Το γραφικό χωριό της Πέλλας αρχίζει να μπαίνει και πάλι στο στόχαστρο των επενδυτών με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης των ακινήτων να αυξάνονται.
Το γραφικό πετρόκτιστο χωριό, ο Παλιός Άγιος Αθανάσιος αποτέλεσε για πολλούς βορειοελλαδίτες και όχι μόνο, μία περιοχή, ιδιαίτερα θελκτική για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας. Στα χρόνια της κρίσης οι εξοχικές κατοικίες που αγοράστηκαν, στην περιοχή, σωρηδόν, τόσο από ευκατάστατους αγοραστές, όσο και από δημόσιους υπαλλήλους, που λόγω του σταθερού μισθού, εκτιμούσαν πως θα μπορούν να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνεια που ενδεχομένως έλαβαν για να αποκτήσουν τα εν λόγω ακίνητα, έμοιαζαν να μαραζώνουν. Κάποια έμειναν επί μακρόν κλειστά, ενώ άλλα μετατράπηκαν ακολουθώντας την τάση της εποχής σε Airbnb.
Σύμφωνα με μεσίτες «η οικονομική κρίση έπληξε εντονότερα την αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών από κάθε άλλη κατηγορία ακινήτων». Ωστόσο υπάρχουν περιοχές, όπως ο Άγιος Αθανάσιος που αρχίζουν να μπαίνουν και πάλι στο στόχαστρο των επενδυτών με αποτέλεσμα οι τιμές πώλησης να αυξάνονται, αν και υπολείπονται σημαντικά με το παρελθόν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η μέση τιμή πώλησης του τμ στον Άγιο Αθανάσιο, το 2019 κυμαίνεται στα 1014 ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 7,5%. Στον αντίποδα, η ομάδα ανάλυσης δεδομένων τιμών ακινήτων του Spitogatos.gr εντόπισε μείωση τιμών στη δημοφιλή Αράχωβα κατά 4,5%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 1.918 ευρώ ανά τμ και στο Πήλιο κατά 1,9% με την τιμή του τμ να αγγίζει τα 1.279 ευρώ.
Η πορεία των τιμών στη δεκαετία
Όπως αναφέρει σε πρόσφατη έρευνα η πιστοποιημένη εταιρία εκτιμήσεων ακινήτων Geoaxis «χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ενώ οι τιμές έχουν σχεδόν μειωθεί στο μισό σε σχέση με την αρχή της κρίσης και χιλιάδες εξοχικές κατοικίες παραμένουν αδιάθετα, η ζήτηση εξακολουθεί και καταγράφεται έως εξαιρετικά ήπια». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως στη δεκαετία της κρίσης οι τιμές στον Άγιο Αθανάσιο υπολογίζεται πως μειώθηκαν περί το 60%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη πτώση, πανελλαδικά, αναφορικά με τις εξοχικές κατοικίες σε χειμερινούς προορισμούς. Ακολουθεί η Αράχωβα με μείωση που έφτασε στο 53%. Όπως επισημαίνει η Geoaxis «μόνο μετά την καταγραφή πραγματικής και βιώσιμης ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και αφού παγιοποιηθεί η αύξηση στις αξίες άλλων τύπων ακινήτων όπως τα γραφεία, οι κατοικίες, τα καταστήματα και οι αποθηκευτικοί χώροι, η συγκεκριμένη αγορά θα σημειώσει σημαντική αύξηση αξιών. Βήματα προς την κατεύθυνση της μείωσης της φορολογίας και της πρόσβασης σε ευκολότερο και φτηνότερο δανεισμό, σε συνδυασμό με την οικονομική ομαλοποίηση και την ενίσχυση του χειμερινού τουριστικού προϊόντος της χώρας (προϊόντος που υπολείπεται σημαντικά από το θερινό τουριστικό προϊόν), θα μπορούσαν να αποτελέσουν προϋποθέσεις ανάκαμψης των αξιών».
Πηγή: voria.gr