Ένας χρόνος δημοτικές αρχές: Τα πεπραγμένα, οι παρεμβάσεις ή μη και οι προτάσεις
Ένας χρόνος συμπληρώθηκε, την Δευτέρα 25 Μαΐου, από τις δημοτικές εκλογές.
Τα προβλήματα συνεχίζουν να υφίστανται, παρά το γεγονός ότι οι δημοτικές αρχές των Δήμων Πέλλας και Έδεσσας διανύουν τη δεύτερη θητεία τους, ενώ οι αλλαγές στοςυ δήμους Σκύδρας και Αλμωπίας… ήρθαν μόνο στα πρόσωπα και όχι στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Άλλοι μιλούν για αδράνεια ή αδιαφορία, άλλοι για έλλειψη πόρων που αναγκαστικά ‘’δένει’’ τα χέρια των διοικούντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο «Λόγος» θα παρουσιάσει σταδιακά, σε αυτό το φύλλο και στα επόμενα, δηλώσεις από Αντιδημάρχους, συμβούλους, προέδρους Τ.Κ. και επικεφαλείς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, από όλους τους δήμους, οι οποίοι εκφράζουν τις απόψεις τους για τον ένα χρόνο διοίκησης των δημοτικών αρχών των δήμων του νομού μας.
Ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αλμωπίας Τάσος Θεοδωρίδης καταφέρεται εναντίον της δημοτικής αρχής, υποστηρίζοντας:
«Ζει στον κόσμο της η δημοτική αρχή Αλμωπίας»
Διανύσαμε ένα χρόνο από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Μια αναμέτρηση αμφίρροπη που τελικά την κέρδισε αυτός που έταξε τα περισσότερα.
Ένας χρόνος, που πέρασε και κανείς δε κατάλαβε τίποτα.Ειδικά στους τομείς της καθημερινότητας που τόσα είχε υποσχεθεί ο Δήμαρχος προεκλογικά, αλλά τελικά αποδεδείχθηκε κατώτερος των περιστάσεων. Από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή έχει μια τάση να κατηγορεί την προηγούμενη για πράγματα που δεν έκανε, τα οποία όμως ούτε οι ίδιοι μπόρεσαν να λύσουν. Επιδεικνύουν μια συμπεριφορά αλλοπρόσαλλη, αλαζονική.
Οι βολές όπως ήταν εύλογο το πρώτο διάστημα έπεσαν σε μένα ως ο τελευταίος αντιδήμαρχος εργοταξίου και αφορούσαν την κατάσταση των μηχανημάτων. Την κατάσταση των απορριμματοφόρων και το γεγονός ότι υπήρξε καθυστέρηση στην αποκομιδή τους κατά το τελευταίο διάστημα της θητείας μου.
Εμείς ποτέ δεν αρνηθήκαμε ότι έχουμε ευθύνες και ότι υπήρχαν καθυστερήσεις σε θέματα καθημερινότητας. Εμείς όμως κριθήκαμε για όλα αυτά. Ο λαός έδωσε εντολή να διοικήσουν τον Δήμο αυτοί που προεκλογικά δεσμευτήκαν να λύσουν όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Όπως την αλλαγή των λαμπτήρων, το κλείσιμο των λακκουβών, την συντήρηση των δρόμων, το καθάρισμα των αυλακιών, την αποκομιδή των απορριμμάτων, της ανακύκλωσης κα. Το ερώτημα που τίθεται είναι: Άραγε τι έγινε από όλα τα παραπάνω;
Ένα χρόνο μετά και τα προβλήματα της αποκομιδής έχουν γίνει μεγαλύτερα. Τα σκουπίδια έπνιξαν τον Δήμο μας, όπως άλλωστε λένε και σύμβουλοι τις συμπολίτευσης στα Δημοτικά Συμβούλια. Και, αντί να πουν τι φταίει και πως θα το αντιμετωπίσουν, αναλώνονται σε βολές κατά της προηγούμενης δημοτικής αρχής για να καλύψουν την ανεπάρκεια τους. Ένα ακόμη θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα τελευταία Δημοτικά Συμβούλια είναι η κατάσταση στην οποία παραδώσαμε τα μηχανήματα. Αν και ο Δήμαρχος μια βδομάδα πριν αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου, επισκέφτηκε το εργοτάξιο και με δηλώσεις του ακούσαμε ότι το εργοτάξιο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, σήμερα διαψεύδει τον ίδιο του το εαυτό λέγοντας ότι παρέλαβε χάος. Μάλιστα λένε, ο ίδιος και ο αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας, ότι τα μηχανήματα του Δήμου ήταν διασκορπισμένα σε όλη την Ελλάδα για επισκευές… Μπορούν άραγε να αποδείξουν ότι υπήρχαν και αλλού μηχανήματα και αν ναι μπορούν να μας δημοσιοποιήσουν τα δελτία κίνησης και επισκευής; Που οφείλεται άραγε αυτή η αλλαγή στάσης; Μήπως θέλουν να καλύψουν την δική τους ανικανότητα με ψευδή ή μήπως πήραν εντολές να αλλάξουν στάση;
Ένα χρόνο μετά και οι δρόμοι εξακολουθούν να είναι γεμάτοι με λακκούβες. Το αστείο είναι ότι όταν το κάναμε θέμα σαν αντιπολίτευση, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι αυτές είναι δικές σας λακκούβες. Αντιλαμβανόμαστε όλοι την αδυναμία της σημερινής διοίκησης να λύσει τα προβλήματα του Δήμου μας, αλλά να αντιμετωπίζουμε τόσο γελοίες συμπεριφορές είναι ανήκουστο.
Το κερασάκι στην τούρτα είναι η απραξία και η αδιαφορία της σημερινής διοίκησης απέναντι στους αγρότες. Παρότι ακούμε στα συμβούλια από συμβούλους της συμπολίτευσης ότι θα στηρίξουν τους αγρότες με κάθε μέσο και θα είναι δίπλα τους, στην πρώτη κρίσιμη περίοδο τους γυρίσανε την πλάτη. Αρνείται η δημοτική αρχή να καθαρίσει τα κεντρικά αυλάκια στις τοπικές κοινότητες και προτρέπει τους προέδρους να τα καθαρίσουν μόνοι τους εθελοντικά… Η δικαιολογία σε όλο αυτό είναι πως δεν υπάρχουν χρήματα, εμείς όταν αναλάβαμε βρήκαμε ένα χρέος μόνο για καύσιμα πάνω από 130.000,00€ και όταν παραδώσαμε το χρέος ήταν μηδενικό.
Τα ψέματα τελείωσαν και δε το έχουν καταλάβει. Ας αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους οι διοικούντες γιατί ο χρόνος περνάει και δεν είναι για χάσιμο. Αυτοί μπορεί να ζουν στον εικονικό κόσμο της επιτυχίας τους. Ο κόσμος όμως ζει στο κόσμο της πραγματικότητας που είναι τελείως διαφορετικός και βασανιστικός.
Από τον δήμο Πέλλας η επικεφαλής της παράταξης της ‘‘Λαϊκής Συσπείρωσης’’ Ολυμπία Παπαδοπούλου δηλώνει πως «τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο»
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τις εκλογές, με τη δημοτική αρχή, που ανανέωσε τη θητεία της. Μια εκτίμηση για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής μέχρι σήμερα…
Η ανανέωση της δημοτικής αρχής δεν προσδίδει απαραίτητα αισιοδοξία για τα πεπραγμένα στον δήμο μας. Η εμπειρία μας έχει δείξει ότι η ανανέωση δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, αλλά με την πολιτική που ακολουθούν.
Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ πιστεύουμε πως η χρονιά που πέρασε δεν προμήνυε θετικές εξελίξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Φαινόταν ότι η κατάσταση θα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Οι κυβερνητικές επιλογές ήταν και είναι σαφείς.
Το απαισιόδοξο είναι ότι αυτές οι επιλογές πέρασαν και από τα δημοτικά συμβούλια, και έχουν να κάνουν με τον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων.
Αυτό φαίνεται από την υποχρηματοδότηση που φτάνει το 70-80% στον δήμο μας.
