Θανάσης Παυλίδης, πρόεδρος τ.κ. Δυτικού: ” κάποια πράγματα γίνονται με τη βοήθεια όλων εδώ στο χωριό”
Στον πέμπτο μήνα μετά τις δημοτικές εκλογές, νέοι πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων που έχουν αναδειχθεί σε όλους τους δήμους του νομού μιλάνε στον “Λόγο της Πέλλας” για τα έργα που πρέπει να γίνουν, τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι και ποια είναι τα σχέδια τους μέχρι το τέλος της πενταετίας.
Ξεκινώντας κάποιες συνεντεύξεις με προέδρους που εκλέχθηκαν για πρώτη φορά βρεθήκαμε στο Δυτικό, την Αγροσυκιά και τη Ραχώνα και στα επόμενα φύλλα θα έχουμε συνέχεια στον δήμο Πέλλας και τους άλλους δήμους.
Συνέντευξη με τον πρόεδρο της Τ.Κ. Δυτικού Θανάση Παυλίδη
Αναλάβατε τα καθήκοντα σας από τον Σεπτέμβριο. Ποια είναι η δική σας αντίληψη για την ανάπτυξη του χωριού σας;
Είμαστε ένα μικρό χωριό και όλοι είμαστε γνωστοί και συγγενείς, οπότε υπάρχει αλληλεγγύη και σύμπνοια μεταξύ μας. Σημαντικό ρόλο παίζει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού που τα τελευταία τρία χρόνια άλλαξε και το ”κλίμα”, στο να λειτουργούμε πιο ενωμένοι. Προσπαθούμε να βοηθάμε τις αδύναμες οικογένειες και όσους έχουν ανάγκη – που εδώ είναι δύο τρεις οικογένειες – με τρόφιμα, ένδυση, ακόμη και καταλύματα. Ξεκινήσαμε να κάνουμε δεντροφευτεύσεις σε κάποια σημεία του χωριού και τώρα την Άνοιξη δρομολογήσαμε μία ακόμη στη δυτική είσοδο, στον Άγιο Σωφρόνιο, και θέλουμε να αναβιώσουμε με τον δήμο και τον Σύλλογο την Πρωτομαγιά, που παλαιότερα φιλοξενούσαμε γύρω στους 5.000 με 6.000 κόσμο. Έχει μια δεκαετία που αυτό το έθιμο, έκανε μια ”κοιλιά” οπότε θέλουμε να επανέλθει δυναμικά το 2015. Έχουμε κάποια σχέδια με συναυλίες και δρώμενα.
Τα βασικά έργα που πρέπει να γίνουν ποια είναι κ. Παυλίδη για το Δυτικό;
Θέλουμε να γίνει καθαρισμός του ρέματος του πλατανόδασους με κάποιες αναλύσεις για την ποιότητα του νερού. Εκεί μπορεί να μπει αργότερα και μια γεννήτρια για τον ηλεκτροφωτισμό, χωρίς να επιβαρύνεται το δίκτυο της ΔΕΗ. Το πρώτο δίμηνο, με το που εκλεγήκαμε, φέραμε τον Δασάρχη εδώ να δει την κοίτη για αδειοδότηση του καθαρισμού, καθώς χρειάζεται να κοπούν κάποιες ιτιές για να είναι προσβάσιμο και να βοηθήσει στη ροή του νερού.
Στις προτάσεις που θα υποβάλλουμε είναι η αντικατάσταση δύο δημοτικών γεωτρήσεων που εδώ και χρόνια δε δουλεύουν και το κόστος αντικατάστασης τους δεν θα είναι τόσο μεγάλο.
Σε ότι έχει να κάνει με το προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο υπάρχουν έργα που έπρεπε να γίνουν και δεν υλοιποιήθηκαν;
Δεν μπορώ να ρίξω ευθύνες στο προηγούμενο Τοπικό Συμβούλιο γιατί δεν ξέρω τι διάθεση είχε να φέρνει θέματα στο δημοτικό συμβούλιο ή αν υπήρχε επικοινωνία. Εμείς θα φέρουμε τα θέματα και ήδη από το Τοπικό Συμβούλιο ετέθησαν οκτώ στον αριθμό και πέρασαν με ομοφωνία και από την αντιπολίτευση.
Κι αυτό θέλουμε να γίνεται, όποια ζητήματα κι αν υπάρχουν στα πέντε αυτά χρόνια να περνάνε και με τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης, του εδώ εκλεγμένου Τ.Σ. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα και όλοι πρέπει να αγωνιζόμαστε για το καλό του τόπου μας, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα προς όφελος όλων.
Η άποψη σας για τη δημοτική αρχή;
Σε ότι έχει να κάνει με τη δημοτική αρχή δεν ξέρω ακόμη. Νομίζω ότι είμαστε στην αρχή και προς το παρόν για τα βασικά ζητήματα δεν έχουμε πρόβλημα, στο να ζητήσουμε κάποιους κάδους και να τους φέρουν, κ.α. Αυτά θα φανούν στα επόμενα χρόνια, αν δεν υπάρχει συνεργασία και να ρίξω ευθύνες. Για τα θέματα, όπως είπα, της καθημερινότητας θέλαμε να βάψουμε δύο κτίρια στο χωριό, την Κοινότητα και το σχολείο, μας έδωσαν τις μπογιές και τα βάψαμε μόνοι μας, βοηθήσαμε όλοι. Επίσης, υπήρχε θέμα με την πρόσβαση των παιδιών στο νηπιαγωγείο γιατί μάζευε νερά σε κάποια σημεία. Πήραμε τσιμέντα και τα κάναμε. Από το να κάθομαι μίζερος και να παρακαλάω τον δήμαρχο… κάποια πράγματα γίνονται με τη βοήθεια όλων εδώ στο χωριό. Αν οι προηγούμενοι έλεγαν ”θέλω αυτό” και έδιναν εντολή, δεν γινόταν και ένιπταν τας χείρας… Η δική μας αντίληψη είναι εντελώς διαφορετική. Έχουμε και επαφή με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τη νεολαία που μας λένε τι θέλουν να γίνει και ανάλογα προσπαθούμε. Όπως συνδράμει και ο παπάς του χωριού και νομίζω ότι όλοι μαζί μπορούμε πάντα να καταφέρουμε περισσότερα…
Ο πρόεδρος καταλήγοντας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο κλειστό γυμναστήριο του Δυτικού, όπως και στο γήπεδο που θεωρείται από τα καλύτερα του νομού και τα οποία έχουν ουσιαστικά εγκαταληφθεί και να βρεθούν τρόποι να ”ξαναγεμίσουν ζωή” με κόσμο ίσως και από τα γύρω χωριά.
Χ.Π