Monday, 25 November, 2024

Παπαράτσι: “Πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία για την Ελλάδα”

“Πλησιάζει η Δευτέρα Παρουσία για την Ελλάδα”
Διαψεύδουν οι εταίροι την πεποίθηση της κυβέρνησης ότι πλησιάζει η συμφωνία. Βαρύγδουπος μεν ο τίτλος του πρακτορείου Bloomberg, ενδεικτικός ωστόσο της άποψης των ξένων μέσων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Πλησιάζει η ημέρα της Δευτέρας Παρουσίας για την Ελλάδα, λέει στο άρθρο του πρακτορείο, εξηγώντας ότι η χώρα πρέπει μέσα στην εβδομάδα να βρει 1,5 δισ. ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Την ίδια ώρα όπως λέει στο Bloomberg πηγή που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πρακτορείο δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει δημοσίως, αναφέρει ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις έχουν αποσύρει από τις τράπεζες 1,3 δισ. ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο παρά την αισιοδοξία του Α. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ, αλλά και παρά τις δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη μετά το Eurogroup της Ρίγα οι εταίροι της χώρας δεν έχουν την ίδια άποψη για την πιθανότητα μιας συμφωνίας και μάλιστα άμεσα. “Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι κοντά, θέση που αντικρούουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι οι οποίοι ζητούν συγκεκριμένα βήματα” αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. “Η Ελλάδα θα αναζητήσει τρόπους να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να πληρώσει συνταξιούχους και εργαζόμενους αυτήν την εβδομάδα, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ξεκαθάρισαν την περασμένη Παρασκευή ότι δεν θα καταβληθεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια αν δεν τηρηθούν οι όροι του προγράμματος διάσωσης” γράφει το πρακτορείο που κάνει αναφορά και στο ενδεχόμενο δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων δήμων και άλλων δημοσίων φορέων.
Πόσο πιθανό είναι να γίνει κούρεμα καταθέσεων;
Με τις αποφάσεις των Ευρωπαίων για την τραπεζική ένωση, όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι υποψήφιοι για “κούρεμα” σε περίπτωση που η τράπεζα στην οποία τηρείται ο λογαριασμός τεθεί υπό εξυγίανση ή εκκαθάριση. Οι νέοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εντάσσονται στη δημουργία της τραπεζικής ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ασκεί την εποπτεία όλου του τραπεζικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση στα τέλη του 2014. Για την τραπεζική ένωση πρέπει ακόμη να δημιουργηθεί ο ευρωπαϊκός μηχανισμός εκκαθάρισης τραπεζών με προβλήματα (θα αποφασίζει πότε μια τράπεζα πρέπει να τεθεί σε συντεταγμένα σε εκκαθάριση), ενώ στα σχέδια περιλαμβάνεται και η δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ (η οποία σήμερα παρέχεται από εθνικά ταμεία εγγυήσεων). Ένα πράγμα, όμως, είναι σαφές και έφαρμόστηκε ήδη στην Κύπρο: Σε περίπτωση που μια τράπεζα χρειάζεται νέα κεφάλαια τα οποία δεν μπορεί να βρει μόνη της από τους παλιούς ή νέους μετόχους, θα ακολουθείται η διαδικασία εξυγίανσης η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι το κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Αυτό αποτελεί πλέον πολιτική “γραμμή” στην Ε.Ε. και πιθανόν να εφαρμόζεται κατά περίπτωση και πριν την έναρξη ισχύος της ειδικής νομοθεσίας. Για να ενισχυθούν τα κεφάλαια της τράπεζας θα χρησιμοποιούνται τα χρήματα -κατά σειρά προτεραιότητας:
1. των μετόχων,
2. όσων έχουν ομόλογα που έχει εκδώσει η συγκεκριμένη τράπεζα
3. τα χρήματα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ.
Με λίγα λόγια, όσοι από έχουν χρήματα στην τράπεζα αναλαμβάνουν πλέον ρίσκα και το ρίσκο διαφοροποιείται όχι μόνο ανά χώρα, αλλά και ανά τράπεζα. Εφεξής οι καταθέτες θα αντιμετωπίζονται ως επενδυτές και συνεπώς θα πρέπει να μετράνε το ρίσκο, σε ποιά χώρα, σε ποιά τράπεζα και σε τι προϊόν βάζουν τα χρήματα τους. Όπως λένε οι τραπεζίτες πολύ σύντομα οι καταθέτες θα επιλέγουν τράπεζα, όχι με βάση το πόσο υψηλό επιτόκιο προσφέρει, αλλά πόσο υγιής κεφαλαιακά και θωρακισμένη έναντι των κινδύνων είναι.

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου