη της Έδεσσας από τον συνεδριακό χώρο του Παρθεναγωγείου όπου όλοι οι εθελοντές συμφώνησαν ότι Καθαρό νερό, σημαίνει καθαρά προϊόντα και καθαρή σκέψη. Στην συνέχεια και υπό τους ήχους των τυμπάνων με την καθοδήγηση του Ιάσωνα Γερεμτζέ πέρασαν από το Πολιτιστικό Κέντρο Έδεσσας, το πάρκο Καταρρακτών, τα αιωνόβια πλατάνια, τις γέφυρες και μετά από ένα πέρασμα στην Πλατεία Καταρρακτών μπήκαν στο γεωπάρκο Καταρρακτών ακολουθώντας την πορεία του νερού. Στο επίπεδο όπου βρίσκεται το σπήλαιο Καταρρακτών Έδεσσας η ομάδα αφιέρωσε ένα κομμάτι στον μεγάλο Καταρράκτη και συγκεκριμένα στην δύναμη του νερού. Το μήνυμα του δημάρχου Έδεσσας κ.Δημήτρη Γιάννου ήταν απόλυτα σαφές και περιεκτικό. Προστατεύουμε το νερό, προστατεύουμε τον εαυτό μας. Αμέσως μετά η ομάδα Μαγείρων του ΙΕΚ Έδεσσας παρουσίασε τις δημιουργίες γεύσεων που ετοιμάστηκαν ειδικά για την εκδήλωση υπό την καθοδήγηση του Σεφ & Εκπαιδευτή Θοδωρή Κουρατζόγλου.
Λίγο νωρίτερα οι τυχεροί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις είχαν απολαύσει την πρότυπη παρουσίαση μοριακής γαστρονομίας από την ομάδα ειδικών γαστρονομίας του Σεφ Γιώργου Παλισίδη στο Παλιό Παρθεναγωγείο. Εκεί εξειδικευμένοι επιστήμονες παρουσίασαν άγνωστες πτυχές και διαστάσεις του νερού σε μια πολύ υψηλού επιπέδου ημερίδα που κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού το οποίο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που έγινε από τα ΜΜΕ. Στόχος ήταν η ευαισθητοποίηση όλων μας στην κατανόηση ότι η συζήτηση και την ποιότητα του νερού στην διασυνοριακή ζώνη είναι περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ μαζί με την ανάγκη προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος.
Παράλληλα ξεκίνησε ο φωτογραφικός διαγωνισμός με τους φωτογράφους : Anastasia Kouzi, Dimche Korunvski, Dimitris Efthimiadis, Filis Ajrus, Fotis Kilipiris, Kiriaki Chambeou, Maria Simeonidou, Michaela Kovaceska, Pece Nastevski, Djoko Simijanoski, Trifon Kitsos και συνεχίζουν να αποστέλλουν φωτογραφίες τους και άλλοι. Ο διαγωνσιμός ολοκληρω΄νεται τον Ιούνη και οι καλύτερες φωτογραφίες θα εκτεθούν σε Εδεσσα, Οχρίδα, Θεσσαλονίκη ενώ τα βραβεία θα δοθούν σε ειδική εκδήλωση που θα ανακοινωθεί. Επίσης έγιναν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης για το νερό των Ηνωμένων Εθνών η οποία θα διαρκέσει ως τις 27 Μαρτίου στο Παλιό Παρθεναγωγείο. Δεκαέξι φωτογράφοι κλήθηκαν από τα ΗΕ να κοιτάξουν το νερό, όλοι την ίδια στιγμή, αλλά σε διαφορετικά μέρη. Στις 7 π.μ τοπική ώρα αντίστοιχα στις 15 Ιουνίου 2002, εστίασαν τις φωτογραφικές τους μηχανές στα μεγαλύτερα ποτάμια του κόσμου. Αναμεσά τους ο 1. Τάμεσης / Ηνωμένο Βασίλειο, 2. Σηκουάνας / Γαλλία, 3. Ρήνος / Γερμανία, 4. Δούναβης / Αυστρία, 5. Ευφράτης / Τουρκία, 6. Νείλος / Αίγυπτος, 7. Ζαμβέζης / Ζιμπάμπουε8. Βόλγας / Ρωσία9. Γάγγης / Ινδία 10. Γιανγκτσέ / Κίνα 11. Μεκόνγκ / Καμπότζη12. Μάρρευ- Ντάρλινγκ / Αυστραλία 13. Χάντσον / ΗΠΑ 14. Μισισίπη / ΗΠΑ15. Ρίο Γκράντε / ΗΠΑ16. Αμαζόνιος / Βραζιλία. Η έκθεση αυτή έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Έδεσσας ως τιμή για τις προσπάθειες στην ανάδειξη του υγρού στοιχείου, ως συστατικό στοιχείο της πόλης.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα WATERNET στο www.edessacity.gr και στο FB: Waternet
Τo νερό δημιουργεί πολιτισμούς / Οι άνθρωποι χτίζουν γέφυρες για να τους ενώσουν…