Thursday, 19 December, 2024

Ταξίδι στις αρχέγονες Ποντιακές γεύσεις από την Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας

Ταξίδι στις αρχέγονες Ποντιακές γεύσεις από την Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας

Το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου στο 1ο Λύκειο Γιαννιτσών έγινε μια διαφορετική περιήγηση. Ένα ταξίδι στις αρχέγονες ποντιακές γεύσεις από την Ποντιακή Καλλιτεχνική Στέγη Πέλλας.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Ιάκωβος Ποτουρίδης και ομιλητής ήταν ο καθηγητής του Α.Π.Θ, Βιολόγος-Χημικός, Θωμάς Σαββίδης, ο οποίος έδωσε όλα τα στοιχεία της “μύησης” στην ποντιακή κουζίνα και διατροφή.

Η κ. Ελένη Τομπουλίδου από τα Σεβαστιανά Σκύδρας, που πήρε την τρίτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό στις 26-2-2015 μεταξύ 520 διακεκριμένων σεφ και σχολές μαγειρικής από την Ελλάδα και 27 χώρες του κόσμου, οι οποίοι ήταν υποψήφιοι σε 37 κατηγορίες και αξιολογήθηκαν από 25 διεθνείς κριτές! στην κατηγορία της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, με το ποντιακό φαγητό σιρόν – ή αλλιώς τα ζυμαρικά από φύλλο, τυλιγμένα σαν κουρκουμπίνια- παρουσίασε ποντιακά εδέσματα, όπου οι παρεβρισκόμενοι γεύτηκαν στη συνέχεια… ενώ είχαν την ευκαιρία και να προμηθευτούν ποντιακά προϊόντα από την έκθεση που είχε στηθεί.

Ο κ. Σαββίδης είπε μεταξύ άλλων για την ποντιακή διατροφή ότι θεωρείται ιδιαίτερα υγιεινή και μάλιστα οι τροφές που κατανάλωναν συνδυαστικά τους βοηθούσαν να ζουν περισσότερο.

Ένας μεγάλος αριθμός φυτών και ζώων, άγνωστων στο μεσογειακό χώρο, μεταξύ αυτών και οι τρεις πυλώνες της μεσογειακής διατροφής (σίτος, άμπελος και έλαια) κινήθηκαν στον άξονα Ανατολή – Δύση και σηματοδότησαν τη διατροφή και δι’ αυτής τον πολιτισμό των Ποντίων. Σ’ αυτή την πορεία σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν η στρατηγική θέση και η δυναμική που αναπτύχθηκε στις ελληνικές αποικίες του Πόντου. Φυτά και ζώα μετανάστευσαν μέσω του Πόντου από την Ασία στην Ελλάδα, στη συνέχεια προς τη Ρώμη και δι’ αυτής στη δυτική Ευρώπη.

Τα όξινα γαλακτοκομικά προϊόντα στην ποντιακή διατροφή συνδυάζονται αρμονικά με τα δημητριακά, τα οποία αποτελούν ως γνωστόν τον θεμέλιο λίθο του δυτικού πολιτισμού. Η πληθώρα των αρτοσκευασμάτων και εδεσμάτων πολλά από τα οποία γίνονται κτήμα μας σήμερα με τη γαστρονομική Εγνατία σε συνδυασμό με τα όξινα γαλακτοκομικά, στήριξαν ένα λαό και ένα πολιτισμό σε κάποια γωνιά της Ελλάδος σε δύσκολες συνθήκες. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ποντιακής διατροφής είναι η σύντομη παρασκευή όχι μόνο για την εξοικονόμηση χρόνου, αλλά και την κατά το δυνατόν προστασία των υψηλής βιολογικής αξίας θρεπτικών ουσιών. Το κρέας αν και υπάρχει στην ποντιακή κουζίνα, προερχόμενο από τα μικρότερα ζώα αμνοερίφια, πουλερικά αλλά και ψάρια παίζει ρόλο επικουρικό και δεν είναι άμεσης προτεραιότητας. Τα άφθονα λαχανικά εμπλουτίζουν με βιταμίνες το καθημερινό τραπέζι, ενώ τους χειμερινούς μήνες με την μορφή των στύπων (τουρσιά) αποτελούν μια ανεξάντλητη πηγή βιταμίνης C, όταν τα φρούτα είναι λιγότερα, όπως μας πληροφόρησε ο καθηγητής.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά-Προφήτη Ηλία Αγροσυκιάς που παρουσίασε ποντιακούς χορούς.

Χ.Π.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου