Tuesday, 24 December, 2024

Αλαλούμ με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία

Αναστάτωση προκάλεσε έγγραφο του υπ. Παιδείας που ζητά από τις περιφέρειες να μεριμνήσουν για τη μεταφορά τους

Πονοκέφαλο στις περιφέρειες της χώρας προκαλεί το έγγραφο που εστάλη προ ημερών από το υπουργείο Παιδείας, το οποίο τους ζητά να μεριμνήσουν άμεσα για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στα κατά τόπους κέντρα από και προς τα σχολεία των όμορων δήμων, όπου προγραμματίζεται να φοιτήσουν. Την ίδια ώρα το ζήτημα της ένταξης -έστω και σταδιακής- των προσφυγόπουλων στα σχολεία βρίσκει αντίθετους τους δημάρχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα σχολικής στέγης είναι τεράστια και ότι λόγω έλλειψης χώρων κινδυνεύουν τη νέα σχολική χρονιά να μείνουν εκτός πολλά Ελληνόπουλα, πόσο μάλλον να στεγαστούν και τα παιδιά των προσφύγων, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 22.000 σε όλη τη χώρα.

Οι περιφερειάρχες, που παρέλαβαν το έγγραφο στις 27 Ιουλίου υπογεγραμμένο από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Γιάννη Παντή, αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα, καθώς αυτή τη στιγμή σε αρκετές μεγάλες περιφέρειες της χώρας, όπως η Κεντρική Μακεδονία, οι διαγωνισμοί για την ανάθεση του έργου των μαθητικών δρομολογίων είναι σε εξέλιξη και αφορούν συγκεκριμένο αριθμό μαθητικού δυναμικού. Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο Κεντρικής Μακεδονίας, συντονιστή για το προσφυγικό ζήτημα, Χάρη Αηδονόπουλο, η περιφέρεια έλαβε το σχετικό έγγραφο, αλλά σε αυτή τη φάση δεν έχει περιθώρια να αλλάξει τον προγραμματισμό της για τα μαθητικά δρομολόγια, αφενός γιατί ο διεθνής διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, αφετέρου γιατί διενεργείται με βάση συγκεκριμένο αριθμό μαθητών, που προέκυψε από τα στοιχεία που έστειλε η διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον πρέπει να γνωρίζουν το σύνολο του μαθητικού δυναμικού και τα δρομολόγια που μπορεί να θέλουν να αναλάβουν», τόνισε μιλώντας στη «Μ» ο κ. Αηδονόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι εκτός των άλλων θα ανακύψει και θέμα με το κόστος για τη μεταφορά επιπλέον μαθητών σε σχολεία, και εν προκειμένω για τα προσφυγόπουλα που προγραμματίζεται να ενταχθούν στα ελληνικά σχολεία.

Κονδύλια έχουν, σχολεία δεν έχουν 

Την ανησυχία πάντως των περιφερειαρχών και δημάρχων για τη σταδιακή ένταξη των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία ενισχύει η τοποθέτηση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής ότι έχουν εξασφαλιστεί σχετικά κονδύλια. Ο υπουργός είπε ακόμη ότι τα προσφυγόπουλα υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 22.000, όταν συνολικά στη χώρα βρίσκονται πάνω από 57.000 πρόσφυγες.

«Βασική κατεύθυνση είναι σταδιακά τα προσφυγόπουλα να μπουν στη τάξη των σχολείων στην τυπική εκπαίδευση, κι αυτό απαιτεί προετοιμασία και δεν μπορεί να γίνει ξαφνικά. Αυτός είναι και ο λόγος που θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής, με προσωπικό που θα προσλάβει το υπουργείο Παιδείας. Στις τάξεις υποδοχής οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα παιδιά ένα γλωσσικό πρόγραμμα πολιτισμού, να μάθουν ελληνικά και μια ξένη γλώσσα, γιατί τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά και οι γονείς τους θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Φίλης.

Ωστόσο δεν παρέλειψε να τονίσει ότι βασική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής είναι η σταδιακή ένταξη των προσφύγων στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ υπογράμμισε ότι, δεδομένης και της δυσκολίας μεταφοράς των προσφύγων από τα μεγάλα camp που βρίσκονται μακριά από τους οικιστικούς χώρους, η κυβέρνηση θα αναλάβει την ίδρυση σχολικών μονάδων εντός των camp. Παράλληλα διαμήνυσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με τους δήμους και τις περιφέρειες για τη μεταφορά 22.000 παιδιών με κόστος 9.500.000 ευρώ και πόρους από το εξωτερικό. Πάντως οι επικεφαλής των δήμων, στα όρια των οποίων λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τις δηλώσεις του κ. Φίλη. Όπως αναφέρουν, αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη σχολική στέγη και δίνουν μάχη, ώστε τον Σεπτέμβριο να διαθέσουν νέες αίθουσες για την κάλυψη των αναγκών του ολοένα αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού στα δημόσια σχολεία.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι από τη μια η κυβέρνηση διασφαλίζει κονδύλια για την ένταξη των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία και από την άλλη στερεί πόρους για την κατασκευή νέων σχολικών μονάδων σε πολλές περιοχές, όταν είναι γνωστό ότι στους περισσότερους δήμους λειτουργούν τάξεις σε cibo και προκάτ αίθουσες.

«Θεωρητικά ο υπουργός έχει ανακοινώσει ότι θα λειτουργήσει πιλοτικά κάποια σχολεία εντός των camp. Αν ωστόσο επιχειρήσει το υπουργείο να εντάξει τα προσφυγόπουλα στα ελληνικά σχολεία, τότε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τεράστια προβλήματα, γιατί -πολύ απλά- όχι μόνο δεν υπάρχουν σχολεία, αλλά ούτε διαθέσιμες αίθουσες» τόνισε στη «Μ» ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος. Σχολίασε μάλιστα πως καλό θα ήταν να μην τολμήσει κανείς να χαρακτηρίσει τους δημάρχους ρατσιστές και ξενοφοβικούς, γατί οι δήμοι ήταν αυτοί που έβαλαν πλάτη για να λυθεί το πρόβλημα.

Το κόστος για τις παρεμβάσεις

Ένα κεντρικό ζήτημα για να εφαρμοστούν οι κατάλληλες λύσεις που θα προταθούν είναι η κάλυψη του επιπλέον κόστους που προκύπτει είτε για την αύξηση των δρομολογίων ΟΑΣΘ, ΚΤΕΛ ή δημοτικής συγκοινωνίας, είτε για τη μεταβολή των δρομολογίων και την προσθήκη επιπλέον στάσεων. Το θέμα έθεσαν τόσο οι εκπρόσωποι ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ όσο και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος για τη δημοτική συγκοινωνία. Το κόστος των παρεμβάσεων θα αποτιμηθεί και, σύμφωνα με τον κ. Παλαιστή, σε σύσκεψη που θα ακολουθήσει για την αποτίμηση των παρεμβάσεων, παρουσία εκπροσώπου της Ύπατης Αρμοστείας θα ζητηθεί η κάλυψή του από τα κονδύλια για τους πρόσφυγες που αυτή διαχειρίζεται.

«Το ΣΑΣΘ καλείται ως εποπτικός φορέας να αναλάβει την εξεύρεση κατάλληλων λύσεων σε αγαστή συνεργασία με τον ΟΑΣΘ, το ΚΤΕΛ, την τροχαία και βέβαια τους εμπλεκόμενους δήμους. Μετά τις αυριανές αυτοψίες, τη Δευτέρα θα στείλουμε την τελική μας πρόταση προς την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και θα γίνει εκ νέου συνάντηση με εκπροσώπους της, αλλά και με εκπροσώπους του ΟΑΣΘ, του ΚΤΕΛ και των δήμων, ώστε να υιοθετηθούν οι οριστικές λύσεις», τόνισε ο κ. Παλαιστής.

Ανέφερε μάλιστα ότι το ΣΑΣΘ θα προτείνει να καλυφθεί από την Ύπατη Αρμοστεία το επιπλέον κόστος που τυχόν θα προκύψει από τις όποιες παρεμβάσεις τόσο για τον ΟΑΣΘ όσο και για το ΚΤΕΛ ή τη δημοτική συγκοινωνία. Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος είπε ότι σε περίπτωση που ΟΑΣΘ και ΚΤΕΛ δεν μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο πλαίσιο εξυπηρέτησης, τότε είναι πιθανό να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση με τη δημοτική συγκοινωνία, αρκεί να υπάρξει κάλυψη του σχετικού κόστους από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας είπε ότι υπάρχει πρόβλημα «κυρίως την Τρίτη, που γίνεται και λαϊκή αγορά στην περιοχή, και ο κόσμος δεν εξυπηρετείται», ζήτησε δε να εξεταστεί η δυνατότητα της τροποποίησης του δρομολογίου του ΚΤΕΛ και να γίνει κυκλικό δρομολόγιο στη λίμνη Κορώνεια (Λαγκαδίκια – Σχολάρι – Προφήτης – Ευαγγελισμός – Ανάληψη).

Άθλιες οι συνθήκες ζωής στα κέντρα φιλοξενίας

Εντείνονται καθημερινά οι διαμαρτυρίες των προσφύγων, όπως συνέβη χθες με όσους διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας του πρώην εργοστασίου της Softex, στα όρια του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, οι οποίοι βγήκαν στο δρόμο με αίτημα να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Δυνάμεις της αστυνομίας έσπευσαν στο σημείο κλείνοντας τον δρόμο για αρκετή ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ατυχημάτων. Ανάλογη διαμαρτυρία πραγματοποίησαν και πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο κέντρο της Νέας Καβάλας στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα επιβεβαιώνουν και δήμαρχοι, κάνοντας λόγο για εικόνες ντροπής. Ως δραματική περιέγραψε την κατάσταση στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, τονίζοντας ότι στο συγκεκριμένο κέντρο είναι τόσο άθλιες οι συνθήκες, που οι πρόσφυγες μόλις φτάσουν φεύγουν για άλλους προορισμούς.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δέλτα Μίμης Φωτόπουλος υπογραμμίζει ότι οι συνθήκες είναι εξαιρετικά άσχημες για τη διαβίωση αυτών των ανθρώπων, ειδικά στους μισθωμένους χώρους, όπως οι αποθήκες στη Σίνδο, που λόγω των υψηλών θερμοκρασιών μετατρέπονται σε φούρνους. «Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει. Εκεί μέσα δεν θα έβαζε κανείς ούτε τον χειρότερο εχθρό του», σχολίασε ο κ. Φωτόπουλος.

Makthes

Αλαλούμ με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου