Έδεσσα: Εκδήλωση για τη συμβολή των Εδεσσαίων στον Μακεδονικό Αγώνα – Λόγος της Πέλλας
Tuesday, 14 January, 2025

Έδεσσα: Εκδήλωση για τη συμβολή των Εδεσσαίων στον Μακεδονικό Αγώνα

Έδεσσα: Εκδήλωση για τη συμβολή των Εδεσσαίων στον Μακεδονικό Αγώνα

Μία σημαντική εκδήλωση του Σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη, με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Έδεσσας Δημήτρη Γιάννου.
Η εκδήλωση με τίτλο «Η συμβολή των Εδεσσαίων στον Μακεδονικό Αγώνα» είχε στόχο να αναδείξει σημαντικές πτυχές της ιστορίας μας, τονίζοντας τον σημαντικότατο ρόλο της Έδεσσας κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού Αγώνα και αναφέροντας το έργο και τη δράση των Εδεσσαίων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβούλιου Κεντρικής Μακεδονίας Αντώνης Γυφτόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εδεσσαίων Θεσσαλονίκης Μιλτιάδης Βασιλακάκης καθώς και πολλοί Εδεσσαίοι που κατοικούν στη Θεσσαλονίκη.
Ο Δήμαρχος Έδεσσας κατά την ομιλία του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων για το σπουδαίο γεωστρατηγικό χαρακτήρα της πόλης και για τις σημαντικές προσωπικότητες της εποχής « Η θέση της Έδεσσας στο χάρτη δείχνει το σπουδαίο γεωστρατηγικό χαρακτήρα της πόλης και δικαιολογεί το γεγονός ότι ανά τους αιώνες αποτέλεσε κέντρο προσοχής και ενδιαφέροντος όλων των λαών από τα αρχαιοελληνικά χρόνια μέχρι και την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στην περίοδο ενδιαφέροντος της σημερινής συνάντησης, δηλαδή τον Μακεδονικό Αγώνα, είναι σαφές ότι από τα μέσα του 19ου αιώνα άρχισε να εμφανίζεται το ενδιαφέρον των Βουλγάρων για την Έδεσσα και την ευρύτερη περιοχή, ενδιαφέρον που θα κορυφωθεί στις αρχές του 20ου αιώνα.
Δυστυχώς, το Ελληνικό Κράτος της εποχής εκείνης άργησε να αντιδράσει στη συντονισμένη Βουλγαρική δράση και πολιτική, που στηριζόταν άλλοτε στον εκφοβισμό, άλλοτε στη δωροδοκία και την εξαγορά συνειδήσεων και άλλοτε στην έντονη προπαγάνδα.
Ως Εδεσσαίος μπορώ να περηφανεύομαι ότι δίπλα στις μεγάλες μορφές του Μακεδονικού Αγώνα έζησαν και έδρασαν πάρα πολλοί Εδεσσαίοι, ενώ πολλοί από αυτούς θυσιάστηκαν για να χαιρόμαστε σήμερα την Ελευθερία μας.
Βεβαίως, δεν είναι μόνο αυτό, καθώς η οικονομική ευμάρεια της πόλης με την αξιοποίηση του νερού και την παραγωγή μετάξης είχε δημιουργήσει μία εύπορη αστική τάξη η οποία ήταν αμιγώς Ελληνική. Είναι δεδομένο και εξακριβώνεται από όλες τις ιστορικές πηγές ότι όλοι οι σημαντικοί οικονομικοί παράγοντες της Έδεσσας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας είναι Έλληνες, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του χριστιανικού πληθυσμού της πόλης ήταν πιστή στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό. Από τις πηγές γνωρίζουμε ότι από τις 1.000 περίπου χριστιανικές οικογένειες της Έδεσσας οι 650 – 700 αντιπροσώπευαν την Ελληνική εθνική δύναμη και αναγνώριζαν την εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι 150 – 200 οικογένειες εκπροσωπούσαν τη Βουλγαρική εθνική δύναμη αναγνωρίζοντας τη Βουλγαρική Εξαρχία και τέλος υπήρχαν 100 φιλοσερβικές οικογένειες.
Σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη της Ελληνικής παιδείας είχε μία σημαντική μορφή του Μακεδονικού Αγώνα, ο Μητροπολίτης Στέφανος, που διετέλεσε Μητροπολίτης Εδέσσης την κρίσιμη περίοδο 1904 – 1910.
Κάτω από την πνευματική καθοδήγηση του φωτισμένου ιεράρχη ιδρύεται και αναπτύσσει σημαντική δράση το «Κέντρο Βοδενών». Οι ηγέτες του «Κέντρου» επικουρούνται από σημαντικές προσωπικότητες της εποχής όπως ο βιομήχανος Ιωάννης Χατζηνίκος και οι Εφοροδημογέροντες Αντώνιος Βασδάρης, Βασίλειος Νόιτσης, Γρηγόριος Νόιτσης, Γρηγόριος Νούσκας, Γεώργιος Βακάλης, Χρήστος Πέγιος, Χρήστος Παρτσεμλής, Νικόλαος Χατζητάσκος και πολλοί άλλοι. Θέλω να τονίσω ότι τα επώνυμα αυτά συναντώναι ακόμη στην Έδεσσα, καθώς οι αγωνιστές αυτοί ήταν όλοι βέροι Εδεσσαίοι και μάλιστα από τις καλύτερες οικογένειες της πόλης.
Η τοπική ιστορία έχει γράψει με χρυσά γράμματα τα ονόματα αυτών των ανθρώπων που πολέμησαν για την απελευθέρωση της Μακεδονίας αψηφώντας τους κινδύνους.
Όλοι αυτοί οι Εδεσσαίοι που έδωσαν, μαζί με όλους τους άλλους Έλληνες, έναν αγώνα σκληρό, πολύπλευρο και αδυσώπητο βοήθησαν τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση του έπους που ονομάζουμε Μακεδονικό Αγώνα.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς το Σωματείο «Οι Φίλοι του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα» για την ευκαιρία που μου δώσατε να εκφράσω τις σκέψεις και τις απόψεις μου για τους Εδεσσαίους που συμμετείχαν στον Μακεδονικό Αγώνα».

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου