Στην παρουσίαση – διαβούλευση του προγράμματος «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου» που διοργανώθηκε από το δήμο Πέλλας σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Γιαννιτσών
συζητήθηκαν τα θέματα που θα περιλαμβάνει η πρόταση με τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης, το απόγευμα της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου 2018 στην αίθουσα του δημοτικών συνεδριάσεων στο Δημαρχείο.
Οι περιοχές που περιλαμβάνει είναι: Γ. Κουγιουμτζίδη, Π&Μ. Παπαδοπούλου, Πλαστήρα, Ζαμίδη και Σβορώνου, Απ. Λουκά και νέος πεζόδρομος.
Δε θα λύσει τα πάντα, αλλά θα γίνουν παρεμβάσεις… δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος. «Στόχος να δοθεί μια συγκεκριμένη ταυτότητα και μετά να διευρυνθεί στην υπόλοιπη αγορά». Η περιοχή παρέμβασης είναι περίπου 600 – 700 μέτρα στο σύνολο.
«Υπάρχουν δεσμεύσεις από την προκήρυξη να κατευθυνθούμε σε αυτή την περιοχή» ανέφερε ο κ. Στάμκος διότι πρέπει «Να υπάρχει υφιστάμενος πεζόδρομος τουλάχιστον έκτασης 200 μέτρων» όπως σημειώνεται σχετικά.
Το ζήτημα όπως τόνισε, είναι να υπάρξει αισθητική παρέμβαση και να δημιουργηθεί ίσως μια ενιαία εικόνα. Μια ελκυστική αγορά που θα επεκταθεί στη συνέχεια και στις άλλες περιοχές.
Υποστήριξε δε, ότι «δεν είναι προεκλογική παρέμβαση! «Έχουμε ακόμη μακρύ δρόμο για τις εκλογές» είπε για να αιτιολογήσει ότι ακούμε κριτικές,… για το ότι δεν έγιναν πολλά, αλλά ρυθμίσαμε αγωγές ακόμη επί Καποδίστρια, κλπ… Μίλησε για τα προηγούμενα χρέη και «δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία και πρόταση να πάει χαμένη»!
Η παρέμβαση σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη, ο οποίος ανέλαβε τη μελέτη του προγράμματος από Τεχνική Εταιρία, αφορά στην εισαγωγή πρασίνου αναβάθμιση πολιτισμού, επέκταση πεζοδρομίων, ανάδειξη κτιρίων, τη βελτίωση των οδών, με ράμπες κλπ. χώροι φορτοεκφόρτωσης, μείωση κίνησης οχημάτων στο κέντρο…
Σε αυτή την πρόταση θα πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις.
Αλά Νέα Υόρκη!
Το ότι δόθηκαν παραδείγματα σε κέντρα πόλεων όπως η Νέα Υόρκη ή η Κοπεγχάγη βέβαια… μας άφησε έκπληκτους! Όταν για την κάθε επιχείρηση από τις τουλάχιστον 50 που θα συμμετάσχουν θα δοθεί το ποσό των 2.000 ευρώ… είναι λογικό ότι το πολύ πολύ να μπουν ομοιόμορφες τέντες ή σκίαστρα!
Αργεί η παρέμβαση στην πλατεία Γ. Γιώτα
Ο δήμαρχος θυμήθηκε… και την παρέμβαση για την πλατεία Γ. Γιώτα έως τη Στράντζης, όπου επίσης δικαιολόγησε την καθυστέρηση ολοκλήρωσης και κατάθεσης των μελετών, «διότι φταίει η γραφειοκρατία»! – δείτε εδώ το θέμα από τον Φεβρουάριο του 2018
Όπως τέθηκε από κάποιους επαγγελματίες «Αν δεν υπάρξει δημοτικό παρκινγκ δεν μπορεί να γίνει τίποτα» και εννοείται ότι εκτός της “συνήθειας” ορισμένων να πηγαίνουν και στην είσοδο του… περίπτερου με το ΙΧ υπάρχουν δεκάδες κάτοικοι Τοπικών Κοινοτήτων που έρχονται με τα οχήματα τους στην πόλη και κάπου πρέπει να τα παρκάρουν, εφόσον δεν υπάρχει ένας δημοτικός χώρος στάθμευσης. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Παναγιώτης Σαραφούδης δήλωσε μεταξύ άλλων, τη θετικότητα της παρέμβασης αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι εδώ και δεκαετίες στις συγκεκριμένες περιοχές των Γιαννιτσών δεν έχει αλλαχθεί «ούτε μία πέτρα» και ότι η αγορά «πρέπει να περπατιέται…» αν και εφόσον δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης, γεγονός που το ακούμε εδώ και πολλά χρόνια… Προπομπός βέβαια, και είπε ο κ. Σαραφούδης αυτή η περιοχή με τις συγκεκριμένες οδούς και «θέλουμε δέσμευση από τον δήμαρχο ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλοι δρόμοι. Ο Σύλλογος και το Επιμελητήριο θα στηρίξουν την κάθε επιχείρηση» κατέληξε.
Ο δήμαρχος μίλησε για τη σκέψη που υπήρχε για «Υπόγειο παρκινγκ που συζητήθηκε πριν χρόνια, αλλά λείπουν τα ‘’εργαλεία’’, δλδ, οι χρηματοδότησεις. (δείτε εδώ… υπόγειο παρκινγκ) και εδώ από το 2015!
Η πρόσκληση κλείνει στις 5 Νοεμβρίου και είναι ένα ακόμη ερώτημα γιατί ειδοποιήθηκαν τόσο αργά οι επαγγελματίες…
Ακολουθεί η προμελέτη πριν την οριστική κατάθεση της πρότασης, η αξιολόγηση από το ΕΠΑνΕΚ, η κατάθεση μελέτης… και η δημοπράτηση του έργου.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε εμπορικές περιοχές.
Μια σειρά παρεμβάσεων που θα αναβαθμίσουν λειτουργικά και αισθητικά την περιοχή, θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων των Γιαννιτσών, παράλληλα θα οργανώσει την οικονομική δραστηριότητα με την υιοθέτηση και χρήση έξυπνων εφαρμογών, όπως περιγράφηκε.
Μέσω του προγράμματος θα γίνουν έργα ανάπλασης πεζοδρομίων, θα κατασκευασθεί ομοιόμορφο δίκτυο φωτισμού, βελτίωση της προσβασιμότητας, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ. θα αναμορφωθούν οι προσόψεις των καταστημάτων κ.α..
Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλι 1,9 εκατ. ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο για το δικό του κομμάτι παρεμβάσεων θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει.
Αν και στο πρόγραμμα διαβάσαμε σχετικά, ότι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν τουλάχιστον 50 επιχειρήσεις ακόμη κι αν δεν είναι μέλη του συλλόγου, όπως επιχειρήσεις εστίασης, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, ιατρεία, κέντρα αισθητικής κ.λπ. ο δήμαρχος δήλωσε ότι χώροι εστίασης, ξενοδοχεία, κ.α. είναι εκτός…
Το ζήτημα είναι να εγκριθούν οι μελέτες και να προχωρήσει η διαδικασία για μια αλλαγή. Για την ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής παρέμβασης, επί τη βάσει μίας αρχιτεκτονικής μελέτης που θα έχει αναθέσει ο δήμος και θα αφορά στην ταυτότητα που θα έχει η περιοχή, με τη σύμφωνη γνώμη των επιχειρηματιών.