Sunday, 22 December, 2024

«Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Βullying»

«Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Βullying»

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και επίκαιρες ημερίδες, διοργανώθηκε το απόγευμα της 6ης  Μαΐου 2015, στο Πνευματικό Κέντρο Γιαννιτσών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

023

Την ημερίδα συνδιοργάνωσαν φορείς και Σύλλογοι της περιοχής στο πλαίσιο της ενημέρωσης μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τίτλο: «Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Βullying».

Κεντρικός ομιλητής ήταν Υποστράτηγος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας Εμμανουήλ Σφακιανάκης ενώ σχετική ενημέρωση παρείχε και ο Κλινικός Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής, Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης Ν. Πέλλας «ΟΡΑΜΑ» Λάζαρος Σιάντσης.

Επίσης, συνεργάτες, αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσαν στοιχεία για την κατάσταση και το επίπεδο προστασίας στη χώρα μας. Οι θεματικές ενότητες που αναλύθηκαν μεταξύ άλλων, ήταν οι Διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και ο εθισμός και εκφοβισμός στο διαδίκτυο, με την πρόληψη και τις στρατηγικές αντιμετώπισης των φαινομένων.

Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνονται οι εξής Ημερίδες με θέμα: « Κανόνες Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο – Cyber Bullying »

018

Ο κ. Σφακιανάκης ένας χείμαρρος στο λόγο του, κατέθεσε τις εμπειρίες του, με απλά λόγια στους παραβρισκόμενους γονείς για να μπορέσουν να κατανοήσουν το διαδίκτυο και να προφυλάξουν τα παιδιά τους από τους κινδύνους που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο με την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη του Διαδικτύου και στους μικρότερους έδωσε να καταλάβουν ότι πρέπει να έχουν στο μυαλό τους πως ό,τι διαβάζουν δεν είναι απαραίτητα αληθινό. Τις πληροφορίες γράφουν άνθρωποι που κάνουν λάθη, που μπορεί να εξυπηρετούν σκοπιμότητες, που ίσως μπλοφάρουν. Επομένως, μια βασική συμβουλή είναι ότι επεξεργαζόμαστε ό,τι διαβάζουμε, το διασταυρώνουμε και στη συνέχεια το πιστεύουμε. Αντίστροφα, εκτός από όσα διαβάζουμε, οφείλουμε να προσέχουμε και το τι γράφουμε.

Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα, καλό είναι να μη βάζουμε στοιχεία που μας αφορούν, όπως πότε λείπουμε από το σπίτι, πού ακριβώς μένουμε, πότε πάμε διακοπές, γιατί π.χ. θα μπορούσε ένας κλέφτης να επωφεληθεί της ευκαιρίας και να ξέρει πότε το σπίτι είναι άδειο…

Το βασικό ‘’μάθημα’’ είναι πως για να έχει κανείς σχετική προστασία, θα πρέπει -πάνω απ’ όλα- να είναι ενήμερος για το Διαδίκτυο: τι είναι, πώς δουλεύει, ποια είναι τα όριά του. Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Γι’ αυτό ο τρόπος προστασίας μας είναι η γνώση, να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες του ιντερνέτ.

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου