Ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την εξέλιξη του προσφυγικού ζητήματος στην Κεντρική Μακεδονία, πραγματοποίησε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του οργάνου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας
«Ζητώ από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην αποσυμφόρηση της Ειδομένης κι όλης της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς. Δεν είναι δυνατόν στα σύνορά μας να είναι εγκλωβισμένοι 20.000 πρόσφυγες. Οι κάτοικοι της Κεντρικής Μακεδονίας δεν μπορούν να σηκώσουν μόνοι τους το βάρος ενός προβλήματος που δεν μπορεί να σηκώσει ολόκληρη η χώρα. Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις δηλώσεις των υπουργών της κυβέρνησης, μετατρέπεται από χώρα τράνζιτ σε χώρα εγκατάστασης προσφύγων. Το 70% των προσφύγων και μεταναστών βρίσκονται σήμερα στην Κεντρική Μακεδονία και ειδικά στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς με δυο κέντρα μετεγκατάστασης και το χώρο συγκέντρωσης στην Ειδομένη. Επίσης, έχουμε τα Διαβατά στη Θεσσαλονίκη, ένα χώρο που ετοιμάζεται στην Πέλλα και ακόμη έναν στο Λιτόχωρο, που θα είναι έτοιμος την επόμενη εβδομάδα. Περίπου 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εγκατασταθεί στο Κιλκίς και 23.000 συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία επί συνόλου περίπου 33.000 προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, σε όλη τη χώρα», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τόνισε ότι «υπάρχουν σοβαρά θέματα ασφαλείας. Η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους όχι μόνο να υιοθετήσει στα λόγια την πρόταση που προσωπικά κατέθεσα πριν από δυο μήνες, αλλά στην πράξη να ξεκινήσει άμεσα τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης προσφύγων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα και κατά μήκος της εθνικής οδού από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα. Απαιτείται αναλογικός επιμερισμός των προσφύγων και των κέντρων μετεγκατάστασης ανάμεσα στις Περιφέρειες και επίσης να προχωρήσει άμεσα στο διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και να ενεργοποιηθεί επιτέλους η συμφωνία για την ταχεία επαναπροώθηση οικονομικών μεταναστών στην Τουρκία. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα μας και κυρίως για την Περιφέρειά μας».
Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι οι συνθήκες που επικρατούν στους χώρους διαβίωσης προσφύγων «είναι σκληρές έως και απάνθρωπες» και εξήγησε ότι ακόμη και σήμερα 1.600 πρόσφυγες στην Ειδομένη δεν έχουν καν ένα αντίσκηνο και διανυκτερεύουν στην ύπαιθρο. «Το πρόβλημα είναι ανθρωπιστικό και οι κίνδυνοι που μπορούν να εμφανιστούν είναι τόσο υγείας, όσο και ασφάλειας», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας, που ευχαρίστησε τους ιδιώτες, επιχειρήσεις και πολίτες, για την ανιδιοτελή προσφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στις δράσεις της ΠΚΜ.
Ο Περιφερειάρχης επέρριψε ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση και ζήτησε εκ νέου να αναληφθούν από την κυβέρνηση οι απαιτούμενες πρωτοβουλίες, προκειμένου να μπορέσουν να εκταμιευτούν κονδύλια των Περιφερειών και των Δήμων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες.
«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε την εκταμίευση 200.000 ευρώ από ίδιους πόρους για την ενίσχυση Δήμων στους οποίους λειτουργούν κέντρα μετεγκατάστασης προσφύγων, υπό την προϋπόθεση να τροποποιηθεί ο σχετικός νόμος (Ν. 4521/2014 με το άρθρο 14 του Ν. 4332/2015) που είναι επιτακτικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Εναλλακτικά ζητήσαμε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να μπορούν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες να εκταμιεύσουν κονδύλια για είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα για τους πρόσφυγες. Η ολιγωρία όμως της κυβέρνησης με οδήγησε να ζητήσω την άμεση κήρυξη του Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ζητώ από την κυβέρνηση να επιλέξει άμεσα τι θα κάνει για να μπορέσουμε να παράσχουμε την αναγκαία ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες: ή να κηρύξει το Κιλκίς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ή να προβεί σε νομοθετική παρέμβαση ή να φέρει πράξη νομοθετικού περιεχομένου», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι ζητήθηκε από τους Δήμους όπου λειτουργούν κέντρα μετεγκατάστασης να καταγράψουν και να κοινοποιήσουν στην ΠΚΜ όλες τις ανάγκες που υπάρχουν ώστε μόλις δοθεί η δυνατότητα από την κυβέρνηση να εκταμιευθούν και τα απαραίτητα κονδύλια άμεσα. Επίσης, με επιστολή της στους Δήμους η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ζητάει να υποδείξουν -εφόσον διαθέτουν- πιθανούς χώρους που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κέντρα μετεγκατάστασης ώστε εάν κριθεί απαραίτητο να υποδείξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση κατάλληλους χώρους και να μην αποφασίσει η κυβέρνηση σημεία που δεν είναι αποδεκτά από τις τοπικές κοινωνίες.
«Προχωρά άμεσα η σύσταση και λειτουργία Συντονιστικού Οργάνου Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό, με επικεφαλής το ΥΜΑΘ και με τη συμμετοχή της ΠΚΜ (θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης και την Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας), της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, της ΠΕΔΚΜ, της ΕΛΑΣ, των Ενόπλων Δυνάμεων και εκπροσώπων εθελοντικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για το προσφυγικό