Πέλλα: Ψήφιση σχεδίου Στρατηγικού Σχεδιασμού του δήμου Πέλλας 2015-2019
Το απόγευμα της Τρίτης 31-3-2015 πραγματοποίηθηκε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας με τριάντα θέματα στην ημερήσια διάταξη. Μεταξύ αυτών, η ψήφιση του σχεδίου του Στρατηγικού Σχεδιασμού του δήμου Πέλλας 2015-2019. Και πάλι, όπως και στην ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση που προηγήθηκε τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, το πρόγραμμα δράσης το παρουσίασε η διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του Δήμου Πέλλας E. Παυλίδου. Ενημέρωσε σχετικά ότι με τον “Καλλικράτη” ξεκίνησαν τα προγράμματα δράσεων των ΟΤΑ για τη δημοτική περίοδο 2014-19 και ότι στο επόμενο ή μεθεπόμενο συμβούλιο θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση και στη συνέχεια η τρίτη για περιοδικές εκθέσεις αξιολόγησης, όπου θα φαίνονται τα συμπεράσματα.
Στην παρουσίαση βέβαια επικράτησε ένα.. μπάχαλο διότι οι σελίδες που είχε μπροστά της η κ. Παυλίδου με αυτές που δόθηκαν στους συμβούλους δεν ανταποκρινόταν αριθμητικά…
Ο δήμαρχος Γ. Στάμκος δήλωσε ότι ο δήμος έχει κάποια σταθερά χαρακτηριστικά, όπως ότι είναι αγροτικός και πρέπει να στηριχθεί στο τουριστικό προϊόν, με το Μουσείο, τα αρχαία της Πέλλας, τα οθωμανικά μνημεία, κ.α. “Οπότε θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτούς τους τομείς, χωρίς να ξεχνάμε την κοινωνική πολιτική και συνοχή γαι όλη την κοινωνία” όπως είπε, τονίζοντας επίσης ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία της 5ης προγραμματικής περιόδου και τα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Α. Καραμπατζάκης πήρε το λόγο στη συνέχεια και είπε μεταξύ άλλων: “Είπατε ότι ο Στρατηγικός Σχεδιασμός είναι το πιο σημαντικό εργαλείο.. Ελλείψει πόρων δεν μπορεί να γίνει τίποτα” και αναφέρθηκε στη γενοκότερη υποβάθμιση των χωριών που λόγω της κακοκαιρίας οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι, τα προβλήματα με τα σκουπίδια που μαζεύονται μια φορά την εβδομάδα, αλλά και τα θέματα μέσα στα Γιαννιτσά, όπως το κυκλοφοριακό.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ν. Παπανικολάου υποστήριξε ότι αν γίνει μία αντιπαραβολή με τα Σχέδια Δράσης των προηγούμενων δύο ετών στον Στρατηγικό Σχεδιασμό αλλάζουν ή έχουν προστεθεί δύο τρία πράγματα. “Είναι ένα κείμενο θεωρητικό, που πρέπει να ψηφιστεί. Γιατί; Θα υπάρξουν κυρώσεις αν δε γίνει κάτι; Από τα 500 που αναφέρετε αν γίνει ένα θα υπάρξουν συνέπειες; Όχι. Θα μπορούσε να έχει πέντε σημεία και να γίνουν, πχ. ισόρροπη ανάπτυξη στα χωριά με τον δήμο, το στρατόπεδο Καψάλη ή η τπυριστική προβολή… “.
Ακολούθως, μίλησαν οι έταιροι της αντιπολίτευσης Ολυμπία Παπαδοπούλου και Γ. Σταυρίδης που δήλωσαν λίγο πολύ ότι δεν υπάρχει όραμα και χωρίς χρήματα δεν μπορεί να υλοποιηθεί τίποτα, οπότε και καταψήφισαν, όπως και η παράταξη του κ. Παπανικολάου.
Ο επικεφαλής της ελάσσονος Σ. Καστερίδης έθεσε ερωτήματα και προτάσεις που όπως είπε πρέπει να συμπεριληφθούν, όπως ο προαστιακός που θα ενώσει τα Γιαννιτσά με τη Θεσσαλονίκη, η ανακατασκευή του ιστορικού κέντρου, κ.α. και ψήφισε μαζί με τη συμπολίτευση τον Στρατηγικό Σχεδιασμό.
Περισσότερα και παραλειπόμενα σε επόμενες δημοσιεύσεις.
Χ.Π.