Η ομάδα MaGOS στοχεύει ψηλά, πολύ ψηλά. Συγκεκριμένα, μέχρι το… διάστημα, αφού αξιοποιώντας μια τεχνολογία διαστημικών μαγνητόμετρων
προσπαθεί να δώσει φωνή σε άτομα με προβλήματα ομιλίας.
Οι δύο μηχανικοί της MaGOS, που στηρίζονται από την εταιρεία-μέλος του Corallia, “7L International”, αναπτύσσουν ένα μαγνητικό γάντι, το οποίο θα μπορεί να «μεταφράζει» τις προτάσεις ανθρώπων με προβλήματα ομιλίας μέσω μιας smartphone εφαρμογής.
Σε πρώτη φάση, το γάντι απευθύνεται σε χρήστες συσκευών Εικονικής ή Επαυξημένης Πραγματικότητας, αλλά στο μέλλον, μαζί με τις κατάλληλες συνοδευτικές τεχνολογίες, θα μπορεί να απευθύνεται σε άτομα που αδυνατούν να παράγουν ομιλία – αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν απλές χειρονομίες για την καθημερινή τους επικοινωνία- και σε κωφούς που χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα.Πώς λειτουργεί πρακτικά; «Μια διάταξη μαγνητών (ένα είδος «βραχιολιού») φοριέται στα χέρια του χρήστη. Μια διάταξη μαγνητομετρίας καταγράφει το σήμα των μαγνητών και μια υπολογιστική μονάδα εξάγει το ίχνος των μαγνητών στον 3D χώρο, με τη χρήση εξελιγμένων αλγορίθμων. Από το ίχνος των μαγνητών εξάγονται συμπεράσματα για τη θέση και το σχήμα του χεριού, όταν αυτό κινείται. Ανάλογα με την εκάστοτε εφαρμογή, η θέση και το σχήμα τού χεριού οδηγούν το συνοδευτικό λογισμικό σε συγκεκριμένες ενέργειες (για παράδειγμα, στη μετακίνηση ενός ψηφιακού αντικειμένου)» εξηγεί στο newmoney.gr ο 26χρονος Γιώργος Προφητηλιώτης που μαζί με τον 31χρονο Γρηγόρη Αγριόπουλο, απαρτίζουν την MaGOS. Και οι δύο απόφοιτοι από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ο πρώτος από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο και ο δεύτερος από το Πανεπιστήμιο Πατρών, και με μεταπτυχιακά και ΜΒΑ (Mini-MBA του Athens Information Technology Institute), αποφάσισαν να θέσουν τις νέες τεχνολογίες και τις… «περγαμηνές» τους στην υπηρεσία της κοινωνίας, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες ψηφιακές συσκευές και τα περιβάλλοντα Μικτής Πραγματικότητας.
Το Ma.G.O.S., που είναι σύντμηση των λέξεων Magnetic Gesture Observation System και βασίζεται σε μια τεχνολογία διαστημικών μαγνητόμετρων, «γεννήθηκε» στον διαγωνισμό μεταφοράς διαστημικής τεχνολογίας «Act in Space 2016»που διοργανώθηκε στην Ελλάδα από το Corallia si-Cluster και κέρδισε το 1ο βραβείο στον εθνικό τελικό και το 3ο βραβείο στον παγκόσμιο τελικό στην Τουλούζη. Αυτή τη στιγμή, η ομάδα αναπτύσσει το πρωτότυπο και σύντομα θα αναζητήσει επενδύσεις. «Έχουμε ήδη επαφές με μεγάλα ερευνητικά ιδρύματα και, γενικότερα, ενδιαφερόμαστε για συνεργασίες. Σχεδιάζουμε να το διαθέσουμε στο κοινό από τα καθιερωμένα κανάλια διανομής ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά σε αυτήν τη φάση προέχει να εξασφαλιστεί η πλήρης κάλυψη των αναγκών των χρηστών που θα φανερωθούν μόνο κατά τη διάρκεια των εντατικών δοκιμών» τονίζουν ο Γιώργος και ο Γρηγόρης.
newmoney.gr