Το πολιτικό στίγμα της νέας κυβέρνησης επιχείρησε να δώσει το βράδυ της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Και παρότι οι προγραμματικές του δηλώσεις ήταν -κατά γενική ομολογία- περίπου ίδιες μ’ αυτές στη Θεσσαλονίκη, φανέρωσαν προθέσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις στη χώρα. Εστιάζοντας στα όσα ο ίδιος είπε, διαπιστώνει κανείς ότι δεν έλειψαν τα αδύνατα σημεία (αφού κάποιες δεσμεύσεις του είχαν μια αρκετά ασαφή εκδοχή), ενώ κάποιες άλλες ακούστηκαν χωρίς να υπάρχει προετοιμασία για την «επόμενη μέρα».
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως περιέγραψε την πολιτική περίοδο που ξεκινά μετά τη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων που άνοιξε σήμερα με την ομιλία του, ως δύσκολη, αλλά ταυτόχρονα ελπιδοφόρα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε ορίζοντα τετραετίας, εστίασε αφενός στις άμεσες προτεραιότητες που απορρέουν από τη συμφωνία, όπως η ταχύτατη ολοκλήρωση της αξιολόγησης η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη ρύθμιση του χρέους.
Αν και σε διάφορα σημεία τις ομιλίας του έκανε λόγο για δύσκολες κι επιβαρυντικές πτυχές της συμφωνίας που δεν μπόρεσαν να αντιμετωπιστούν με τη διαπραγμάτευση διότι δεν στάθηκε δυνατό να καμφθούν οι δανειστές, απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά και εστίασε στα ανοιχτά ζητήματα, καθώς και στο παράλληλο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί να αντισταθμιστούν επώδυνα μέτρα και να περάσουν μεταρρυθμίσεις με τη φιλοδοξία να αφήσουν το προοδευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Πιο συγκεκριμένα:
Εξαγγέλθηκε η αναστολή του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία για περίπου ένα μήνα, δίχως όμως να γνωρίζει κανείς από πού θα αντληθούν τα χρήματα και ποια ακριβώς θα είναι τα ισοδύναμα. Δεν ακούστηκε ούτε μία λέξη για διαγραφή του χρέους. «Η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με προτάσεις: επιμήκυνση πληρωμών, μείωση επιτοκίων και μετατροπή τους σε σταθερά, ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.
Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει με χρήματα του Δημοσίου και θα αλλάξει το μάνατζμεντ, είπε ο κ. Τσίπρας, αν και κατά τη διάρκεια της επτάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν υπήρξε το παραμικρό εμπόδιο που να στερούσε τις εν λόγω αλλαγές.
Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων θα γίνει μέσω ενός ακόμα φορέα, «ειδικού» αυτή τη φορά «προσέλκυσης επενδύσεων»…
Για τα «κόκκινα» δάνεια δεν ακούστηκε κάποια συγκεκριμένη πρόταση, ενώ οι προτάσεις για την «επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας», το «δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ» καθώς και για το «Νέο Ταμείο» αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας έχουν χιλιοειπωθεί.
Αντιθέτως, το καινούργιο στοιχείο που ακούστηκε κατά τη χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ήταν η απεύθυνσή του προς τον αρχηγό της ΝΔ, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, στον οποίο πρότεινε «να δουλέψουμε από κοινού για το καλό αυτού του τόπου».
Κατεύθυνση που σίγουρα για τους παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου δεν υποκρύπτει τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ -τον οποίο έχει «προλάβει» ο Βασίλης Λεβέντης, σύμφωνα με τις σημειώσεις του Αλέκου Φλαμπουράρη- αλλά τη μεγάλη στροφή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς λύσεις με μπόλικο «νερό στο κρασί» της.
Εν ολίγοις, μετά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει συμμαχίες που τώρα μπορεί να φαντάζουν ακατανόητες.
Και αν όχι σε επίπεδο κυβέρνησης, τότε σίγουρα σε διάφορες επιτροπές που θα δημιουργηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, μίλησε για «κλίμα κοινωνικής συναίνεσης», όχι, όμως, για «καθολική συμφωνία», καθώς «οι απόψεις έχουν πρόσημο».
Παπαράτσι: H ακτινογραφία των προγραμματικών δηλώσεων Τσίπρα