Friday, 5 July, 2024

Έρχεται το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγών

Το τέλος χαρτοσήμου φεύγει μετά από 100 χρόνια περίπου και αντικαθίσταται από το ψηφιακό τέλος συναλλαγών το οποίο, εκτός απροόπτου, παρουσιάζει αύριο ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η διαδικασία απόδοσης του τέλους θα είναι ψηφιακή, ενώ ταυτόχρονα καταργούνται πολλές περιπτώσεις επιβολής χαρτοσήμου και θέτει ανώτατο όριο φορολογικής επιβάρυνσης για ορισμένες κατηγορίες τέλους συναλλαγής. Το τέλος χαρτοσήμου, το οποίο επιβαρύνει πάνω από 500 συναλλαγές και συμβάσεις και αποτελεί ακόμα και σήμερα πηγή αμφισβητήσεων και προστριβών , γίνεται ψηφιακό, εκσυγχρονίζεται ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η κατάργησή του σε ορισμένες συναλλαγές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταργηθούν περιπτώσεις που επιβάρυναν φορολογούμενους και επιχειρήσεις πάνω από 15 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι ο μετασχηματισμός του χαρτοσήμου σε “ψηφιακό τέλος συναλλαγής” είναι έργο που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και γίνεται για πρώτη φορά καθώς πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας, η οποία χρονολογείται από το 1931. Βέβαια, για πρώτη φορά το συναντάμε το μακρινό 1836! Για πρώτη φορά το χαρτόσημο επιβλήθηκε από τον βασιλιά Όθωνα με τον νόμο “Περί χαρτοσήμου”, ενώ αργότερα και μέχρι πρόσφατα, άλλαξαν οι συντελεστές του και οι συναλλαγές επί των οποίων επιβάλλεται. Ετσι λοιπόν το νέο ψηφιακό τέλος συναλλαγών που ανακοινώνει η κυβέρνηση: 
-αντικαθιστά το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο,

-επιβάλλεται μόνο στις συμβάσεις και συναλλαγές που καθορίζονται ρητώς στον νόμο,

-αποκλείεται η επιβολή του σε συναλλαγές που υπόκεινται σε άλλους έμμεσους φόρους,
-επιβάλλεται σε συναλλαγές, όπου ο ένας τουλάχιστον συναλλασσόμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος ή έχει μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα,

-ρυθμίζει πολλά ζητήματα που το σημερινό, απαρχαιωμένο πλαίσιο δεν είχε ρυθμίσει με σαφήνεια:

α) υποκείμενο της φορολογικής υποχρέωσης

β) υπόχρεος προς απόδοση του φόρου

γ)βαρυνόμενος με τον φόρο

Το τέλος χαρτοσήμου είναι ένας φόρος που επιβάλλεται σε αρκετές συναλλαγές για τις οποίες καταρτίζεται έγγραφο στην Ελλάδα. Επίσης, χαρτόσημο επιβάλλεται και σε συναλλαγές οι οποίες αποδεικνύονται από εγγραφές στα λογιστικά βιβλία επιτηδευματιών, καθώς και η έγγραφη εξόφληση συμβάσεων, οι οποίες δεν χαρτοσημάνθηκαν κατά την κατάρτισή τους. Δεν υπάγονται σε χαρτόσημο οι συναλλαγές στις οποίες επιβάλλεται ΦΠΑ (π.χ. πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών) ή οι συμβάσεις για τις οποίες οφείλεται φόρος μεταβίβασης ακινήτων, φόρος γονικής παροχής, δωρεάς ή κληρονομίας κ.λπ Συνολικά, το τέλος χαρτοσήμου επιβαρύνει όπως προαναφέρθηκε πάνω από 500 κατηγορίες Πρόκειται για μία δύσκολη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί από την εποχή της “εργαλειοθήκης” των μνημονίων για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και έχει ενταχθεί πλέον στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Το τέλος χαρτοσήμου επιβάλλεται σε μια σειρά συναλλαγών και συμβάσεων όπως δάνεια, ενοίκια (πλην κατοικιών), επιδοτήσεις, οικονομικές ενισχύσεις, διανομή κληρονομιάς, εγγραφές στα βιβλία επιτηδευματιών, με δύο κατά κύριο λόγο συντελεστές, 2,4% και 3,6% (οι βασικοί συντελεστές είναι 2% και 3%, επιβαλλόμενης, όμως, και εισφοράς 20% επί του χαρτοσήμου υπέρ του ΟΓΑ).

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.