Tuesday, 24 December, 2024

Ανασχηματισμός Τσίπρα  – Εκτός κυβερνητικού σχήματος η Θεοδώρα Τζάκρη;

Ποιους υπουργούς έχει γράψει στο μπλοκάκι του ο Α.Τσίπρας για παραμονή, αναβάθμιση ή έξοδο

Η Διάσκεψη των Προέδρων που θα γίνει την Πέμπτη για τη συγκρότηση του ΕΣΡ πιθανόν να προσδιορίσει και την ημερομηνία του ανασχηματισμού. Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στα πρόσωπα, κάτι που θεωρείται πλέον πιθανό, τότε ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες θα είναι έτοιμος να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι αλλαγές αυτές προσδιορίζονται ενδεχομένως και εντός του Σαββατοκύριακου ή αρχές της εβδομάδας, αφού το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει απορρίψει τις εισηγήσεις για αναβολή του ανασχηματισμού μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών και του ΕΣΡ έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην επικοινωνιακή εικόνα της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός θέλει να αλλάξει ατζέντα. Η διαρροή μάλιστα των σχεδίων Προεδρικών Διαταγμάτων για την σύσταση νέων υπουργείων, όπως αυτά της Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ψηφιακής Πολιτικής και το σπάσιμο ορισμένων άλλων, όπως και η μετονομασία κάποιων ακόμη δείχνει πώς η απόφαση έχει ληφθεί από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος φέρεται να σβήνει και να γράφει ονόματα με βάση και την απόδοση του κάθε υπουργού. Χθες μάλιστα καταγράφηκε και έντονη κινητικότητα στο Μέγαρο Μαξίμου με πολλούς υπουργούς να περνούν την πύλη της Ηρώδου Αττικού και να έχουν συνάντηση είτε με τον πρωθυπουργό είτε με συνεργάτες του. Πέραν δε του δομικού χαρακτήρα του, όπως έχει ήδη ανακοινώσει η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο ανασχηματισμός αναμένεται να χαρακτηριστεί από την πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να προωθήσει πρόσωπα από τη νέα γενιά και να αντικαταστήσει παλαιά και φθαρμένα από τη διαπραγμάτευση στελέχη.

Μια εξίσωση πάντως που δεν είναι εύκολη για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς καλείται να συγκεράσει τις εσωκομματικές ισορροπίες που προέκυψαν από το δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, αυτές με τον κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝΕΛ, την πρόθεση ανοίγματος στην Κεντροαριστερά και ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος, την προώθηση φρέσκων προσώπων και τη διόρθωση των κακώς κείμενων προκειμένου να περάσει ο κάβος της δεύτερης αξιολόγησης και να μπορέσει το νέο κυβερνητικό σχήμα να βάλει τη χώρα σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Τόσο οι νέες δομές όσο και ο συνωστισμός προσώπων δείχνουν πως πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να προχωρήσει με ένα μεγάλο κυβερνητικό σχήμα. Ήδη, πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στα ονόματα που έχουν γραφεί στο μπλοκάκι του Αλέξη Τσίπρα από τη νέα φουρνιά είναι αυτά του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Δημήτρη Λιάκου καθώς και του σημερινού γενικού γραμαματέα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Γιώργου Βασιλειάδη. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις θέσεις τους παραμένουν ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ίσως μάλιστα και με αναβαθμισμένο ρόλο παίρνοντας και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα εάν η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη θα παραμείνει στο τιμόνι της εκπροσώπησης της κυβέρνησης ή θα αναλάβει κάποιο άλλο χαρτοφυλάκιο, με πιθανό αυτό της Υγείας.

Αμετακίνητος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως παραμένει ο Πάνος Καμμένος, ενώ η εκπροσώπηση των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα αν δεν αυξηθεί θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ο συγκάτοικος πάντως του κ. Καμμένου, ο Δημήτρης Βίτσας φαίνεται να μετακινείται προς το νεοσύστατο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αμετακίνητοι από τις θέσεις τους, θεωρούνται επίσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Αναβαθμισμένος αναμένεται να είναι ο ρόλος του Χριστόφορου Βερναρδάκη, ο οποίος διεκδικεί με αξιώσεις το αυτόνομο πλέον υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ενώ ερωτηματικό παραμένει το πρόσωπο που θα ηγηθεί του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον Νίκο Παρασκευόπουλο να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να παραμείνει επικεφαλής. Για τη θέση του ακούγονται τόσο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος όσο και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής που πιθανότατα να μετακινηθεί από το Εσωτερικών.

Επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών αναμένεται να παραμείνει ο Νίκος Κοτζιάς, προερχόμενος από την κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, αν και υπάρχει δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του, ενώ αναβαθμισμένος θα είναι και ο ρόλος του νυν γενικού γραμματέα Γιώργου Τσίπρα. Ο Νίκος Ξυδάκης πιθανότατα να μετακομίσει στο υπουργείο Πολιτισμού.

Άγνωστη παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Παιδείας, με τον Νίκο Φίλη να εξακολουθεί να βρίσκεται σε κόντρα με την Εκκλησία, αν και εμφανώς ενισχυμένος από τις εσωκομματικές διαδικασίες του Συνεδρίου.

Το ενδιαφέρον παράλληλα επικεντρώνεται στο πρόσωπο του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος μετά το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα στο Μαξίμου έχει κατεβάσει τους τόνους της εσωκομματικής κριτικής. Ωστόσο το σπάσιμο του υπουργείου του σε Ενέργειας και Περιβάλλοντος, το οποίο είχε διαμηνύσει ο πρώτος ότι δεν θέλει, καθιστά αμφίβολη τη συμμετοχή του στο νέο σχήμα σε αυτό τουλάχιστον το πόστο.

Εκτός κυβερνητικού σχήματος πρόκειται να βρεθούν αρκετά πρωτοκλασάτα ονόματα: O νυν υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς είναι ορισμένοι εξ’ όσων πρόκειται να δουν την πόρτα εξόδου.

Επιπλέον, στα σχέδια του πρωθυπουργού βρίσκονται ο Φώτης Κουβέλης και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά όσο και τα ονόματα βουλευτών που έχουν επιδείξει σημαντικό έργο στις μάχες στο κοινοβούλιο, όπως αυτά του Σωκράτη Φάμελλου, του Νεκτάριου Σαντοριναίου και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου.

pronews

Ανασχηματισμός Τσίπρα  – Εκτός κυβερνητικού σχήματος η Θεοδώρα Τζάκρη;

Μοιραστείτε με τους φίλους σας
Μοιράσου με τους φίλους σου