Από τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Από τη δημοσιονομική πειθαρχεία. Από τη μείωση του έκτακτου προσωπικού που αφορά 10% κάθε χρόνο από το 2012-2016, εξαιρώντας τις ανταποδοτικές υπηρεσίες. Από την αξιολόγηση των υπαλλήλων με στόχο την απόλυσή τους. Από την προτροπή για αύξηση των ιδίων εσόδων και για τεχνικά έργα που είναι μπαλώματα και συντήρηση κάποιες φορές των παλιών έργων.
Φυσικά η χαριστική βολή σε όλα αυτά είναι και η απόφαση της συγκυβέρνησης να πάρει τα αποθεματικά των δήμων με την πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Πάνω σε αυτό το θέμα όλοι, πλην της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ συνηγόρησαν να δοθούν γιατί θεωρούν ότι είναι πράξη εθνικής σωτηρίας.
Εθνική σωτηρία για μας είναι η ανακούφιση των πολιτών από τα βάρβαρα μέτρα και όχι η πληρωμή δόσεων στην Τρόικα και η συνέχιση των μνημονίων.
Όλα αυτά πέρασαν με πλειοψηφία χωρίς καν υπόνοια διεκδίκησης.
Η δική μας δημοτική αρχή κινήθηκε ακριβώς σε αυτές τις επιλογές. Εμείς ήμασταν αντίθετοι στις παραπάνω επιλογές γιατί ακριβώς με αυτά τα μέτρα εφαρμόζεται μνημόνιο και στους δήμους με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αυτό σημαίνει διαιώνιση των προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη, αλλά και μειωμένες και υποβαθμισμένες υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Οι δήμοι πρέπει να εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική και όχι πολιτική κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δικών μας κυβερνήσεων που την υπηρετούν.
Χωρίς χρήματα δεν γίνονται ούτε έργα, αλλά και η αποδοχή μιας τέτοιας κατάστασης συμβάλλει στη συνέχιση της άθλιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί χρόνια τώρα στους δήμους.
Εσείς, ως αντιπολίτευση, πιστεύετε ότι στα δημοτικά συμβούλια διεκδικήσατε τις θέσεις σας ή καταθέσατε προτάσεις για τη βελτίωση του δήμου;
Στα δημοτικά συμβούλια καταθέσαμε τις προτάσεις μας που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του δήμου. Δεν βλέπουμε ξεχωριστά τη βελτίωση του δήμου από τις προτάσεις που κάνουμε για την γενικότερη κυβερνητική πολιτική.
Γι’ αυτό παλεύουμε και διεκδικούμε για:
–πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του δήμου, για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες.
–να μην συρρικνωθούν και καταργηθούν δομές και υπηρεσίες του δήμου, αλλά να στελεχωθούν επαρκώς.
–καμιά απόλυση. Να υπάρχει μόνιμη και σταθερή εργασία.
–κατάργηση του αντιδραστικού πλαισίου, που κατευθύνουν τους δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.
–όχι στην ΠΝΠ που παίρνει τα αποθεματικά του δήμου.
–πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, να αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για σύγχρονες κτιριακές κοινωνικές εγκαταστάσεις, που καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών. Έργα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής προστασίας.
–επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων 10 δις ευρώ από το κράτος, στους δήμους
.—φορολόγηση 45% του μεγάλου κεφαλαίου π.χ. μονοπωλιακές και πολυεθνικές επιχειρήσεις.
–φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
–αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας
–κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης
–μείωση των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες και κατάργηση τους στους μακροχρόνια άνεργους.
–αύξηση στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού για τράπεζες, εμπορικά κέντρα και sm
–αύξηση στο τέλος διαφήμισης.
Βλέπουμε από πού μπορούμε να πάρουμε χρήματα, αν θέλουμε σαν δήμος, και τι πρέπει να διεκδικήσουμε, για να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη προς όφελος των δημοτών.
Εμείς καλούμε τους πολίτες να σκεφτούν, τι έχουν χάσει όλα αυτά τα χρόνια, με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, είτε σε τοπικό είτε σε κυβερνητικό επίπεδο και να οργανώσουν την πάλη τους για να ζήσουν τη ζωή που τους αξίζει.
Δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο. Πρέπει να πιστέψουν στη δύναμή τους και στη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης.