Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (04/11/2016)
και η ορκωμοσία του νέου κυβερνητικού σχήματος αναμένεται να γίνει το Σάββατο (05/11/2016).
Εκτός κυβερνητικού σχήματος ο Νίκος Φίλης, ενώ υπουργός Παιδείας αναλαμβάνει ο Κώστας Γαβρόγλου και υφυπουργός ο Κώστας Ζουράρις.
Ο Α. Τσίπρας «τρελάθηκε» αυτές τις ημέρες, με τις πιέσεις να διαδέχονται η μία την άλλη, την αντιπαράθεση Φίλη με την εκκλησία και την πολιτική κατεύθυνση που θέλει να δώσει από δω και πέρα. Οι πολλές εκπλήξεις, όπως η υπουργοποίηση της Έφης Αχτσιόγλου, από τα Γιαννιτσά, του Δημήτρη Λιάκου και άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνει την πρόθεση να ‘’κυβερνήσει με νέους’’ όπως έχει ήδη δηλώσει ο πρωθυπουργός, αν και δεν έμεινε στο ”μικρό σχήμα” και χώρισε πολλά Υπουργεία με αρμοδιότητες, όπως για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις…
Η εντυπωσιακή έξοδος του Νίκου Φίλη από το κυβερνητικό σχήμα μπορεί να σημάδεψε τον πρώτο ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που προέκυψε από τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, ωστόσο ο ουσιαστικός στόχος είναι το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την συζήτηση του χρέους στο Eurogroup του Δεκεμβρίου και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση. Πρόκειται για ένα ανασχηματισμό που έστειλε μήνυμα και στο εξωτερικό ότι θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Οι βασικές αλλαγές που έγιναν έχουν στόχο υπουργοί που έχουν δυσκολία στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και με τις ιδιωτικοποιήσεις να απομακρυνθούν. Και το «νέο αίμα» που μπήκε έχει το τεχνοκρατικό πνεύμα για να προχωρήσει. Πλέον η διαπραγμάτευση θα γίνει χωρίς πρόσωπα που εμποδίζουν την ολοκλήρωσή της.
Οι Δημήτρης Παπαδημητρίου στο υπουργείο Ανάπτυξης, Δημήτρης Λιάκος, Στέργιος Πιτσιόρλας και ο αναβαθμισμένος Αλέξανδρος Χαρίτσης δείχνουν την πολιτική κατεύθυνση της κυβέρνησης. Το ίδιο ακριβώς δείχνει και η μετακίνηση υπουργών που εμπλέκονταν στη διαπραγμάτευση, όπως οι Πάνος Σκουρλέτης και Γιώργος Κατρούγκαλος, και είχαν αντιπαράθεση με τους θεσμούς. Ουσιαστικά ο Αλέξης Τσίπρας «καθαρίζει» το τοπίο στα υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Ενέργειας, τα οποία εμπλέκονται και με ιδιωτικοποιήσεις.
Πολύ παρασκήνιο είχε το υπουργείο Παιδείας. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Ν. Φίλη που ήταν στα Χανιά και του είπε ότι πρέπει να μετακινηθεί. Του πρότεινε τα υπουργεία Εσωτερικών, Πολιτισμού και άλλο ένα. Όμως ο Ν. Φίλης δεν θέλησε να μετακινηθεί επισημαίνοντας ότι δεν είναι προσωπικό θέμα, αλλά θα είναι πολιτική ήττα της κυβέρνησης και ότι έχει κάνει έργο που αναγνωρίσθηκε και από τον πρωθυπουργό και από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε τα προβλήματα συνοχής που δημιουργούνται από την αντιπαράθεση με την Εκκλησία, χωρίς όμως να μεταπειστεί ο Ν. Φίλης. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η υπουργοποίηση του Κώστα Γαβρόγλου στο Παιδείας – υπενθυμίζεται ότι υπό την επίβλεψη του νέου υπουργού έγινε στη Βουλή ο εθνικός διάλογος για την παιδεία.
Με την άρνηση Φίλη ξεκίνησε και μία καραμπόλα, καθώς η αρχική σκέψη του πρωθυπουργού ήταν να πάει στο Παιδείας ο Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος τελικά πήγε στο Εξωτερικών. Ταυτόχρονα «άνοιξε» και η θέση στο υπουργείο Εσωτερικών για τον Π. Σκουρλέτη.
Ποιοι αναλαμβάνουν:
Υπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει η Λυδία Κονιόρδου.
Αναλυτικά, η νέα σύνθεση της Κυβέρνησης:
Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Ιωάννης Δραγασάκης
Υπουργείο Εσωτερικών
Υπουργός: Παναγιώτης Σκουρλέτης
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη: Νικόλαος Τόσκας
Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης: Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
Υπουργός: Δημήτρης Παπαδημητρίου
Αναπληρωτής Υπουργός: Αλέξανδρος Χαρίτσης
Υφυπουργός: Στέργιος Πιτσιόρλας
Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
Υπουργός: Νικόλαος Παππάς
Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Παναγιώτης Καμμένος
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Βίτσας
Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Κωνσταντίνος Γαβρόγλου
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για την Έρευνα: Κωνσταντίνος Φωτάκης
Υφυπουργός: Δημήτριος Μπαξεβανάκης
Υφυπουργός: Κωνσταντίνος Ζουράρις
Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Έφη Αχτσιόγλου
Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Καταπολέμηση της Ανεργίας: Ουρανία Αντωνοπούλου
Αναπληρώτρια Υπουργός αρμόδια για την Κοινωνική Αλληλεγγύη: Θεανώ Φωτίου
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Αναστάσιος Πετρόπουλος
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Νικόλαος Κοτζιάς
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Γεώργιος Κατρούγκαλος
Υφυπουργός: Ιωάννης Αμανατίδης
Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό: Τέρενς Σπένσερ Κουίκ
Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Σταύρος Κοντονής
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτριος Παπαγγελόπουλος
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργός: Ευκλείδης Τσακαλώτος
Αναπληρωτής Υπουργός: Γεώργιος Χουλιαράκης
Υφυπουργός: Κατερίνα Παπανάτσιου
Υπουργείο Υγείας
Υπουργός Ανδρέας Ξανθός
Αναπληρωτής Υπουργός: Παύλος Πολάκης
Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Υπουργός: Όλγα Γεροβασίλη
Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Υπουργός: Λυδία Κονιόρδου
Υφυπουργός Αθλητισμού: Γεώργιος Βασιλειάδης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Υπουργός: Γιώργος Σταθάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Σωκράτης Φάμελος
Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Υπουργός: Χρήστος Σπίρτζης
Υφυπουργός: Νικόλαος Μαυραγάνης
Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής
Υπουργός: Ιωάννης Μουζάλας
Υφυπουργός: Ιωάννης Μπαλάφας
Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργός: Παναγιώτης Κουρουμπλής
Υφυπουργός: Νεκτάριος Σαντορινιός
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Ευάγγελος Αποστόλου
Αναπληρωτής Υπουργός: Ιωάννης Τσιρώνης
Υφυπουργός: Βασίλειος Κόκκαλης
Υπουργείο Τουρισμού
Υπουργός: Έλενα Κουντουρά
Υπουργός Επικρατείας: Αλέξανδρος Φλαμπουράρης
Υπουργός Επικρατείας: Χριστόφορος Βερναρδάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Δημήτριος Λιάκος
Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Δημήτριος Τζανακόπουλος
newsbomb.gr
Οι 11 που έμειναν εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό
Συνολικά 11 στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης μένουν εκτός υπουργικού συμβουλίου μετά τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Συγκεκριμένα, εκτός κυβέρνησης βρέθηκαν ο τέως υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο τέως υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο τέως υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, και ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος.
Επίσης εκτός υπουργικού συμβουλίου μένουν τέσσερις αναπληρωτές υπουργοί και τρεις υφυπουργοί και συγκεκριμένα: ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης η τέως αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο τέως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, ο τέως υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο τέως υφυπουργός Παιδείας Θεοδόσης Πελεγρίνης και η τέως υφυπουργός αρμόδια για θέματα Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.
Έφη Αχτσιόγλου: Ποια είναι η νέα Υπουργός και ποιος ο ρόλος της
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και στην περίπτωση της 31χρονης Έφης Αχτσιόγλου, έκανε πράξη τα λεγόμενά του, καθώς διεμήνυε ότι «ήρθε η ώρα να κυβερνήσω με τα στελέχη της γενιάς μου». Η νεαρή δικηγόρος η οποία αναλαμβάνει το δύσκολο κομμάτι του υπουργείου Εργασίας, θεωρείται από τα ανερχόμενα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ενώ μέχρι πρότινος άνηκε στο επιτελείο του Γιώργου Κατρούγκαλου, παίρνοντας μέρος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.
Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τις περιφερειακές εκλογές του 2014, όταν και ήταν υποψήφια με τον συνδυασμό της Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Υπήρξε μέλος της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής ενώ μετά τις ευρωεκλογές μετακόμισε στην καρδιά της Ευρώπης τις Βρυξέλλες, όπου και ανέλαβε τη θέση της επιστημονικής συνεργάτιδας της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Στις επόμενες εκλογές ήταν ένα από τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Κατά τη διάρκεια των εφηβικών της χρόνων είχε ενεργή συμμετοχή στο κίνημα για το άρθρο 16 ενώ συμμετείχε στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων.
Έχει στόχο, έχει σύστημα, έχει στρατηγική και, βασιζόμενη στις γνώσεις και την εμπειρία της, σκοπεύει να περάσει αλώβητη από τον σκόπελο της διαπραγμάτευσης και να παραμείνει μία από τις καλές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα στην ανάδειξη της νέας γενιάς πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Η Εφη Αχτσιόγλου, παρά το νεαρό της ηλικίας της, αυτό τον καιρό έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με το «θηρίο» της διαπραγμάτευσης και τους εκπροσώπους των δανειστών, καθώς αποτελεί το alter ego του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατούγκαλου. Δεν είναι μόνο οι ευθύνες που έχει επωμιστεί ως διευθύντρια του υπουργικού του γραφείου. Αποτελεί και την επικεφαλής της ομάδας διαπραγμάτευσης του υπουργείου με τους δανειστές που έχει αναλάβει το δύσκολο κομμάτι των συζητήσεων για τα εργασιακά. Η νεαρή δικηγόρος, που είτε συνοδεύει τον Γιώργο Κατρούγκαλο στις συναντήσεις του στο Χίλτον με τους δανειστές είτε διευθύνει τις επαφές του και δίνει τη «γραμμή» του υπουργείου από το γραφείο του ως διευθύντρια, αποτελεί στην ουσία το alter ego του Γιώργου Κατρούγκαλου. Τόσο ο υπουργός όσο και ο Αλέξης Τσίπρας εμπιστεύονται απόλυτα τη δουλειά, αλλά και το επιστημονικό της κριτήριο για να φέρει σε πέρας όλα τα καυτά θέματα στο υπουργείο Εργασίας. Από το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, η Εφη Αχτσιόγλου έχει κερδίσει περισσότερο έδαφος, αλλά και την απόλυτη εμπιστοσύνη του υπουργού, για αυτό και ορίστηκε μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΕΔ, αφού θεωρήθηκε ότι με την εμπειρία της θα δώσει νέα ώθηση στα θέματα του Οργανισμού και στην εξεύρεση τρόπων καταπολέμησης της ανεργίας. Η Εφη Αχτσιόγλου ανήκει στη νέα γενιά των πολιτικών της Θεσσαλονίκης.
Γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά Πέλλας και από την πρώτη στιγμή που η δραστηριοποίησή της έγινε πιο έντονη στη συμπρωτεύουσα το όνομά της ήταν μέσα στα επικρατέστερα για την υποψηφιότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δημαρχία της πόλης. Μπορεί τα σενάρια αυτά να μην ευοδώθηκαν, όμως η σειρά της για να πάρει και επίσημα το χρίσμα της πολιτεύτριας με τον ΣΥΡΙΖΑ ήρθε λίγο αργότερα, στις προηγούμενες εκλογές, όταν συνεισέφερε στον προεκλογικό αγώνα της υποψήφιας περιφερειάρχου Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, Δέσποινας Χαραλαμπίδου. Η διαδρομή της στην πολιτική πέρασε μέσα από τα κομματικά όργανα. Ηταν μέλος της προηγούμενης Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και πλέον είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. Μετά τις ευρωεκλογές μετακόμισε στις Βρυξέλλες και εργάστηκε ως επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, λίγο αργότερα επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη, καθώς κλήθηκε να συνεισφέρει στον αγώνα του κόμματός της ως υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Η Εφη -ή αλλιώς η Ευτυχία- λίγο πριν κλείσει τα 30 της χρόνια βρέθηκε επικεφαλής μιας ομάδας σε ένα από τα πλέον νευραλγικά πόστα της κυβέρνησης. Μέχρι την εμπλοκή της στην κεντρική πολιτική σκηνή τόσο η επιστημονική διαδρομή της ως ερευνήτριας όσο και η πολιτική εμπειρία της, λόγω των συνεργασιών της στο εξωτερικό, ήταν σπουδαίες.
Από τα εφηβικά της χρόνια έδειχνε την ανησυχία και τον προβληματισμό της, σημειώνοντας έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, με αποκορύφωμα τη συμμετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων. Παρ’ όλα αυτά, η ενεργή εμπλοκή της στα κοινά ξεκίνησε στα φοιτητικά της χρόνια, με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή της στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του ΑΠΘ. Ως μέλος της Νεολαίας του Συνασπισμού, συμμετείχε ενεργά στο κίνημα για το Αρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Ακόμα, υπήρξε μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, συμμετείχε ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Ολοκλήρωσε με άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νομική του ΑΠΘ και το 2009 απέκτησε -επίσης με άριστα- το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήμες από την ίδια σχολή. Εργάστηκε με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αρη Καζάκου. Είναι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από τον Ιούλιο του 2014 επιστημονική συνεργάτιδα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες.
Το στοίχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας
Η επιστημονική διαδρομή και η εμπειρία της Εφης Αχτσιόγλου αφορούν την υπεράσπιση της εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. «Ιδίως τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στις ανατροπές που επιφέρουν τα μνημονιακά καθεστώτα στο πεδίο του Εργατικού Δικαίου και των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, προτείνοντας λύσεις σε δικαιοπολιτικό επίπεδο», αναφέρει η ίδια στη σελίδα της στο facebook. Η εμπειρία της αυτή την οδήγησε και στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς διέθετε ένα πλούσιο βιογραφικό με επιστημονικά και κομματικά ένσημα. Αυτή τη στιγμή η Εφη Αχτσιόγλου κρατάει στα χέρια της και διαχειρίζεται δύο ζητήματα-βόμβα για την ελληνική κοινωνία και το υπουργείο. Το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου έχει σχέδιο, αλλά κυρίως θέτει εφικτούς στόχους, που θα οδηγήσουν, όπως εκτιμά και η ίδια, αρχικά στην ανάκτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και έπειτα στην αύξηση των θέσεων εργασίας. Πριν από λίγες ημέρες, παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα εργασιακά, με την ίδια να εκφράζει την αισιοδοξία της ότι είναι θετικό σε μεγάλο βαθμό και υποστηρικτικό των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα κρίνει όχι μόνο τις εξελίξεις στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό, αλλά και το στοίχημα τόσο του υπουργείου Εργασίας όσο και της Εφης Αχτσιόγλου.
Με πληροφορίες από Tribune – parapolitika.gr – HuffPost Greece
Ανασχηματισμός: Ο Τσίπρας «τρελάθηκε»! Νέα Υπουργός Εργασίας η Έφη Αχτσιόγλου από τα Γιαννιτσά! Εκτός η Τζάκρη!